Direktor CAA po dražbi poslovne celote Adrie: Nakup letalskega spričevala le prvi kamen v mozaiku

Gr.G.
24.01.2020 11:10

Rok Marolt ocenjuje, da je cena, po kateri je nov lastnik prišel do intelektualne lastnine, ki je vložena v priročnike, poštena.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rok Marolt, direktor Javne agencije za civilno letalstvo.
Robert Balen

Rok Marolt, direktor Javne agencije za civilno letalstvo (CAA), nam je potrdil, da je bil Izet Rastoder, ki je včeraj na javni dražbi kupil dovoljenja za opravljanje letalskih prevozov Adrie Airways ter njeno spričevalo letalskega prevoznika AOC, konec novembra lani na CAA na uradnem sestanku še v vlogi interesenta, na katerem se je pozanimal, kakšne obveznosti ga čakajo ob morebitnem nakupu. Včerajšnji nakup opisuje kot ogrodje, bližnjico do pridobitve spričevala letalskega prevoznika, saj je pot krajša, kot če bi začeli povsem novo proceduro za pridobivanje novega AOC. Rastoder lahko sicer kupljeno dovoljenje proda naprej nekomu tretjemu. 

Prvi kamen v mozaiku

Spričevalu letalskega prevoznika AOC, ki je bilo Adrii začasno odvzeto, je Agencija za civilno letalstvo podaljšala rok za odpravo pomanjkljivosti od konca lanskega leta do 30. septembra 2020. Potem bo spričevalo propadlo. Pridobitev AOC bi morebitnemu kupcu omogočila izvajanje komercialnih poletov, vendar bo pred tem moral odpraviti vsa neskladja. "Do 30. septembra morajo biti vsa neskladja zaprta. Ni dovolj, da se šele na ta datum pričnejo reševati. Mi pričakujemo, da bodo do tega datuma vse zahteve, ki so s tem povezane, izpolnjene in bo AOC začel veljati," pravi Marolt.
Ker so na agenciji ocenili, da v dveh mesecih ne (z)more nihče urediti vseh potrebnih stvari: najeti letala, skleniti pogodbe o vzdrževanju, izšolati posadke, najti odgovorne osebe, pripraviti oziroma popraviti priročnike, tudi niso AOC podaljšali zgolj do 30. marca letos, ampak so predvideli več časa. "Ko bomo AOC izdali, lahko že naslednji dan družba leti in prevaža potnike. Rastoderju sem povedal, da ko bo izpolnil pogoje, to ni enkratni dogodek. Vse mora izpolnjevati vsak dan. To je namen certifikacije. Vse certifikate, ki jih izdamo, smo dolžni tudi nadzirati," razlaga Marolt.

Janez Pustatičnik, stečajni upravitelj Adrie Airways je včeraj razglasil: "Dražba je bila uspešna." 

Kdo je Izet Rastoder

Kot je poročala TV Slovenija, je premoženje Izeta Rastoderja ocenjeno na približno 80 milijonov evrov. Poslovnež, ki je znan predvsem po trgovanju z bananami, ki jih od leta 2003 dobavlja iz Latinske Amerike in distribuira po državah nekdanje Jugoslavije in nekaterih drugih trgih, je v zadnjih letih postal pomemben igralec na trgu nepremičnin, donosen posel pa je očitno videl tudi v predelavi odpadkov, saj je 26. aprila lani plačal kupnino za Mariborsko Gorenje Surovino. 

Izet Rastoder
Tit Košir
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta