Dan državnosti: "Veliko upanja polagam v novo vlado"

Damijana Žišt Damijana Žišt
25.06.2022 08:55
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prvi predsednk Republike Slovenije Milan Kučan pravi, da je pogumna sedanja vlada in da je bila tudi prejšnja, "saj za uničevanje ustave potrebuješ pogum".
Robert Balen

"Sanje, o katerih sem govoril na proslavi pred več kot tridesetimi leti, so govorile o tem, da je konec nekega obdobja, in da z dnem, ko se je rodila nova država, Slovenci prevzemamo veliko odgovornost, kaj bomo s to državo počeli in kako jo bomo upravljali. Seveda je država v teh tridesetih letih življenja, tako kot človek, imela vzpone in padce, bilo je lepo, bili smo pogumni, bili smo pogumni in vplivni v svetu. Potem smo bili znani tudi po mračnih stvareh, a upam, da je tega obdobja konec. Zato polagam veliko upanja v to novo vlado, ki je prevzela upravljanje z našo državo. Danes sem bil že vprašan, če je sedanja vlada pogumna. Dejal sem, da je, tudi prejšnja je bila pogumna, ker je za uničevanje slovenske ustave potreben velik pogum," je ob koncu včerajšnje proslave ob dnevu državnosti za Večer povedal Milan Kučan, prvi predsednik Republike Slovenije. Na lansko proslavo je prišel s posebno nalepko, "ki ni bila le nalepka, ampak je pomenila mojo podporo protestom, ki so jih pripadniki civilne družbe organizirali vsak petek na kolesu kot svoj protest proti temu, kar je počela nekdanja vlada".

Proslave ob 31. obletnici samostojne Slovenije, ki je na predvečer današnjega praznika potekala na Kongresnem trgu v Ljubljani pod ljubljanskim gradom, se je udeležil slovenski politični vrh, ministri, poslanci in številni gostje, nekdanji predsednik Republike Slovenije Milan Kučan s soprogo Štefko, predsednika Vrhovnega sodišča RS Damijan Florjančič, visoki cerkveni dostojanstveniki in drugi gostje. Proslave, na kateri je bil slavnostni govornik predsednik republike Boris Pahor, ki je tokrat zadnjič stal na govorniškem odru kot predsednik države, saj se njegov mandat letos izteka, so se udeležili tudi številni drugi obiskovalci, poln pa je bil tudi Kongresni trg okoli zagrajenega prostora, kjer je potekala proslava. Velik aplavz občinstva so ob prihodu na prireditveni prostor doživeli slovenski praporščaki, še večjega pa predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, ki je po rdeči preprogi prišla v elegantni črni obleki in rdečih salonarjih z rdečo peto, na nogi pa se ji je videl velik črni tatu. Ob vzklikih, "Urška, Urška", ki so prihajali od publike na Kongresnem trgu, je predsednica nekoliko postala, pozirala fotografom in nasmejana pomahala, kar do zdaj ni bila praksa tistih slavnostnih gostov, ki so na proslavo prihajali po rdeči preprogi.

Pred tridesetimi leti smo znali stopiti skupaj

Slavnostni govornik na proslavi predsednik republike Borut Pahor je v svojem govoru med drugim poudaril, "nocoj praznujemo ustanovitev lastne, samostojne, naše države". Dejal je, da mnogi narodi, večji od našega, hrepenijo po njej, pa je nimajo, mi pa jo imamo. "Ni popolna, a je naša. V dobrih tridesetih letih vsega nismo dosegli in v marsičem nismo uspeli. Vendar pa je naša Slovenija, naš skupen dom, postavljena na trdnih temeljih, pripravljena, da se spoprime s spremembami in jih obrne v prid naših skupnih strmenj," je še dodal Pahor. S tem se je, bi nekako lahko rekli, strinjal tudi Lojze Peterle, prvi predsednik slovenske vlade in nekdanji slovenski in evropski poslanec, ki je po proslavi za Večer povedal: "Pred dobrimi tridesetimi leti smo znali stopiti skupaj, da bi dosegli skupni cilj. Kasneje se je ta cilj malce razgubil in nas je zaznamovala nepotrebna polarizacija, ki v marsičem še traja. Ampak mislim, da iz tistega navdiha, občutja izpred nekaj več kot tremi desetletji lahko še marsikaj ustvarimo. Tukaj so vrednote, ki nas povezujejo, dosežki, ki smo jih skupaj dosegli. Jaz bi si lahko še marsikaj želel, da bi lahko bilo drugače, a ne bi danes, ko je praznik razlagal, kaj vse nam ne gre dobro, to tako delajo številni dobri. Želel bi si, da kakršnokoli oblast imamo, levo ali desno, da bi lahko mirno spal v prepričanju, da želijo ljudje, ki smo jih izvolili, za to državo narediti najboljše, kar lahko, zato želim vsaki vladi, da bi ji uspelo". Za komentar o naši državi smo vprašali tudi nekatere ljudi, ki so spremljali proslavo na Kongresnem trgu. Jože iz okolice Ljubljane, ki se vsako leto udeležuje proslave od dnevu državnosti je dejal, "da bi lahko živeli veliko boljše, če del slovenske politike ne bi ljudi ločeval glede na to na kateri strani je bil kdo od njegovih prednikov med drugo svetovno vojno". Mojca iz Ljubljane je dejala, da "živimo v čudoviti deželi s pametnimi in pridnimi ljudmi, po čem nas pozna ves svet", njena prijateljica Ana pa je dodaja, da "smo država ljudje, zato je pomembno, da Slovenci, in vsi, ki živimo v tej lepi državi, živimo v slogi in strpnosti".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta