Državni zbor imenoval člane programskega in nadzornega sveta RTV Slovenija, ki so po volji vladi

STA, Va
27.12.2021 21:50

Poslanci LMŠ, SD, Levice, SAB in nepovezani so sejo protestno zapustili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Crnkovič

Državni zbor je imenoval 13 članov programskega sveta Radiotelevizije Slovenija (RTVS) in pet novih članov nadzornega sveta - kljub opozorilom dela opozicije o nezakonitosti teh sklepov, zaradi česar so poslanci LMŠ, SD, Levice, SAB in nepovezani sejo protestno zapustili. Mandatno-volilna komisija je namreč kot kandidate za člane programskega in nadzornega sveta izbrala le kandidate SDS, NSi, SMC, DeSUS in SNS, čeprav zakon o RTVS določa, da mora državni zbor pri imenovanju v programski svet v največji možni meri upoštevati zastopanost strank v DZ, pri imenovanju v nadzorni svet pa to mora upoštevati.

Za osem članov programskega sveta RTVS, ki jih DZ imenuje na predlog gledalcev in poslušalcev programov RTVS, je državni zbor imenoval Mitjo Čandra, Jurija Pavla Emeršiča, Petra Gregorčiča, Ivana Krambergerja, Žigo Kušarja, Klaro Remec, Jelko Stergel in Matevža Tomšiča. Za sklep o imenovanju programskih svetnikov je glasovalo 46, proti je bilo 42 poslancev.

Člani programskega sveta, ki jih DZ imenuje na predlog političnih strank, so postali Dejan Cesar, ki ga je predlagala poslanska skupina DeSUS, Anuša Gaši, ki jo je predlagala poslanska skupina SMC, Vane Gošnik na predlog SNS, Jožef Jerovšek na predlog SDS in Maja Lapornik na predlog NSi. Takšen sklep je podprlo 45 poslancev, eden je bil proti.

DZ je na predlog političnih strank potrdil tudi pet članov nadzornega sveta. To so Tamara Besednjak Valič, ki jo je predlagala SDS, Janez Čadež (NSi), Metka Čobec (SMC), Romana Fišer (DeSUS) in Alenka Vodončnik (SNS). DZ je njihovo imenovanje potrdil s 46 glasovi za in nobenim proti.

Po vztrajanju opozicije je Simonovič zaprosil za mnenje zakonodajno-pravno službo. Ta je, kot je povedala njena vodja Nataša Voršič, ugotovila, da DZ v skladu z ustavo in poslovnikom o predlaganih sklepih lahko odloča, ker zadeva še ni zaključena. Mnenje zakonodajno-pravne službe, ki ga je na prejšnji seji pridobil Zorčič, pa je po njenih besedah lahko podlaga za odločanje.

Ker se Simonovič za prekinitev seje ni odločil, so poslanci LMŠ, SD, Levice, SAB in NeP sejo protestno zapustili. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta