Desetodstotni dvig plač ne bo ustavil odhodov medicinskih sester

28.08.2021 04:30
Medtem ko se bolnišnice polnijo s covid bolniki, se trend odhajanja medicinskih sester nadaljuje, kmalu grozi tudi omejevanje drugih bolnišničnih programov. Da so se včeraj začeli pogajati o dvigu plač, so sindikati zadovoljni.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Medicinske sestre so zaradi nizkih plač in slabih delovnih pogojev že stavkale leta 2018.
Igor Napast

Tako kot raste število novookuženih s covidom-19, raste tudi število hospitaliziranih. Če se bo trend nadaljeval, bi se lahko ponovno znašli v situaciji, ko bo treba omejevati druge bolnišnične programe in diagnostiko. Kdaj se bo to zgodilo, v ljubljanskem in mariborskem univerzitetnem kliničnem centru ne želijo napovedovati oziroma, kot so zapisali v UKC Maribor, je omejevanje drugih programov zaradi razporeditve osebja na covid oddelke odvisno od navodil ministrstva za zdravje in vodstva zavoda.

Vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar je pred dnevi za Večer dejala, da je zgornja meja, ko bo druge programe treba začeti omejevati, 200 covid bolnikov v običajnih enotah in 50 v intenzivnih. Do tega, da bomo imel že 200 hospitaliziranih, bi po napovedih Nacionalnega inštituta za javno zdravje lahko prišli čez dober teden.

Celotno situacijo ob tem poslabšuje dejstvo, da se bolnišnice že leta ubadajo s pomanjkanjem zdravstvenega kadra, zlasti medicinskih sester; v UKC Ljubljana naj bi jim primanjkovalo deset odstotkov medicinskih sester, v UKC Maribor več kot 20 odstotkov. Z bolnišničnih oddelkov odhajajo na lažja delovišča, v ambulante, kjer je delo le od 7. do 15. ure, nekatere v sosednjo Avstrijo, kjer je plačilo bistveno boljše, dogaja se tudi, da se zaposlijo v drugih panogah, kot je trgovina. Epidemija je to situacijo še poslabšala.

Končno vladni predlog

Po letih opozarjanja, da so medicinske sestre v bolnišnicah in socialnovarstvenih zavodih izgorele in da so njihove plače in delovne razmere povsem neprimerne, so se včeraj vendarle začela pogajanja o dvigu plač. Na njih je minister za zdravje Janez Poklukar, ki je že večkrat povedal, da se zaveda problema, sindikatom predstavil vladni predlog, ki jim je bil posredovan že pred časom. Ta predvideva zvišanje plač medicinskim sestram v bolnišnicah in na področju psihiatrije za štiri do največ 12 odstotkov oziroma za enega do tri plačne razrede, pri čemer en plačni razred zagotavlja dvig plače za približno štiri odstotke. Vendar omenjeni dvig plače ni predviden za vse medicinske sestre v bolnišnicah, temveč le za tiste na najbolj obremenjenih deloviščih, v sindikatih, ki zastopajo zdravstveno nego, pa so že večkrat opozorili, da si želijo dvig plač za vse medicinske sestre, najbolj pa za tiste, ki so na najzahtevnejših deloviščih, torej tam, kjer je nujno zagotoviti 24-urno bolniško oskrbo.

Zaznan je resen namen

"Dvig plač za dva do tri plačne razrede ne bo ustavil odhoda tistih, ki so že odločene, da odidejo. Tako dvig plač kot izboljšanje delovnih pogojev s sprejetjem standardov in normativov lahko pripomoreta k temu, da bodo v poklicu ostali tisti, ki se še šolajo," je opozorila Slavica Mencinger, predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi. Po prvih pogajanjih je izrazila zadovoljstvo, da so se sploh začeli pogovarjati. Redkobesedna je bila tudi Irena Ilešič Čujovič, predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva. Povedala je le, da je bil dialog konstruktiven in da je na obeh straneh zaznati resen namen, da bi se stvari rešile. V sindikatih, kjer morajo do prihodnjega tedna pripraviti svoj predlog, so odločeni, da morajo biti pogajanja, katerih rezultat bodo občutno višje plače in boljše delovne razmere, sklenjena do konca septembra, sicer ne izključujejo niti stavke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta