Finska ministrica: "Kar slišimo iz Slovenije, je žalostno in skrb zbujajoče." Državni sekretar: Janševi tviti ne škodijo ugledu države

STA, M.R.
24.02.2021 14:59
Državni sekretar na zunanjem ministrstvu Gašper Dovžan je na seji odbora DZ za zunanjo politiko zagotovil, da tvitanje predsednika vlade Janeza Janše, v katerih komentira poročanje tujih medijev o Sloveniji, ne škodi ugledu države.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Gašperju Dovžanu je vprašanje o tvitih predsednika vlade Janeza Janše zastavila poslanka Lidija Divjak Mirnik (LMŠ). Po njenem mnenju početje predsednika vlade škodi ugledu Slovenije, pri čemer je izpostavila njegovo nedavno komentiranje članka v bruseljskem spletnem mediju Politico o stanju v slovenskih medijih.

"To se mu dogaja le nekaj mesecev pred slovenskim predsedovanjem Svetu EU, kar je zaskrbljujoče, ker imamo občutek, da želi vplivati na medije in pokazati, da ne spoštuje svobode izražanja novinarjev, ter komentira mnenja, s katerimi se ne strinja," je dejala.

Poslanko je zanimalo, ali je to usmeritev vlade, da bo komentirala vse članke, ki ne bodo v skladu z mnenjem predsednika vlade.

Dovžan ji je odgovoril, da novinarji pišejo o Sloveniji, kar pišejo, da pa zunanje ministrstvo skrbi za ugled Slovenije. "To dogajanje kaže, da medijska svoboda v Sloveniji obstaja in da lahko vsak pove, kar si misli," je dejal.

Kot je poudaril, znotraj EU in tudi drugih mednarodnih organizacij obstajajo jasni instrumenti in poti, ki omogočajo obravnavo teh vprašanj. Ob tem je zagotovil, da si bodo še naprej prizadevali za ugled Slovenije, ki po njegovih besedah s temi Janševimi potezami ni bil poškodovan.

Poudaril je še, da bodo aktivno branili in pojasnjevali razmere v Sloveniji povsod, kjer bo to potrebno ali bo izpostavljeno kot posebno vprašanje.

Janša je avtorico članka v Politicu z naslovom Znotraj slovenske vojne proti medijem, v katerem je ocenila, da slovenski premier z napadi na novinarje ustvarja ozračje strahu, obtožil laganja.

Na Twitterju je zapisal, da ji je "bilo naročeno, da ne pove resnice, tako da je navajala večinoma 'neznane' vire s skrajne levice in namenoma ni upoštevala virov z imeni in integriteto". "To je žal Politico - laganje za preživetje," je še zapisal.

Janšev tvit je naletel na številne odzive. Avtorici članka Lili Bayer in Politicu so v bran stopili številni tuji dopisniki v Bruslju, Evropska komisija in drugi.

Finska ministrica: Kar slišimo iz Slovenije, je žalostno

Odzvala se je tudi finska ministrica za evropske zadeve Tytti Tuppurainen. "Kar slišimo iz Slovenije, je žalostno in skrb zbujajoče," je izjavila za Politico. "Od bodočega predsedstva pričakujemo, da bo ohranilo naše skupne vrednote, vključno s svobodo medijev. Vsakršno spodkopavanje tega ogroža kredibilnost unije kot celote," je dodala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta