Dolgotrajni covid: Omotica, pomanjkanje sape in koncentracije

Andreja Kutin Andreja Kutin
17.03.2022 06:00

Mnogotere posledice covida se lahko ponavljajo še leto po preboleli okužbi. Pri kom in kako - teh pravil ni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pri tistih, ki so imeli pljučnice, traja več časa, da se stanje izčisti in se pljučna funkcija povrne.
Andrej Petelinšek

Glavobol, omotica, fizična oslabelost, težave s koncentracijo. Tako našteva simptome, o katerih tožijo bolniki pri osebnih zdravnikih, potem ko prebolijo koronavirusno bolezen, Maja Arzenšek, vodja mariborskih družinskih zdravnikov.

Sistemskega spremljanja postcovidnih težav in zapletov pri bolnikih v Sloveniji ni. Podatkov ne zbirajo niti na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, zato ni zanesljivih statistik, ki bi obravnavale dolgotrajni covid ter orisale, za kako veliko težavo pravzaprav gre.

Običajno ni oprijemljivih izsledkov

Kdo bo še po preboleli okužbi živel s težavami, prav tako ostaja znanstvena neznanka. Kljub temu da so tveganja za zaplet večja pri ljudeh s kroničnimi boleznimi, trdnih pravil ni, pravi Arzenškova. Dolgoročne posledice lahko covid pusti tudi pri ljudeh, ki so bili prej popolnoma zdravi. Zagotovo je le, da bo zaradi dolgotrajnega covida dodatno obremenjen zdravstveni sistem. "In zaradi težav, ki so se nakopičile v času zapiranja. Nastajali so zaostanki, ker zaradi strahu pred okužbo ljudje sami niso želeli priti ali pa zaradi zamujenih diagnoz. Potem so tukaj še psihične težave, ki so se bistveno razširile in povečale v tem času," meni Arzenškova. Slednje se sicer nekoliko umirjajo, vsaj v delu, ko gre za anksioznost zaradi onemogočenih socialnih stikov in ukrepov, ki so bili deloma represivni. "Ampak pravo sliko bomo videli šele čez čas, čez leto ali tri, ko bomo na situacijo lahko gledali z neko distanco," pravi zdravnica. Kdaj bolnike s težavami napotijo k specialistu? "Ko stanje kaže na pulmološke, kardiološke težave, vsekakor opravimo raziskave s tega področja. Običajno pa sicer ne opravimo kakih oprijemljivih izsledkov." Preko centra za krepitev zdravja je v zdravstvenem domu bolnikom po covidu na voljo tudi postcovidna rehabilitacija in bolnike, ki navajajo težave predvsem v smislu oslabelosti, omotice, slabega počutja, vključijo v program rehabilitacije.

Pravil ni

Pnevmolog Iztok Fošnarič dela na Oddelku za pljučne bolezni UKC Maribor na Slivniškem Pohorju. Ta oddelek je bil kmalu v epidemiji preoblikovan v postcovidni oddelek. "Ko smo spoznavali covid, smo videli, da bodo glavna težava pri covidu pljučnice. Videli smo, da del bolnikov s težjimi poteki še dalj časa potrebuje kisik in rentgen pljuč še dalj časa kaže infiltrate. Tako smo v osnovi na našem oddelku pričakovali več bolnikov s t. i. organizirajočo pljučnico. Gre za pljučnico, pri kateri je infekt že prešel, naš imunski sistem oziroma reakcije v telesu pa še dalje povzročajo težave."

V osnovi je bil ta oddelek namenjen okrevanju po covidni pljučnici, "a sedaj velik delež bolnikov prihaja k nam z intenziv, kjer gre za dolge hospitalizacije", pojasnjuje pulmolog. "Od meseca do dveh. In ti bolniki pridejo k nam zelo zdelani. Poleg covida še zaradi ventilacije, zdravil, ki jih dobivajo, ogromno je sekundarnih, običajno bakterijskih, celo glivičnih okužb. Dolgo so bili intubirani, pridejo mišično oslabeli. Zato gre za bolj kompleksen način obravnave teh bolnikov. Velikokrat lahko dvignejo le roko v zapestju. Bolj kot ne jih učimo tega, da uporabljajo roke, da se usedejo in po nekem času začnejo hoditi."

Tudi brez kliničnih znakov

Del bolnikov je tudi takih, pri katerih ni nujno, da so imeli težji potek bolezni, vztraja pa dihalna odpoved, tako da jim kisik dovajajo še kar nekaj časa. Prav tej skupini se posvečajo številne raziskave, veliko ljudi namreč poroča o kratki sapi. Fošnarič: "Velikokrat je vzrok vnetje pljuč, lahko so težave vezane na dolgotrajni kašelj, ki je tudi pogost spremljevalec covida. Sicer pa je težka sapa lahko posledica več stanj. Pri tistih, ki so imeli pljučnice, seveda traja več časa, da se stanje izčisti in se pljučna funkcija povrne. Ob covidu so pogoste tudi pljučne embolije, tromboze. Morda obstaja delež spregledanih, ki so imeli manjše embolije, poleg tega covid vpliva na več organskih sistemov, nekateri so mišično oslabeli, so manj aktivni, nimajo energije, se zadihajo. Zato ni nujno, da pulmologi kaj odkrijemo. Lahko ima nekdo stoodstotno pljučno funkcijo in rentgen brez infiltratov, pa težko diha. Ti bolniki so si zelo različni."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta