Enajst glasov, enajst razmislekov: Zakaj evropske volitve zares štejejo?

Novinarji Večera
09.05.2024 06:05

Slovence z različnih področij smo povprašali, kaj pričakujejo od kampanje pred tokratnimi evropskimi volitvami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sandi Curk.
Robert Balen

Sandi Curk, državljan Evrope 2023

"Tokratne volitve so ene najpomembnejših za obstoj Evrope. Nikoli v zgodovini nista bili primarni vprašanji mir in varnost. Vse pomembnejši postajajo tudi boj proti revščini in migracije. Od volivcev pričakujem, da bodo šli na volitve. Bogastvo teh volitev je, da lahko poleg stranke voliš človeka, ki mu verjameš. Pomemben za prihodnost je tudi zeleni program, a moramo biti pri njegovem implementiranju zmerni, da ne bomo uničili kmetijstva in gospodarstva. Od evropskih poslank in poslancev iz Slovenije pričakujem, da bodo v sintezi z evropskim parlamentom, a da bodo najprej Slovenci in šele potem Evropejci."

Andreja Zver Dobaj, ravnateljica Srednje ekonomske šole in gimnazije Maribor

"Na žalost od slovenske kampanje ne pričakujem veliko. Si pa želim, da bi se o EU v naši državi več pogovarjali, predvsem z mladimi, saj je zanje Evropa zelo pomembna, tudi te volitve. Želim si, da bi bila kampanja manj strankarsko slovenceljska. Da torej ne bi globoko kopali po ozkih strankarsko obarvanih političnih področjih, ampak gledali širšo sliko. V ospredju naj bodo prihodnost in mladi, s temami, kot so trajnostni cilji, zeleni prehod, kvalitetno šolstvo, možnosti izmenjave znanj in izkušenj, možnosti zaposlitve ter prehajanja delovne sile. In pa seveda družbena pravičnost." 

Nika Skudnik, filozofinja, vodja točke Europe Direct Koroška

"Od kandidatov pričakujem predvsem vsebinske poante o zelenem prehodu, da se bodo osredotočili na podnebne spremembe in migrantsko problematiko. Pomembno se mi zdi, da bodo znali zagovarjati odprt demokratični dialog, pa tudi, da bodo državljanom v Sloveniji znali predstaviti instrument mehanizma delovanja EU, v katerem ni vse kar tako, ad hoc, kot bi si morda predstavljali. Vloga evropskega poslanca je zelo pomembna, gre za odločevalske procese, v katerih se mi zdi ključno tudi prepoznanje, da je Slovenija enakovredna partnerica." 

Rajmond Debevec.
Andrej Petelinšek

Rajmond Debevec, šampion v športnem strelstvu

"Izhajam iz starih časov, ko smo imeli ožjo in širšo domovino. Tudi sedaj Evropo dojemam kot širšo domovino in jo jemljem resno. Šel bom na volitve in glasoval v skladu s svojim življenjskim nazorom. Ponudbe je dovolj. Menim, da bi morali Slovenci bolj resno jemati evropske volitve. Imam občutek, da mnogi menijo, da se nas Evropa ne tiče. Namesto da se politiki prepirajo o domobrancih in partizanih, bi se lahko malo bolj zazrli v prihodnost in se osredotočili na to, kaj lahko EU doprinese k našemu razvoju. EU ocenjujem kot pozitivno stvar za Slovenijo. Za našo državo še vedno predstavlja varen pristan."

Andrija Halužan, družinski zdravnik

"Od volitev ne pričakujem veliko, saj do zdaj nobena garnitura ni naredila tistega, kar bi v Evropi morala vztrajno zagovarjati in poskušati implementirati v naša življenja. EU bi nam lahko prinesla izredno veliko, če se ne bi poslanci med seboj kregali in imeli vsak svoje interese. Razmišljati bi morali o tem, da v Evropi vzpostavimo normalne človeške odnose, da poskušamo urediti krizna žarišča. Kot zdravstveni delavec sem pričakoval, da bomo dobre prakse iz Evrope prenesli v Slovenijo in obratno. A to se ni zgodilo. EU tako za nas nima neke teže. Najprej moramo pomesti pred svojim pragom, potem pa pogledati v soseščino." 

Kristina Kočet Hudrap, podjetnica, direktorica podjetja Tiko Pro

"V času, ko se Evropa sooča s ključnimi izzivi varnosti in konkurenčnosti, je bistveno, da imamo v Evropskem parlamentu aktivne predstavnike, ki bodo sprejemali odločitve v duhu trajnosti in konkurenčnosti. Zavedam se pomembnosti zelenih ciljev, ki so že določeni, a za njihovo uspešno uresničevanje sta ključni dolgoročna finančna in zakonodajna podpora. Brez ustreznih spodbud bodo podjetja prisiljena cilje EU uresničevati iz lastnih virov, kar bi lahko škodilo naši konkurenčnosti. Prava usmeritev in zakonodajna podpora sta ključni za krepitev našega gospodarstva v prihodnosti." 

Tea Jarc.
Borut Živulovič

Tea Jarc, Evropska konfederacija sindikatov

"Zame so vsake volitve priložnost, da vplivam na odločitve. Zato se vseh volitev vedno udeležim. Še toliko bolj ključno je, da se množično udeležimo evropskih volitev, saj je veliko na kocki. Trenutne napovedi kažejo, da bo Evropa razcepljena in bomo morali izbirati med različnima potema. Statistike kažejo, da obstaja velika nevarnost vzpona skrajne desnice. Da bi to preprečili, je nujno, da gremo vsi na volitve in pokažemo, da si želimo pravično, zeleno in socialno Evropo, ki ponuja enake možnosti za vse. EU je Sloveniji odprla ogromno priložnosti, ki smo jih dobro izkoristili."

Sabina Kajnč Lange, izredna profesorica mednarodnih odnosov na FDV

"Želim odgovor, zakaj naj določeno stranko ali kandidatko podprem. Za kaj se kandidatka zanima na področjih, za katere je politika na ravni EU pristojna in so trenutno najvišje med izzivi: kako zvišati življenjski standard in zagotoviti varnost spričo draginje, prekarnosti dela in vse večje neenakosti, ob hkratni skrbi za okolje in vojni v Evropi? Kako torej zagotoviti konkurenčnost gospodarstva, pravično porazdelitev dohodkov in ne zanemariti zelenega prehoda? Kako končati rusko vojno? Kako zagotoviti medgeneracijsko solidarnost in integracijo novih prebivalcev?" 

Zdravko Kačič, rektor Univerze v Mariboru

"Glede vključenosti Slovenije v EU je treba razumeti, da ni nič danega in samoumevnega. Današnja Evropa je rezultat dosedanjih prizadevanj za politično-ekonomsko zvezo evropskih držav brez meja in v sožitju narodov. Če želimo nadaljevati skupno pot in še naprej slediti idejam ustanovnih očetov o miroljubni in povezani Evropi, je zelo pomembno, da z udeležbo na evropskih volitvah prevzemamo tudi svoj del odgovornosti. Želimo torej prispevati h gradnji združene in enotnejše Evrope brez napetosti, konfliktov in vojn, predvsem na tistih področjih, ki združujejo in ne razdvajajo."

Anej M Irgolič, študent Univerze v Mariboru

"Turbulentni čas na evropskih tleh bolj kot žametne odgovore potrebuje konkretne vizije, ne pa ekstremističnih prepričanj. Z dobrimi programi je treba mladim pokazati, zakaj na volišča. Mladi moramo predstavljati pomembno volilno bazo. Kandidati naj poiščejo odgovore o temah, ki zadevajo razvoj novih tehnologij, kibernetske varnosti, vzdržnosti delovnih mest, konkurenčnosti, okoljsko krizo. Ne gre zgolj za zapolnitev poslanskih mest. Smo ena najrazvitejših držav, moramo pa se vprašati, kako dodatno izkoristiti notranji trg in evropski gospodarski prostor." 

Jana Javornik.
Žiga Živulović Jr.

Jana Javornik, sociologinja

"Desne in radikalne stranke zavzemajo Evropo in ankete napovedujejo premoč skupin na desni. Oster zasuk v desno bo zato verjetno zaznamoval novi Evropski parlament. Naši glasovi bodo oblikovali smer delovanja EU v prihodnjih petih letih, upravljanja podnebne krize in migracij ter naraščajočega nacionalizma. Nekateri dokumenti že nakazujejo, da bi premoč desnice lahko zaustavila načrte pravičnega podnebnega prehoda in pomembno oblikovala socialne in ekonomske politike, prav tako finančno in vojaško pomoč. Volitve potekajo v kontekstu iliberalizma in bodo pokazatelj moči populizma in skrajne desnice v Evropi."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta