Brane Gregorčič: "Pred nami je lep zimski vikend." Kje bo jutri zapadlo največ snega, koliko ga bo na Štajerskem?

M.R.
18.01.2024 09:50

Vremenoslovci za petek napovedujejo snežne padavine, nato pa bolj jasno, a hkrati hladno vreme. Preverili smo, kje bo snežilo in koliko snega si lahko obetamo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Pohorju lahko zapade okoli 10 cenimetrov snega, po nižinah na Štajerskem pa pol manj, pravi vremenoslovec Brane Gregorčič.
Andrej Petelinšek

Danes smo priča za januar povsem nenavadnim temperaturam. V Mariboru so meteorologi ob 7. uri namerili 10 stopinj Celzija, v Celju in Ljubljani pa 7 stopinj Celzija. V Črnomlju je bilo kar 14 stopinj Celzija, na Obali pa tri stopinje manj.

Čez dan lahko pričakujemo, da bo v Mariboru temperatura narasla še za stopinjo ali dve, v Ljubljani naj bi se živo srebro povzpelo do 13 stopinj Celzija. Deževalo naj bi še dopoldne, nato pa naj bi se padavine umirile. 

A za noč na petek vremenoslovci napovedujejo preobrat. Na Štajerskem bo po besedah meteorologa agencije za okolje (Arso) Braneta Gregorčiča začelo padati nekje po polnoči. Zelo hitro naj bi se spustile temperature in dež bo prehajal v sneg. 

Gregorčič pravi, da bo najmanj padavin na Obali in na severovzhodu države. Po njegovih besedah bo po nižinah na Štajerskem zapadlo okoli 5 centimetrov snega, na Pohorju lahko okoli 10 centimetrov, saj bodo prav na severovzhodu padavine najprej ponehale. Drugod po državi bi se lahko padavine umirile popoldne.

Več snega bo na Gorenjskem, Notranjskem, Ljubljanskem, na Dolenjskem in v Zasavju, kjer bi po nižinah lahko zapadlo med 5 in 15 centimetrov snega. V višjih predelih lahko pričakujejo tudi 20 centimetrov snega. 

"Sneg bo padal nekje do Črnega Kala, tudi Kras bi lahko dobil nekaj snega, ne pa Vipavska dolina," je povedal Gregorčič. Pojasnil je, da je pred nami lep zimski vikend. Saj se bomo v soboto zbudili v jasno in hladno jutro, kjer bo več snega, bodo imeli tako pravo snežno idilo. 

Jutri bo pihal vzhodni veter, ki bo popoldne slabel, na Primorskem pa zmerna do močna burja. Na izpostavljenih mestih bo lahko burja v sunkih presegla hitrost 100 kilometrov na uro, opozarjajo meteorologi. Na prehodu iz Notranjske na Primorsko bo delala tudi snežne zamete. Jutrišnje dnevne temperature se bodo gibale od -3 do 2 stopinji Celzija. 

V noči na soboto se bo razjasnilo in bo čez dan jasno, hkrati pa bo jutro hladno. Na Primorskem bo še vedno pihala šibka burja, zjutraj morda zmerna. Jasno bo tudi v nedeljo, ponekod po nižinah se bo lahko zjutraj pojavila megla. 

Sneg bi se moral obdržati do konca tega tedna, ker pa se bo v prihodnjem tednu otoplilo, ga bo verjetno hitro pobiralo in bo iz dneva v dan snežna odeja tanjša, je še dodal Gregorčič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta