Afera z vozniškimi izpiti: Med obtoženimi tudi Izet Rastoder

Damijana Žišt Damijana Žišt
24.10.2018 19:13

Zoper uspešnega ljubljanskega poslovneža Izeta Rastoderja je ljubljansko tožilstvo vložilo obtožni predlog v zvezi s ponarejenimi vozniškimi izpiti, a je za sodišče nedosegljiv

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uspešni ljubljanski podjetnik Izet Rastoder naj bi se bil znašel v aferi s ponarjenimi vozniškimi dovoljenji. 
Jože SUHADOLNIK/Delo

Na ljubljanskem okrajnem sodišču bi se na zatožni klopi v aferi s ponarejenimi vozniškimi dovoljenji moral znajti tudi zelo uspešni ljubljanski poslovnež Izet Rastoder. Poslovnež, ki je znan predvsem po trgovanju z bananami, je v zadnjih letih postal pomemben igralec na trgu nepremičnin. Rastoderjevo premoženje so ocenili na 18 milijonov evrov. Vendar se Rastoder na sodišču za zdaj ne bo znašel, ker je sodišče kazenski postopek zoper njega začasno izločilo, saj naj bi bil sodišču nedosegljiv.
​Kot je včeraj poročal spletni portal Siol, se je Rastoder znašel v obtožnem predlogu tožilstva skupaj z nekdanjim športnim direktorjem Nogometnega kluba Olimpija (prej NK Ljubljana) Mirom Prezljem. Rastoder je bil pred prihodom Milana Mandarića glavni financer tega kluba. Rastoderju in Prezlju tožilstvo očita kaznivo dejanje lažne overitve vsebine, za kar zakon predpisuje do tri leta zapora.
Čeprav bi se sojenje obema moralo že začeti, se to ni zgodilo, saj je moralo sodišče kazenski postopek proti Rastoderju začasno izločiti iz skupnega kazenskega postopka s Prezljem. Sodišče se je za to odločilo, so povedali na ljubljanskem okrožnem tožilstvu, "iz razlogov smotrnosti, in sicer zaradi njegove nenavzočnosti". Ob tem pa ni znano, ali se je Rastoder izogibal sprejemanju sodne pošte in se ni odzval na pozive k udeležbi na glavni obravnavi, za komentarje pa že nekaj časa ni dosegljiv, so še zapisali na spletnem portalu Siol.
​Na ljubljanskem tožilstvu so še pojasnili, da se Rastoderju in Prezlju v obtožnem predlogu očita, da sta na upravni enoti predložila potrdili o opravljenem vozniškem izpitu, po katerih so jima izdali vozniški dovoljenji, čeprav izpita nista opravljala in sta vedela, da je vsebina potrdil lažna.
Oba sta se očitno znašla v aferi, ki je izbruhnila leta 2012, o čemer smo v Večeru obširno poročali. Tedaj so policisti odkrili veliko goljufij s potrdili o opravljenih vozniških izpitih, ko so lahko posamezniki za plačilo dobili omenjeno potrdilo, čeprav izpita sploh niso opravljali. Ponarejeno potrdilo o opravljenem vozniškem izpitu je posameznika stalo od 1200 do 1500 evrov. Med tistimi, ki so jih kupovali, so bili tudi nevarni povratniki v kršitvah cestnoprometnih predpisov. V okviru omenjene afere so policisti odkrili tudi goljufije s ponarejenimi potrdili za opravljene teste varne vožnje doma in v tujini ter celo ponarejena zdravniška spričevala, ki so pogoj za opravljanje vozniškega izpita. Kriminalisti so v preiskavah odkrili 1142 kaznivih dejanj zaradi izdajanja potrdil za izvajanje varne vožnje in brisanja kazenskih točk ter 152 kaznivih dejanj v zvezi s ponarejenimi potrdili o opravljenem vozniškem izpitu. Do zdaj naj bi bilo v zvezi s to afero obsojenih že več kot 150 ljudi, med njimi so tisti, ki so sprejemali podkupnino v zameno za izdajo lažnih potrdil, in tudi tisti, ki so plačevali za takšna potrdila. Večina obtoženih, ki so jim sodili po različnih slovenskih sodiščih, je priznala krivdo in so se pogodili s tožilstvom za milejšo, pogojno kazen. Nekateri pa so bili obsojeni na denarne in zaporne kazni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta