Dvojni opomin za Andreja Hoivika, ki je retoriko Roberta Goloba primerjal z Vladimirjem Putinom

MAT
22.05.2023 13:40

V SDS očitajo predsedniku vlade, da v primeru RTV Slovenija uvaja diktaturo. "Je bil referendum uspešen zaradi diktature? Vprašanje, čigave diktature," odgovarja Golob.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik vlade Robert Golob pravi, da bo levosredinski politični blok vztrajal pri zavezi o osvoboditvi RTV Slovenija. 
Robert Balen

V državnem zboru je ob odprtju današnje desete redne seje večkrat završalo, ko je najmlajši poslanec SDS Andrej Hoivik predsedniku vlade Robertu Golobu zastavljal provokativna vprašanja o RTV Slovenija. Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je poslanca največje opozicijske stranke pod vodstvom Janeza Janše dvakrat opomnila. Prvič zato, ker je Hoivik poslanko Svobode Mojco Pašek Šetinc obtožil, da "zlorablja institucije državnega zbora za zbiranje podatkov o bančnih računih pravnih in fizičnih oseb", drugič pa zato, ker je Golobovo retoriko primerjal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom pri napadu na Ukrajino. "Tokrat ste šli predaleč. Veste, kaj sledi, če se boste spet spozabili," mu je navrgla predsednica državnega zbora. 

Golob: Pravni vakuum škoduje RTVS

"Glavni trn v peti vaše vlade ostaja javni medij na Kolodvorski. Ker hudi politični pritiski na ustavno sodišče še niso zalegli, ste svoje ilegalne namene naprtili kolegici Janji Sluga, ki bo v vašem imenu osvobodila RTV glasov programskih svetnikov, ki jih ne prenesete. Je kritično poročanje RTV, ki vam nastavlja ogledalo, preveč za vas? Zakaj uvajate diktaturo, kot napoveduje pravnik Rajko Pirnat?" je zanimalo poslanca Hoivika. Premier Golob je pojasnil, da je bila osvoboditev RTV Slovenija iz rok politike glavna obljuba Gibanja Svoboda pred lanskimi volitvami, od katere v stranki ne nameravajo odstopiti.

"Ne želim si, da je RTV trobilo desne stranke. Prav tako si ne želim, da je trobilo Svobode, kar se tudi ne bo zgodilo. Nobenega prevzema javnega medija nismo načrtovali, še manj ga izvajamo. Pripravili smo zakon, ki bo RTVS osvobodil vseh političnih strank. Zakon je na referendumu prejel 63-odstotno podporo med državljani. Mi boste rekli, da je bil referendum tako uspešen zaradi diktature? Vprašanje, katere diktature. Verjel sem v pravno državo, da je mogoče stvari v Sloveniji izpeljati hitro. Očitno sem se motil. Ne glede na to, kakšna bo odločitev ustavnega sodišča, si želim, da bi sodišče odločilo čim prej, saj je sedanji pravni vakuum škodljiv ravno za RTVS,“ je dejal Golob in poudaril, da je treba RTV Slovenija vrniti v roke javnosti.

V poslanski skupini SDS radi postrežejo s provokativnimi vprašanji predsedniku vlade. 
Robert Balen

"Naša obljuba in zaveza je bila, da RTV iztrgamo vsem strankam. Danes je RTV ugrabljena s strani ene opcije, ki ni več na oblasti in je doživela popoln poraz na vseh volitvah. Na referendumu je želela zmanipulirati ljudi, da bi dovolili ohranitev njihovega nadzora nad RTV. Doživela je poraz na sodišču, ko se je šlo za sklep o imenovanju generalnega direktorja in o razrešitvi prejšnje direktorice televizije. Kljub temu ponavljate stvari, ki nimajo zveze z realnostjo. Na javno zahtevo, ki so jo ljudje izrazili na referendumu, imamo dolžnost, da RTVS osvobodimo političnih strank. To je zaveza, pri kateri bomo vztrajali," je poudaril predsednik vlade. 

Ničelna toleranca do orožja

Vodjo poslanske skupine NSi Janeza Ciglerja Kralja je zanimalo, kako se bo vlada lotila zakonodajnih sprememb na področju medvrstniškega nasilja. Poslanec krščanskih demokratov je premierja soočil s podatki iz leta 2019, iz katerih izhaja, da je skoraj 90 odstotkov osnovnošolcev potrdilo medvrstniško nasilje vseh oblik. Skoraj polovica mladih je poročala, da so vsaj enkrat doživeli eno od oblik spletnega nasilja, približno tretjina pa je sama vsaj enkrat izvajala tovrstno nasilje. "Ko je državni zbor gostil otroški parlament, so nas otroci poučevali, da jim moramo dati zgled. Če želimo preprečevati medvrstniško nasilje, se moramo začeti temu primerno obnašati. Če želimo preprečiti širjenje sovraštva po spletu in digitalnih kanalih, se moramo z zgledom temu prvi odpovedati. Pa nekaterim to nikakor ne uspe, ker je telefon očitno bolj pomemben kot sedenje v parlamentu, kajne gospod poslanec Janša?" je Golob mimogrede zbodel prvaka SDS.

Vlado Roberta Goloba je v prvem letu dni najprej zapustila notranja ministrica Tatjana Bobnar, nato je odšel še minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Jesenska rekonstrukcija vlade ni izključena.
Robert Balen

Premier je dejal, da je vlada pripravila normative, ki bodo okrepili funkcijo socialnih delavcev, da bomo imeli v Sloveniji na področju medvrstniškega nasilja strukturo v šolah. "Pripravlja se akcijski načrt izobraževanja učiteljev, ki želijo postati ambasadorji nenasilja v šolah. Zakon o šolstvu je že v javni obravnavi. Prosim vas, da se aktivno vključite tudi z vašimi predlogi. Imate moje zagotovilo, da bodo vsi ustrezni predlogi vključeni v spremembe," je govoril Golob in podčrtal družbeni boj proti orožju in olajšanemu dostopu do orožja: "Ena od prvih stvari sedanje koalicije je bila, da smo pred letom dni preklicali vaše zakone, ki so olajšali dostop do orožja. Ravno dostop do orožja po celem svetu pripelje do nasilja. Na tej točki ne bomo imeli popolnoma nobene tolerance," je dodal.

Nasprotovanje prodaji Športne loterije

Poslanec SDS in nekdanji minister v Janševi vladi Zvonko Černač je odprl temo o morebitni prodaji deležev v Športni loteriji tujemu skladu, s čimer se spogledujejo tri velike športne zveze. "Ali se s prodajo kokoši, ki nese zlata jajca, strinjate?" je Černač vprašal Goloba, ki je podčrtal, da prodajalci niso državna podjetja. "Presenečen sem bil, ko sem izvedel za namero o prodaji deležev. Prodaje si ne želim, kar pa še ne pomeni, da ima vlada na tem področju kakšne posebne pristojnosti. Izkušnje, ko smo naše premoženje v preteklosti prodajali tujim skladom, so brez izjeme slabe. Tuji skladi so preoblikovali uspešna podjetja in jih potem bistveno dražje prodajali naprej. V razgovorih z upravljalcem državnega premoženja, to je SDH, bomo preučili možnosti, na kakšen način se lahko država posredno vključi v postopek. Ne morem vedeti, kakšne so bile podrobnosti prodajnega postopka. Če bi vsaj včeraj zvečer povedali, da vas zanima Športna loterija, bi vam lahko postregel z bolj konkretnimi podatki, ampak vprašanja žal vedno skrivate do zadnje minute.“

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.