Dvakrat prejela "mejni" rezultat testa PCR, še danes ne ve, ali je bila okužena. Stroka neenotna, eni ogorčeni, drugi take rezultate izdajajo

Poleg pozitivnega ali negativnega testa lahko na PCR-testiranju prejmete tudi test, ki kaže mejne vrednosti. Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano tovrstne rezultate izdaja, medtem ko na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo tega ne poznajo. "To je tako, kot bi dobili izvid, da ste mejno noseči."
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
PCR-teste v Sloveniji izvajajo na Inštitutu za mikrobiologijo in na NLZOH.
Sašo Bizjak

Da je test na novi koronavirus lahko pozitiven ali negativen, je po več kot letu dni, odkar pri nas traja epidemija, že jasno. A kot se trenutno zatika marsikje, se, kot kaže, tudi pri testih. Ti lahko imajo namreč tudi tako imenovane mejne vrednosti, pri čemer pa stroka še zdaleč ni enotna. Zgodba bralke se začenja v začetku aprila, ko je v Zdravstvenem domu Nazarje opravila PCR-test. 24 ur kasneje, ko naj bi že prišlo SMS-sporočilo z rezultatom, tega ni bilo. Tudi 48 ur kasneje je bila situacija enaka, zaradi vikenda in praznikov je bilo zdravnika nemogoče priklicati. "Ko sem po nekaj dneh uspela stopiti v kontakt z zdravnico, mi je povedala, da je test mejen, kar pomeni, da ne vedo, ali sem okužena ali ne, in da me bodo zato nanj poslali še enkrat." Pet dni po prvem testiranju je sledilo drugo. Do naslednjega dne izvid znova ni prispel, odgovor zdravnice pa enak - mejne vrednosti. In pri tem je ostalo. Brez dodatnih pojasnil o tem, ali naj bo bralka v izolaciji, kaj to pomeni za cepljenje, za potrdilo o prebolelosti covida, kako bi lahko izvedela, če je vendarle okužena ... Ostala so mnoga vprašanja in nobenih odgovorov.

Asja Lednik

Skoraj dva meseca po testiranjih še vedno ne ve, ali je bila okužena

Direktorica Zdravstvenega doma Nazarje Božena Herzog uvodoma pojasni, da se "mejni izvid" zgodi vsaj dvakrat tedensko. V tem primeru Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NZLOH) "zaprosi za ponovni odvzem zaradi 'mejne vrednosti izvida'. Potem pacienta vedno pokličemo ter ga napotimo na ponovni odvzem naslednji dan. Smo pa vedno, ampak res vedno, obvestili pacienta in ga znova napotili na PCR", zatrjuje. Vedno očitno vendarle ne, v bralkinem primeru se to ni zgodilo, odgovore zdravnice je morala iskati sama. Danes, skoraj dva meseca po testiranjih, še vedno ne ve, ali je bila okužena. "Glede na to, da so bili okuženi družinski člani, lahko le sklepam, da sem covid prebolela."

"Znani so nam tudi primeri, ko pacient ni prišel na tak ponovni odvzem brisa. Ali ko so pacienti odšli potem na hitri test, ne pa na PCR," nadalje razlaga direktorica ZD Nazarje in dodaja, da se njihova vodja ne spomni primera, ko bi po dveh testiranjih še vedno ne imeli rezultata. "Ob tem, da je ključen izvid, ki ga v elektronski obliki prejme osebni zdravnik in rezultat sporoči pacientu. Pacient rezultate vseh svojih testiranj lahko preveri tudi na portalu zvem.ezdrav.si. Želim reči, da lahko v takih primerih, ko obstaja dvom v delo našega centra za testiranje, pacient tudi tukaj preveri, če je z njegovimi testi oziroma izvidi vse, kot je treba." Ob tem velja opozoriti, da je za dostop do portala potrebno pridobiti digitalno potrdilo. "Nikakor si ne domišljamo, da pri delu naši zaposleni ne naredijo nobene napake. Zanesljivo pa prav vsako težavo pacienta dodatno obravnavamo, če seveda zanjo izvemo," še razlaga Herzogova.

In zaključi: "To je naloga osebnega zdravnika, da pogleda izvid pacienta, in naloga pacienta, da če v roku 24 ur ne dobi rezultata, pokliče osebnega zdravnika. Po dvakrat ali večkratnem PCR-testu z mejno vrednostjo pa je v pristojnosti osebnega zdravnika, da oceni na podlagi simptomov rezultat, ali pa ga ponovno pošlje na PCR. Če ima oseba vse simptome covida, če je bila v stiku z okuženim ..., se jo lahko oceni kot pozitivno. Po navadi zadošča klic zdravnika ali pisna izjava in laboratorij pošlje pozitiven izvid. Večja težava so asimptomatski pacienti. Glede tega imajo vsi laboratoriji še vedno težave, ker je težko določiti natančen prag kužnosti in ga še raziskujejo."

Iz odgovorov direktorice ZD Nazarje je torej razvidno, da bi zdravnik v primeru bralke moral oceniti, ali je po dvakratnih mejnih vrednostih in drugih okoliščinah vendarle pozitivna ali jo poslati na vnovično testiranje.

"To je tako, kot bi dobili izvid, da ste mejno noseči"

In ko se zdi, da je težava omejena zgolj na ZD Nazarje, se izkaže, da gre pravzaprav za precej širšo temo. Za razjasnitev tako imenovanih mejnih vrednosti smo se po odgovore obrnili na NZLOH in Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo (IMI). Odgovori pa, sploh ker epidemija traja že več kot leto dni, nekoliko nenavadni. "V našem laboratoriju takega problema ne poznamo, saj do sedaj po več 100.000 obdelanih vzorcih še nismo izdali izvida z izrazom 'mejno'. Gospa (in vi v njenem imenu) naj se za pojasnilo obrne na laboratorij, ki ji je tak izvid izdal. Zagotovo pa to ni bil laboratorij Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo," odgovarja predstojnik IMI Miroslav Petrovec. Nadaljuje: "Ne izdajamo izvidov z mejnimi vrednostmi! Metoda PCR je v strokovnih rokah 100-odstotno zanesljiva in ni nikakršnih mejnih rezultatov. To je tako, kot bi dobili izvid, da ste mejno noseči."

Robert Balen

Na dodatno vprašanje o tem, kako je torej mogoče, da ponekod izdajajo rezultate z mejnimi vrednostmi, medtem ko sam pojasnjuje, da ti ne obstajajo, pa: "Mogoče je zato, ker se v Sloveniji dovoljuje, da se diagnostika očitno lahko izvaja za vsakim vogalom. Upam samo, da to res ni izvid iz kakšnega zdravstvenega doma."

Tovrstni rezultati namenjeni zdravniku

Medtem ko ZD Nazarje torej večkrat tedensko izdaja rezultate z mejnimi vrednostmi, jih na IMI ne poznajo. Kaj pa na NLZOH, njihov celjski laboratorij namreč med drugim opravlja analizo covid testov za ZD Nazarje? "Včasih s testom zaznamo zelo nizke količine virusne RNK, kar lahko pomeni dvoje, bodisi da je oseba prebolela okužbo bodisi da gre pri njej za začetno fazo okužbe. Takrat izdamo v izvidu mejno vrednost in zaprosimo za ponovni odvzem vzorca." Če gre za predhodno okužbo, potem je običajno naslednji izvid negativen, če gre za svežo okužbo, bo vnovični izvid jasno pozitiven, povedo. "Redko se zgodi, da je tudi ob ponovnem odvzemu še vedno prisotna minimalna količina RNK, kar znova pomeni mejno pozitiven rezultat. Takrat bo zdravnik običajno izvid interpretiral v skladu s simptomi oziroma situacijo. Običajno v teh primerih oseba ni več aktivno okužena, pač pa gre za okužbo v preteklosti."

V začetku krivulje so lahko vrednosti mejne. 
Sašo Bizjak

Dr. Maja Rupnik, vodja raziskovalnega laboratorija na NLZOH, pa dodatno razloži, da ima vsak diagnostični test sivo področje med plus in minus. "Tudi test, kot je nosečniški, kjer sta možnosti le dve, je lahko negativen, če je narejen prezgodaj v nosečnosti." Pri PCR-testu je pozitiven rezultat krivulja, ki naraste čez določeno vrednost. Občasno krivulja lahko preide v pozitivno področje zelo pozno in takrat se to lahko interpretira kot mejna vrednost, ki kaže tudi na zelo majhno količino virusa. "Na začetku okužbe in v času, ko okužba izzveneva, so lahko vrednosti Ct zelo majhne oziroma mejne. Tovrstni rezultati so pravzaprav namenjeni zdravniku, ki nato presodi kako naprej, ker pozna zgodovino bolnika, na primer ali je bolezen prebolel in so zato vrednosti mejne."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.