"Stranke zelo pogrešajo časopise in revije"

Kljub umirjanju epidemije je pri nas še vedno prepovedano ponujanje časopisov in revij v gostinskih lokalih zaradi preprečevanja širjenja koronavirusa. Ukrep je prizadel lastnike lokalov, njihove stranke, pa tudi izdajatelje medijev, saj so lokali pomembni naročniki periodičnih publikacij

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prebiranje novic v lokalih je za mnoge pomemben ritual. 
Janko Rath

"Seveda mnogi gostje naše slaščičarne pogrešajo časopis. Pogrešajo ritual, saj so mnogi ob jutrih k nam prišli prav z namenom ob jutranji kavici prebrati še sveže novice. In to jim zdaj manjka," je povedala Mira Osvald Mičović, lastnica priljubljene slaščičarne Ilich v Slovenski ulici. Podobno razlaga Devana Blakaj, lastnica Kavarne Nana na Glavnem trgu. "Stranke pogrešajo časopise, in to zelo. Smo kavarna in vedno smo imeli goste, ki so, zlasti zjutraj, prišli k nam ob kavi prebrat še Večer, Finance, Ekipo ... in to jim zdaj manjka. Ne mine dan, ko ne bi kdo vprašal, kdaj jim bomo spet smeli ponuditi branje. Upamo, da čim prej, tako kot pobarvanke, ki jih pogrešajo naši najmlajši gostje."
Podobno je tudi v frizerskih salonih, kjer je prebiranje časopisov in revij "obvezna praksa" pred striženjem in med njim. "Stranke zelo pogrešajo časopise in revije. Veliko jih imamo naročenih, sedaj pa jih stranke ne morejo brati. Bilo bi prav, da bi to prepoved čim prej umaknili. Branje revij je za stranke nekakšen ritual, preden se usedejo na frizerski stol. Tako se sprostijo in je tudi naše delo lažje," je povedal Goran Pfeiler iz frizerskega studia Oranž.
Odprava omejitev bi pomagala obnoviti naročnine
Slovensko združenje medijev je na vlado, ministrstvo za kulturo in nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) prejšnji teden naslovilo poziv za izvzetje časnikov in druge periodike iz zaščitnih ukrepov, ki jih morajo spoštovati javni lokali v času grožnje širjenja novega koronavirusa. "Koronavirus je slovenskemu gospodarstvu na splošno prinesel velike težave," so sporočili iz združenja, pri tem pa kot neposreden učinek omenili izpad prihodkov, kot posreden pa finančno nelikvidnost in pomanjkanje sredstev za zagon operacij, ki naj bi jih gospodarstvo potrebovalo, ko se bo na trgu znova vzpostavilo povpraševanje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta