ESČP je pritožbo Gregorčiča, Graha Whatmougha, Besednjak Valič in Urbanije razglasilo za nedopustno

B.P.
23.10.2023 11:16

Ta odločitev ESČP je dokončna in se nanjo ni mogoče pritožiti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tom Zalaznik, Andrej Grah Whatmough in Peter Gregorčič
Borut Živulović/Bobo

"Prejeli smo odgovor Evropskega sodišča za človekove pravice glede pritožbe, v kateri je bilo zatrjevano, da je Ustavno sodišče z odpravo začasnega zadržanja dela novele Zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) pritožnikom odvzelo pravico do poštenega sojenja in pravico do učinkovitega pravnega sredstva. Pritožba je bila, med drugim, utemeljena s tem, da ob odpravi začasnega zadržanja Ustavno sodišče ni z ničemer zavarovalo pravnega položaja pritožnikov. Namesto tega je Ustavno sodišče pojasnilo, da 'je podan položaj, ko se zadržane določbe izpodbijanega zakona ne morejo izvajati, hkrati pa tudi Ustavno sodišče ne more uresničiti svoje ustavne vloge v razumnem času, skladno z načelom učinkovitega sodnega varstva', zaradi česar je 'preprečeno tudi izvrševanje zakonodajalčeve volje'," v sporočilu za javnost ob nedopustnosti pritožbe na ESČP v zadevi RTV Slovenija pišeta Peter Gregorčič, nekdanji predsednik programskega sveta RTV Slovenija, in prof. dr. Matej Avbelj.

Peter Gregorčič in Matej Avbelj
Borut Živulovič/Bobo

Ob tem dodajata, da je ESČP pritožbo, pod katero so se poleg Gregorčiča podpisali še Andrej Grah Whatmough, Tamara Besednjak Valič in Uroš Urbanija, razglasilo za nedopustno. Glede odprave začasnega zadržanja je ugotovilo, da očitane zadeve ne kažejo na kršitev pravic in svoboščin, določenih v Konvenciji ali njenih protokolih. Sicer pa, da nacionalna pravna sredstva še tako ali tako niso izčrpana, saj ustavno sodišče o pritožbi še vedno meritorno odloča. Ta odločitev ESČP je dokončna in se nanjo ni mogoče pritožiti, sta še pojasnila Gregorčič in Avbelj. 

Sporočilo Evropskega sodišča za človekove pravice
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta