Financiral je sporni posel s hitrimi testi, zdaj mu bodo hiše nad Portorožem prinesle milijone

Kako bo ena sprememba gradbenega dovoljenja prinesla milijone poslovnežu, ki je fantom z rajskih otokov posodil denar za sporni nakup hitrih testov? In kaj pravi o sodelovanju z njimi?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poslovnežu, ki je fantom z rajskih otokov financiral sporni posel s hitrimi testi, bodo hiše nad Portorožem prinesle milijone. 
Dtb

Nad Portorožem, v vasici Malija, se nahajajo štiri velike hiše, znane kot "Biser nad Izolo", ki imajo izjemen pogled na Piranski in Tržaški zaliv. Dolgo časa so samevale nedokončane, saj je prvotnemu investitorju zmanjkalo denarja. Po več menjavah lastništva so hiše lani končale v rokah nekdanjega politika in poslovneža Janka Jenka, ki mu je zdaj z njimi uspel izjemen posel.

Na upravni enoti Izola so namreč potrdili, da so pred dobrim tednom ugodili Jenkovi zahtevi za spremembo gradbenega dovoljenja oziroma namembnosti, ki mu omogoča, da bo lahko že zgrajene hiše spremenil v tristanovanjske objekte. To pomeni, da bo lahko Jenko namesto štirih hiš prodajal kar 12 stanovanj, s čimer bo lahko ustvaril več milijonov evrov dobička. "Drži, prejeli smo dovoljenje, na katerega smo čakali dve leti in pol," nam je dejal Jenko.

Jenko je sicer nekdanji izvršni direktor in član sveta Državljanske liste Gregorja Viranta. Politiko je zapustil jeseni 2012, pozornost širše javnosti pa je ponovno vzbudil slabo desetletje pozneje – v aferi s hitrimi testi.

Bil je namreč ključni financer podjetja Majbert Pharm, ki so ga obvladovali tako imenovani fantje z rajskih otokov. Ti so državi v času prejšnje vlade za milijon evrov prodali hitre teste vprašljive kakovosti. Majbert Pharm so kupili od podjetnika Marleya Mačka, prejšnjega lastnika hiš nad Portorožem, ki jih je nato prodal Jenku.

Poslovni partnerji in prijatelji (od leve proti desni): Matej Rutar, Marley Maček in Janko Jenko. Maček je dokončal hiše nad Portorožem in jih prodal Rutarju, vse skupaj pa je financiral Jenko.
Sašo Radej

Kako je Jenko torej prišel do hiš nad Portorožem? In kako komentira informacije, da so v ozadju njegovega projekta skrivajo tudi nekdanji dobavitelji hitrih testov?

Projekt "Biser nad Izolo" ima dolgo zgodovino

"Biser nad Izolo" ima dolgo brado. Začel se je leta 2010, ko je zemljišča v Maliji kupilo podjetje Proloco Jezersko. Že takrat je investitor načrtoval, da bo tam zgradil večstanovanjske objekte, a je prišlo do težav, saj ni gradil v skladu z gradbenim dovoljenjem. Dve hiši je zgradil previsoko, preveliki so bili tudi balkoni. To je vzbudilo nejevoljo sosedov, ki so investitorja prijavili gradbenemu inšpektorju, ta pa je gradnjo prepovedal.

Kmalu zatem se je znova zataknilo. Pred pridobitvijo novega dovoljenja je prišlo do sprememb v urbanizmu in večstanovanjskih hiš na izolskem podeželju ni bilo mogoče več graditi. Investitor se je moral zavezati, da bo v vsaki hiši, ki ima kar okoli 337 kvadratnih metrov površin, le eno in ne več tri stanovanja. Podjetje Proloco Jezersko je med čakanjem na dovoljenja zašlo v finančne težave, propadla pa je tudi prodaja projekta novemu investitorju. Tako je podjetje v začetku leta 2017 končalo v stečaju.

Kmalu zatem so se nepremičnine nad Portorožem znašle na prodaj kot nedokončane družinske hiše. Po več dražbah jih je leta 2019 za 848 tisoč evrov odkupilo podjetje Enerteh Plus v lasti Marleyja Mačka.

Hiše se nahajajo v naselju Malija
Google

Kmalu zatem je v zgodbo vstopil Jenko, na katerega se je Maček obrnil na pomoč pri financiranju dokončanja projekta. Jenko nam je potrdil, da sta z Mačkom dolgoletna prijatelja in poslovna partnerja. Skupaj sta že imela več podjetij, maja letos pa je Maček po podatkih Ebonitete.si postal solastnik Jenkovega nepremičninskega podjetja PCX Immorent.

Z enim dovoljenjem bo prišel do milijonov

Iz istega kroga prihaja tudi novi lastnik hiš nad Portorožem. Podjetje Art3, ki je uradno v lasti Jenkove soproge in Mateja Rutarja, je zanje plačalo 2,86 milijona evrov. To je trikrat več od cene, ki jo je plačal Maček. Pogodba o nakupu je bila podpisana leta 2022, sprememba lastništva pa vpisana konec lanskega leta. Maček je konec leta 2021 za dokončanje hiš najel 1,5 milijona evrov visoko bančno posojilo, ki ga zdaj odplačuje podjetje Art3. Preostanek sredstev za obnovo je po lastnih besedah zagotovil Jenko.

Hiše je po novem dovoljeno spremeniti v tristanovanjske objekte.
Dtb

S spremembo gradbenega dovoljenja in namembnosti se je vrednost nepremičnine na Maliji krepko povečala. "V kratkem bomo pričeli z gradbenimi deli, ki bodo trajala dva ali tri mesece in s katerimi bomo objekt spremenili v večstanovanjskega. Potem bomo pripravili etažni načrt in pridobili uporabno dovoljenje, tako da bo zadeva pripravljena na prodajo," je pojasnil Jenko.

O tem, kolikšna bo velikost stanovanj in po koliko jih bodo prodajali, še ni želel govoriti. Vsaka od hiš pa ima kar okoli 337 kvadratnih metrov površin. To pomeni, da bo vsako stanovanje v povprečju veliko več kot 100 kvadratnih metrov.

Jenko: Denar, ki sem ga posodil za hitre teste, sem izgubil

Do zdaj je bil Jenkov največji posel v karieri prodaja kabelskega operaterja Maxtel, ki ga je Telemach odkupil za tri milijone evrov. Pozneje se je ukvarjal z vlaganjem.

Med drugim je slab milijon evrov posodil lastnikom podjetja Majbert Pharm. To je bilo sprva v lasti Marleya Mačka, ukvarjalo pa se je s prodajo farmacevtskih izdelkov. V času epidemije covid-19 ga je brez kupnine prodal Alanu Amadeju Eferlu in Klemnu Nicolettiju, ki sta potrebovala certificirano podjetje za posle z zaščitno opremo in medicinskimi pripomočki. Eden od prvih jima je uspel z ministrstvom za zdravje, ki je v času tretje vlade Janeza Janše od Majberta kupilo hitre teste.

Toda že kmalu zatem so se pojavile težave z njihovo (ne)zanesljivostjo. Medtem ko posel preiskujejo kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), sta se Nicoletti in Eferl podjetja že znebila. Prodala sta ga državljanu Severne Makedonije, za katerim so izginile vse sledi. Kot smo razkrili, je bil Majbert takrat že pod drobnogledom davčnih inšpektorjev. Ti so mu kmalu zatem odmerili plačilo 360 tisoč evrov dodatnih davčnih obveznosti. Tega denarja podjetje več nima, zato bo v kratkem končalo v stečaju.

Ta bo udaril tudi po Jenku, ki je fante z rajskih otokov povezal z Mačkom. Vezni člen med Jenkom in Nicolettijem je bil Mario Pejčić, nekdanji Jenkov sorodnik. Pejčič je leta 2019 na sodišču priznal rop banke v Cerkljah, imel pa je tudi več podjetij z Nicolettijem. Jenko danes poudarja, da denarja, ki ga je posodil Majbertu, ni dobil nazaj, da se je že sprijaznil, da ga ne bo nikoli več videl, in da z Nicolettijem nima več nič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta