Epidemije ni več: Ali lahko gostinci in frizerji svojim strankam ponudijo časopise?

M.R.
17.06.2021 13:11
Zaradi epidemije novega koronavirusa, ki se je sicer iztekla z včerajšnjim dnem, številnim gostincem še vedno ni jasno, kateri ukrepi in katera priporočila so še v veljavi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Tako recimo mnogim še vedno ni jasno, ali lahko svojim strankam ponudijo tudi časopis oziroma revijo, kakor je bilo to v navadi pred izbruhom epidemije. V času prvega vala epidemije je bilo namreč to prepovedano. Nekateri gostinci tudi ne vedo, ali lahko strankam ponudijo vodo v vrču.

Najprej smo vprašanje poslali na zdravstveni inšpektorat, ki nam je po dveh dneh odgovoril, da se za tolmačenje higienskih priporočil za preprečevanje širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 za gostinsko dejavnost obrnemo na Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in ministrstvo za gospodarstvo. Tako smo poslali vprašanja še na NIJZ in na omenjeno ministrstvo. Slednji so nam takoj odgovorili, da je pristojen NIJZ. 

Časopisi so dovoljeni, prav tako voda v vrčih

Na NIJZ sedaj pojasnjujejo, da se ponujanja časopisov in revij trenutno ne omejuje. Kljub temu pa opozarjajo, da je verjetnost prenosa okužb majhna, a obstaja, sploh ob slabši epidemiološki sliki. Ta se sicer v Sloveniji v zadnjih tednih iz dneva v dan izboljšuje. "Gre za predmet, ki si ga iz rok v roke lahko podaja več ljudi in v takih primerih je potrebna previdnost," so pojasnili na NIJZ. 

Hkrati pa so nam odgovorili tudi glede vrčev z vodo. Odgovarjajo, da spodbujajo pitje sveže pitne vode v vrčih in da jim ni znano, da bi se tak način vode omejeval. "Se pa svetuje, da se jo v času korone gostom ponudi na način, da se vrč ne izmenjuje med gosti, ki ne prihajajo iz istega gospodinjstva ali niso v tesnem stiku," so še zapisali. 

Sicer pa je treba pri izvajanju dejavnosti glede na priporočila NIJZ upoštevati splošna priporočila, ki govorijo o vzdrževanju medsebojne razdalje najmanj 1,5 ali 2 metra, o skrbi za temeljito umivanje in razkuževanje rok ter za higieno kašlja in nedotikanja oči, nosu in ust z nečistimi rokami. Splošno priporočilo narekuje tudi, da vsi, ki zbolijo, ostanejo doma. Sicer pa morajo biti ta priporočila tudi vidno izpostavljena. 

Pri izvajanju dejavnosti je priporočeno tudi redno in temeljito čiščenje ter prezračevanje prostorov in površin. Za zaposlene in stranke naj bo omogočeno razkuževanje. Hkrati pa NIJZ še priporoča, da se prepreči uporaba pripomočkov, naprav in podobnega, če so ti na razpolago ljudem iz različnih gospodinjstev in ni mogoče zagotoviti njihovega razkuževanja po vsakem uporabniku.

Poleg tega še vedno velja omejitev, da lahko gostinci v svojih notranjih prostorih postrežejo le tiste ljudi, ki izpolnjujeo enega izmed t. i. pogojev PCT (prebolelost, cepljenje ali testiranje).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta