Državni sekretar Predalič med slavjem košarkarjev videl protestnike in vandale. Avanzo: Politika ne razume in ne spoštuje športa

Miha Raičevič Miha Raičevič
27.05.2021 16:37
Pretekli konec tedna je Krka osvojila košarkarski pokal. Njeni igralci so med slavjem - kot veleva tradicija - s koša sneli mrežico, kar je na Twitterju razburilo vidnega člana SDS Boža Predaliča, sicer državnega sekretarja na notranjem ministrstvu. V tem početju je zgroženo videl vandalizem, protest in upor. Kasneje je tvit zbrisal, glede rezanja mrežice pa ga je podučil nekdanji direktor v različnih športnih panogah in tudi delegat Fibe Matej Avanzo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slavje košarkarjev KK Krka po osvojitvi pokala Spar.
Facebook/kk Krka Novo Mesto

Poudarja, da športa sedanja vlada ni vključevala v svoje protikoronske pakete ukrepov (tako imenovane PKP), in dodaja, da je edino, kar je politika naredila, to, da je športnikom zagotovila brezplačno testiranje. 

Opozarja tudi, da se številni mladi športniki v času epidemija niso mogli ukvarjati s športom, pa čeprav so klubi in organizacije naredili vse, da bi lahko delovali v skladu z ukrepi, "a tega niso mogli, saj se je politika obnašala, kot da je šport zadnji na družbeni lestvici"

Povedal je še, da pozna primer 13-letnih košarkarjev, ki kar 15 mesecev niso smeli tekmovati. Pri tem opozarja, da številni športniki tudi trenirati niso smeli, saj športov, kot so košarka, odbojka, gimnastika in podobni, pozimi ni mogoče trenirati na prostem. 

Matej Avanzo, portret Foto: Robert Balen (foto: Robert Balen)
Robert Balen

Usip mladih športnikov je bil tako v nekaterih športnih panogah po besedah Avanza tudi do 50-odstoten. "Če mlademu športniku, ki mu šport poleg šole pomeni vse, ne dovoliš trenirati in tekmovati, je kot bi odraslemu človeku vzel glavno orodje, s katerim živi," je razmere slikovito opisal nekdanji direktor rokometnega kluba Gorenje Velenje in bivši direktor košarkarskega kluba Sixt Primorska, ko je ta v sezoni 2018/19 osvojil vse domače lovorike in drugo ABA ligo. Avanzo je bil sicer tudi eden izmed vodilnih pri organizaciji Eurobasketa na slovenskih tleh leta 2013. 

Vandali al' kaj?

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Božo Predalič.
Andrej Petelinšek

Tvit je Predalič medtem že zbrisal, a ni ostal nezabeležen. Avanzo je na Facebooku Predaliča podučil o tem, kako star običaj je rezanje mrežic s koša. Zapisal je, da takšna tradicija sega v leto 1947, ko so s tem običajem začeli košarkarji po zmagi v študentski ligi NCAA. Ob tem je objavil še nekaj fotografij drugih športnikov ali trenerjev, ki so to počeli. Med drugim tudi Michaela Jordana, največjega, ali pa vsaj enega izmed največjih košarkarjev vseh časov na svetu. "Vandali al' kaj," je vprašal. 

Dragi nevedni dr. Božo, državni sekretar, očitno Vakcinov kolega, nezmožen odgovora ne vem oziroma ne razumem. Kaj šele...

Objavil/a Matej Avanzo dne Sreda, 26. maj 2021
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.