Dejan Kaloh: Izjava stranke SDS ni v duhu slovenske ustave. Odzvala se je vodja poslanske skupine Jelka Godec

STA, M.R.
16.02.2024 12:56

Poslanec SDS Dejan Kaloh je danes na omrežju X zapisal, da je bilo njegovo politično delovanje vedno "v duhu pomladnih vrednot, poslansko delo pa vedno v dejanjih za dobrobit državljanov in državljank, in bo tako tudi ostalo".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večina poslancev SDS je podpisala izjavo, Dejan Kaloh pa tega ni storil. 
Robert Balen

Zato se podpisovanje izjave Dejanu Kalohu, s katero bi se zavezal, da bo do konca mandata deloval kot član SDS, ne zdi potrebno. Med argumenti, zakaj ni podpisal izjave, je navedel tudi, da izjava ni v duhu 82. člena ustave, ki govori o tem, da so poslanci predstavniki vsega ljudstva in niso vezani na kakršnakoli navodila. In še, da je "tudi sicer širokega duha in razmišlja s svojo glavo".

Izvršilni odbor SDS je namreč minuli torek poslancem stranke predlagal podpis zaveze, da bodo do konca mandata delovali kot člani in poslanci SDS. Za podpis omenjene izjave so imeli sedem dni časa, v roku pa jo je podpisalo 24 od 27 poslancev stranke. Zaveze poleg Kaloha nista podpisala še poslanca Anže Logar in Eva Irgl.

Tak predlog izvršilnega odbora sicer prihaja po tistem, ko se je v zadnjih mesecih stopnjevala napetost med stranko in njenim poslancem Logarjem zaradi njegovega političnega delovanja in udejstvovanja v Platformi sodelovanja. Soustanoviteljica omenjenega društva je tudi poslanka Irgl.

Da dogajanja ne bodo komentirali v javnosti, pa je danes poudarila vodja poslancske skupine SDS Jelka Godec"Mnenja znotraj stranke se krešejo na organih stranke in o tem v naši stranki za razliko od drugih ne razpravljamo javno," je bila skopa. Zavrnila je očitke, da bi pri podpisovanju omenjenih izjav šlo za discipliniranje lastnih poslancev. "Gre za to, da so bili vsi poslanci SDS izvoljeni na listi SDS, volivci so jim namenili glasove, da v javnosti, državnem zboru in nasploh predstavljajo stališča oziroma program SDS. To se je s temi izjavami samo potrdilo," je poudarila.

Prvak SDS Janez Janša je potezo omenjene trojice poslancev pospremil z besedami, da bo "očitno nastala samostojna poslanska skupina iz poslancev, ki ne sledijo več volji volivcev". Zatrdil je, da poslanska skupina SDS ne razpada. Prepričan pa je, da je cilj Platforme sodelovanja preprečiti relativno zmago SDS.

A Logar vztraja, da bo nadaljeval delo v poslanski skupini in da trenutno ni potrebe po ustanavljanju nove stranke. Potrditev politične usmeritve, ki naj Sloveniji vrne optimizem in pravo smer, pa ne zahteva podpisovanja nobenih izjav, je zatrdil.

Godec je v današnji izjavi spomnila še, da je bilo Logarju v minulih mesecih postavljenih več rokov, do katerih naj bi se izjasnil, kakšna bo njegova nadaljnja politična pot oz. delovanje.

"Verjamem, da vsi želimo, da se to čim prej razjasni, tudi naši člani. Je pa to stvar delovanja stranke in še enkrat, jaz tega ne bi komentirala, ker ne bomo prali perila ali o tem govorili v javnosti," je vnovič poudarila vodja poslancev. Odločitev pa je po njenih besedah na tistih, ki delujejo v omenjenem društvu, predvsem na poslancu Logarju. "In ko se bo odločil, je njegova stvar, kakorkoli se bo pač odločil. Tukaj mojega vpliva kot vodje poslanske skupine ni," je še poudarila.

Irgl pa svoje odločitve, da izjave ne podpiše, v javnosti še ni pojasnila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta