Covidna potrdila: Pozabljeni februarski prebolevniki, pozitivni rezultat hitrega testa ni avtomatsko vpisan v aplikacijo s QR-kodo ...

Vida Božičko Vida Božičko
11.02.2022 06:00

Nova pravila, po katerih se covid potrjuje le s hitrimi testi, so prinesla težave s covidnimi potrdili. Aplikacija ni prilagojena spremembam.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tisti, ki imajo okužbo s koronavirusom potrjeno le s hitrim testom, bodo lahko potrdilo o prebolevnosti uporabljali le v Sloveniji, za prehod meje pa ne. 
Andrej Petelinšek

S februarjem se je spremenil sistem testiranja in s tem potrjevanja okužbe s koronavirusom. Vsi, ki so pozitivni na hitrem testu, že skoraj dva tedna okužbe ne potrjujejo več s PCR-testiranjem, pač pa kot potrdilo o prebolevnosti velja že izvid hitrega testa. Za takšen sistem so se pristojni odločili zaradi preobremenjenosti laboratorijev, ki niso zmogli preverjati tolikšnih količin vzorcev. Dnevno je bilo še pred tednom število okuženih okoli 20.000, kar je pomenilo, da so nastajale zamude pri rezultatih PCR-testiranj, zaradi preobilice vzorcev so te pošiljali tudi na analize v tujino.

Več kot 100.000 ljudi prejelo le slovensko potrdilo o prebolevnosti

Med 1. in 9. februarjem je bilo tako samo s hitrim testom potrjenih več kot 100.000 covidnih primerov, kar pomeni, da so ti posamezniki prejeli potrdilo o prebolevnosti, vendar pa zanje to velja le v Sloveniji. S tem potrdilom lahko torej naslednjih 180 dni oziroma šest mesecev brez težav vstopijo v restavracijo, trgovino in na avtobus, za prehod čez mejo pa to potrdilo ne velja. Gre namreč za tako imenovano slovensko covidno potrdilo, ne pa evropsko, za katero je še vedno nujno, da prebolevnost dokazuje s pozitivnim PCR-testom.

Kako je to mogoče, smo vprašali na NIJZ. Pojasnili so, da osebe, ki so imele opravljen le hitri test ali jim je bil covid-19 diagnosticiran le glede na simptome in zaradi bližnjega stika s pozitivno osebo, ne morejo pridobiti evropskega digitalnega covidnega potrdila o prebolelosti in da tega ne morejo spremeniti. "Področje testiranja je v pristojnosti ministrstva za zdravje, ki ima odločevalsko vlogo in zastopa Slovenijo tudi v pogovorih na ravni EU o pravilih evropskega digitalnega covidnega potrdila. Pravila o tem potrdilu sprejema in določa Evropska unija. NIJZ ima na tem področju tehnično administrativno vlogo," so še pojasnili.

Ali bi se to lahko v kratkem spremenilo in ali bodo osebe, ki so bile pozitivne v teh dneh, vseeno lahko prejele evropsko potrdilo o prebolevnosti za nazaj, smo zato vprašali še zdravstveno ministrstvo. Odgovorili so nam, da za zdaj sprememb glede potrjevanja okužb s PCR-testiranji še ne predvidevajo, saj tega še ne omogoča trenutno epidemiološko stanje. Dodajajo, da dogovora glede oseb, ki so bile pozitivne le na hitrem testiranju, na ravni EU še ni in zato ne morejo napovedati, kakšna bo morebitna sprememba zakonodaje. Ob tem še opozarjajo, da mora posameznik ob vstopu v drugo državo vedno spoštovati pravila, ki veljajo tam. "Pogoji, pod katerimi določena država omogoča vstop brez dodatnih omejitev, so v pristojnosti posamezne države. Več držav že izdaja nacionalna potrdila na podlagi pozitivnega HAG. Informacije, ali katera država vstop omogoča, je treba preveriti v posamezni državi, kamor potujete," so še zapisali.

Medtem ko so pozitivni, v javno življenje vstopajo s potrdilom o cepljenju

Sicer pa taka obravnava ni nova. Evropskega digitalnega covidnega potrdila o prebolevnosti denimo niso prejeli tudi nekateri prebolevniki iz časov začetka epidemije. Takrat namreč vseh bolnikov še niso pošiljali na PCR-teste, saj je teh primanjkovalo. Ko je zbolelo več članov družine, so zdravniki na PCR poslali le enega, pri drugih pa sklepali, da so tudi okuženi, in to zapisali v njihove kartoteke.

Da novi način potrjevanja nikakor ni usklajen s trenutnim sistemom PCT, priča tudi dejstvo, da pozitivni rezultat hitrega testa ni avtomatsko vpisan v aplikacijo s QR-kodo. To pomeni, da se danes lahko nekdo, ki je trenutno pozitiven na koronavirus, brez težav odpravi na kavo v lokal in ob tem pokaže QR-kodo o cepljenju, ki je, kljub temu da je trenutno aktivno okužen, še vedno veljavna. Na ministrstvu so s tem seznanjeni. Odgovarjajo, da v okviru izdajanja evropskega digitalnega covidnega potrdila ni vzpostavljenega mehanizma za začasen umik oziroma preklic potrdil. "Slovenska aplikacija je glede tega sledila evropskim priporočilom in ne vpogleduje v trenutne podatke osebe, ki predloži potrdilo," so zapisali v odgovoru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta