"Nikoli covid" ljudje: Zakaj virus nekatere preprosto preskoči?

Va
10.02.2022 10:06
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Izpostavljenost virusu SARS-CoV-2 se ne razvije vedno v okužbo, je potrdila študija londonskega Kraljevega inštituta, še ena, ki se v zadnjem času ukvarja z uganko tako imenovanih nikoli covid ljudi. Vprašanje, ki zaposluje znanstvenike, je, zakaj eni zbolijo za covidom-19, drugi pa nikoli, čeprav so bili enako izpostavljeni virusu in so okuženi celo vsi ostali člani njihovega gospodinjstva. 

Verjetnost, da se bodo okužili še ostali, potem ko je pozitiven en družinski član, po najnovejših študijah ni tako velika, kot bi si lahko mislili, pravi imunolog Danny Altmann.

Kje je razlog? "Odkrili smo, da visoki nivoji že obstoječih T-celic, ki jih organizem proizvaja, ko je prizadet zaradi drugih človeških koronavirusov in preboli na primer prehlad, lahko zaščitijo pred okužbo s covidom," razlaga Rhia Kundu, glavna avtorica študije z Nacionalnega inštituta za srce in pljuča. Kljub temu pa je opozorila, da je to le ena vrsta zaščite in da se ni pametno zanašati na to. "Najboljši način zaščite ostaja cepljenje, tudi s poživitveno dozo," poudarja.  

Andrew Freedman, virusolog z Medicinske fakultete v Cardiffu, ni presenečen. Pravi, da je to, da nekateri zbolevajo za covidom, nekateri pa ne, dobro znan fenomen, ki se verjetno nanaša na tako imenovano reaktivno imunost kot posledico cepljenja, prejšnjih infekcij ali enega in drugega. 

Še en faktor pa so naši geni, pravijo znanstveniki. V njih je odgovor, da ljudje različno reagiramo na covidsko okužbo: enim ni skoraj nič in so asimptomatski, medtem ko drugi hudo zbolijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta