(FOTO) Deževje se seli proti severovzhodu države, reke še naprej naraščajo

STA, M.R., A.L.
31.05.2024 07:59

Deževje, ki je bilo zjutraj najmočnejše na jugozahodu države in na območjih ob hrvaški meji, se postopno seli proti severovzhodu države.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podor zemlje pri Osnovni šoli Cirila Kosmača v Piranu
Facebook/Občina Piran

Največ padavin je padlo v zaledju slovenske Istre, in sicer okoli 100 litrov na kvadratni meter. Tudi reke so najbolj narasle v slovenski Istri, čez dan se bo naraščanje rek razširilo še na druge dele države.

Precej padavin je padlo tudi na Ilirskobistriškem in ob Kolpi. Drugod po Sloveniji količine padavin niso bile tako velike, v večjem delu Slovenije pa bo danes po pričakovanjih padlo 40 do 80 litrov na kvadratni meter, je za STA davi povedal meteorolog iz Agencije Republike Slovenije za okolje (Arso) Brane Gregorčič.

Po Gregorčičevih navedbah danes še velja razglašena oranžna stopnja vremenskega opozorila pred močnejšimi nalivi oziroma večjo količino dežja, že od sobote naprej pa bo bistveno bolje.

Hidrolog z Arsa Janez Polajnar je za STA povedal, da so hidrološke razmere skladne s pričakovanji. Reke najbolj naraščajo na območju slovenske Istre, tam nekatere tudi poplavljajo, prav tako so pričele naraščati tudi druge reke, zlasti v jugozahodni in pa južni Sloveniji, vendar bolj umirjeno kot kot tiste v slovenski Istri.

Naraščanje rek bo po besedah Polajnarja čez dan najbolj izrazito na območju Dolenjske, na območju Notranjske in osrednje Slovenije. Popoldne in proti večeru bodo močneje narasle tudi reke v vzhodni Sloveniji.

"Ob teh močnejših nalivih lahko pride tudi do zastajanja padavinske vode in do hitrega naraščanja takšnih manjših hudourniških vodotokov," je dejal Polajnar. Postopno umirjanje pa hidrologi pričakujejo v soboto čez dan.

Posledice intenzivnih meteoroloških pojavov pa so odvisne tudi od drugih okoliščin. 
Arso

Po sončnem dopoldnevu so se uresničile tudi napovedi Arsa, da se vzdolž slovenske obale obnavlja nevihtna linija, ki prinaša tudi stacionarne nalive. Kot poroča portal Regional Obala, je v Piranu znova poplavilo Tartinijev trg. Poleg tega so se v Piranu sprožili trije manjši plazovi, zaradi česar so zaprli tudi pešpot med Piranom in Fieso.

Podor zemlje pri Osnovni šoli Cirila Kosmača v Piranu
Facebook/občina Piran

V Kopru je neurje otežilo sanacijo plazu na hitri cesti od Kopra proti Bertokom, kjer zaradi del nastajajo tudi občasni zastoji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta