DeSUS v razsulu: "Pri delitvah na leve in desne gredo na nož"

Timotej Milanov Timotej Milanov
07.12.2021 20:08

"Želim, da bi jim naposled uspelo preseči parlamentarni prag, a je možnosti za to vse manj,“ pravi Anton Balažek, ki je odstopil kot podpredsednik stranke

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ljubo Jasnič je vodenje stranke prevzel v nezavidljivih razmerah. 

Robert Balen

Turbulentne razmere v Demokratični stranki upokojencev Slovenije očitno ne pojenjajo niti pred koncem mandata. Kot smo že poročali, je prejšnji teden odstopil predsednik sveta stranke Anton Urh, ki ga je na tem mestu nadomestil Srečko Felix Krope. Medtem je stranka že več kot dva meseca tudi brez enega od podpredsednikov, saj je kmalu po septembrski klavzuri s tega položaja odstopil Anton Balažek. „Kar koli smo se zmenili, sta šli kasneje v javnost dve verziji. Sam sem vztrajal na oceni, da je bila za stanje v stranki kriva negativna kadrovska selekcija v preteklosti in da moramo na tem delati. Drugi pa so imeli glede tega drugačno mnenje. Vložil sem veliko truda, da sem skušal obdržati neko kontinuiteto v delovanju stranke, a nikakor nismo našli skupnega imenovalca,“ pravi Balažek, ki je zato predsedniku ponudil svoj odstop, s katerim se je na zadnji seji seznanil tudi svet stranke. „Pri delitvah na leve in desne gredo na nož, kar za stranko ni dobro. Sam menim, da mora stranka vedno ravnati nekoliko sebično in se ne sme priklanjati ne levim ne desnim. Želim, da bi jim naposled uspelo preseči parlamentarni prag, a je možnosti za to vse manj,“ pravi Balažek. Kot še pove, ne razmišlja o tem, da bi na naslednjih volitvah kandidiral na listi katere od drugih strank.

Odstopi tudi na regijski ravni

Predsednik DeSUS Ljubo Jasnič, ki ga je stranka pooblastila, da začne pogovore z drugimi strankami glede možnega sodelovanja na volitvah, se je v zvezi s tem pred kratkim sestal z predsednikom državnega zbora Igorjem Zorčičem in nepovezanimi poslanci, prav tako se je sestal s predstavniki gibanja Povežimo Slovenijo. Kot pravi, bodo o nadaljnji poti razpravljali organi stranke. Zaenkrat je stališče stranke, da bodo na volitvah nastopili samostojno, pravi Jasnič, ki dodaja, da mora opraviti še nekatere pogovore, preden bo lahko stranki podal svoj predlog v zvezi z morebitnim sodelovanjem z drugimi. Jasnič obžaluje Balažkov odstop in pravi, da je bil zadovoljen z njegovim delom.

Anton Balažek je imel dovolj razprtij v stranki, zato je odstopil kot podpredsednik DeSUS. 

Foto: Aleš Cipot

Balažku naj bi nekateri člani stranke očitali tudi dejstvo, da je sklenil svetovalno pogodbo s poslancem madžarske narodnosti Ferencem Horvathom, o čemer je prvi poročal portal necenzurirano, a sam zanika te navedbe in pravi, da to nikakor ni povezano z njegovim odstop z mesta podpredsednika. Balažek danes deluje kot samostojni podjetnik, pri čemer sodeluje tudi s kmetijskim ministrstvom, ki ga vodi Jože Podgoršek. „Prosili so me, da jim svetujem pri vodenju projekta,“ pravi Balažek, ki dodaja, da gre za projekt vzorčne kmetije, a več podrobnosti glede tega ne želi razkriti.

Že pred tem je odstopil tudi predsednik pomurske regijske organizacije Janez Kardoš, ki se je zavzemal za izključitev poslancev iz stranke, a maja letos tega predloga, ki so ga podpirali tudi v nekaterih drugih regijskih organizacijah DeSUS, niso uspeli uvrstiti na dnevni red seje sveta stranke.

Začasno ga je nadomestil Drago Kocbek, ki pravi, da ga je gornjeradgonski odbor stranke predlagal za predsednika regijske koordinacije, o čemer bodo glasovali še ta mesec.

O izključitvi poslancev iz stranke bodo še razpravljali

Spori v stranki izvirajo iz nezadovoljstva z ravnanjem poslancev DeSUS, ki so po mnenju velikega dela članstva v nasprotju z odločitvami vodstva stranke. Pri tem še vedno ni znana strankarska usoda poslancev Franca Jurše, Branka Simonoviča in Ivana Hršaka, saj veliko članov DeSUS še vedno meni, da bi jih morali zaradi njihove podpore aktualni vladi in nespoštovanja sklepov organov stranke izključiti iz stranke. O tem bi se morali v prvi vrsti izreči njihovi matični lokalni odbori, k temu pa bi jih lahko pozval tudi izvršilni odbor stranke. V primeru, da nato tega v roku 30 dni ne bi izvršili, bi jih lahko izključil tudi izvršilni odbor sam. Izključeni člani pa bi se lahko nato pritožili na svet stranke kot pritožbeni organ. "Tisti, ki si za to prizadevajo, izgubljajo čas. To je iluzorno, da bi lahko iz stranke izključili ljudi, ki v njej že tako dolgo delamo," pravi poslanec Franc Jurša. Jasniču sta Hršak in Simonovič preko odvetnice grozila tudi z možnostjo tožbe, če bi javno govoril o njunem delu. Sam pravi, da se glede tega z njima osebno ni pogovarja in da v tem tudi ne vidi smisla. "Želijo me utišati, napadajo tudi stranko, ampak deloval bom tako, kakor je prav." Kot zadnje dejanje, s katerim so poslanci spet ravnali samovoljno mimo stranke, Jasnič izpostavlja njihov predlog, da bi za člana programskega sveta RTV Slovenija imenovali tiskovnega predstavnika poslanske skupine DeSUS Dejana Cesarja. Ta pa po mnenju Jasniča niti ne izpolnjuje pogojev za imenovanje na ta položaj. Po zadnji javnomnenjski raziskavi, ki jo je za RTV Slovenija opravila agencija Mediana, ima DeSUS med volilci še zgolj 1,4-odstotno podporo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.