Elegantnejše vstavljanje srčne zaklopke za boljšo kvaliteto življenja

Tina Recek Tina Recek
02.11.2022 12:47

UKC Ljubljana se postavlja ob bok najnaprednejšim centrom na svetu z novim načinom vstavljanja umetne srčne zaklopke. Postopek je primeren predvsem za bolnike, ki so operacijo na srcu že imeli in potrebujejo novo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nedavno so slovenski kirurgi uporabili novo metodo vstavljanja umetne srčne zaklopke, ki je manj tvegana.
UKC Ljubljana

Na ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru so predstavili novo metodo vstavljanja umetne srčne zaklopke - transkatetrske implantacije umetne zaklopke (TMVR), ki ne zahteva odpiranje prsnega koša na široko, temveč nekaj centimetrski rez in poteka brez uporabe naprav za zunajtelesni krvni obtok. Tovrstni poseg predstavlja nov mejnik pri zdravljenju slovenskih bolnikov. Pred dvema tednoma so ga prvič opravili v UKC Ljubljana. Pri bolniku pa so transkatetrsko vstavitev mitralne zaklopke prvič napravili leta 2013. Od takrat se je TMVR razvijala in do danes so tovrsten poseg opravili že pri okoli 1100 bolnikih v 98 svetovnih centrih, kar UKC Ljubljana postavlja ob bok najnaprednejšim centrom na svetu.

Kot je dejal na današnji predstavitvi nove metode predstojnik kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja Nikola Lakič, je le-ta najbolj primerna za bolnike, ki so operacijo na srcu že imeli in potrebujejo novo, oziroma pri katerih kirurško zdravljenje in zdravljenje z mitralno sponko bodisi nista primerna bodisi predstavljata preveliko tveganje. Kajti ta metoda je manj tvegana, bolniku izboljša kakovost življenja in omogoči hitrejše okrevanje. Zdravniki načrtujejo deset tovrstnih operacij na leto.

Vodja katetrskega laboratorija UKC Ljubljana Matjaž Bunc je opisal sestavo zaklopke. In sicer, gre za klasično zasnovo zaklopke z elastičnim skeletom, ki ga je s posebno tehniko mogoče zložiti v majhen volumen, znotraj zaklopke pa so biološki lističi iz prašičjega tkiva. Poleg tega ima še vrvico in sidro. Sam poseg vstavitve zaklopke zajema rez, dolg približno 8 centimetrov, ki ga napravijo na levi strani prsnega koša. S tem je omogočen dostop do vrha levega prekata, preko katerega z vodilom vstavijo zaklopko v obolelo mitralno zaklopko, ki ostane na mestu. Potem, ko z ultrazvokom srca in fluoroskopijo potrdijo, da je položaj v srcu ustrezen, zaklopko razpnejo. S posebnim mehanizmom na zunanji strani levega ventrikla zasidrajo vrvico, ki tako skrbi, da zaklopka ostane na pravem mestu v srcu.

Kardiokirurginja Tadeja Kolar je dodala, da bolniki pričakovano v roku pet do deset dni zapustijo bolnišnico. Predvideva, da bo  v prihodnosti še kakšen krajši dan hospitalizacije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta