Odgovarja meteorolog Velkavrh: Ali lahko v Sloveniji pričakujemo tudi tornado, kakršen je nedavno pustošil po Gradcu?

M.R.
30.05.2024 12:59

Pred nami je glede na napovedi vremensko zelo buren konec delovnega tedna, vikend pa bo precej lepši. Kdaj se bodo temperature gibale proti 30 stopinjam Celzija?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Takšna nevihta, spominjala je na tornado, se je leta 2020 razbesnela nad Gradcem.
Profimedia

Meteorolog pri agenciji za okolje (Arso) Andrej Velkavrh je za Večer povedal, da bodo padavine bolj intenzivne zvečer in ponoči, ko se bodo tudi okrepile in zajele vso Slovenijo. Možni bodo tudi nalivi, jugo ob morju pa se bo krepil.

Največ dežja bo padlo od četrtka zvečer do noči na soboto. V večjem delu države bo v dobrih 24 urah padlo od 40 do 80 litrov na kvadratni meter, krajevno pa lahko tudi prek 100 litrov, saj bodo vmes tudi nevihte. 

Zvečer bodo praktično ves del države zajele padavine, ki jih bodo spremljale tudi lokalne nevihte. Te bodo danes krajše, jutri pa bodo lahko daljše in precej močnejše, a z vmesnimi suhimi prekinitvami. 

Vnaprej je težko napovedati, kje se bodo pojavljale nevihte. Prinese jih lahko s Kvarnerja nad Kočevsko, lahko iz Tržaškega zaliva proti osrednji Sloveniji, pa tudi iz Furlanske nižine proti Julijskim Alpam. 

Oranžno opozorilo agencije za okolje
X/arso

Načeloma vetrovi v času neviht ne bodo tako problematični, kot bi lahko bili. V sunkih bi lahko dosegali hitrosti od 40 do 50 kilometrov na uro. Zelo malo verjetno pa je, da bi se pojavil kak tornado, kot se je pretekli teden v Gradcu, ki je presenetil tamkajšnje prebivalce in podrl nekaj dreves. Velkavrh meni, da je trenutno zračna masa za kaj takega prehladna. 

Oranžni alarm

Meteorologi Arsa so za danes popoldne in zvečer ter jutri izdali oranžno opozorilo zaradi možnosti hujših neviht in obilnih padavin. Danes popoldne velja rumeni alarm za nevihte za sever države, za osrednji del in jug pa oranžni. Za jutri je Arso zaradi obilnih padavin oranžni alarm razglasil za vse dele države, razen za severovzhod, kjer velja rumeno opozorilo. Nekoliko drugače pa velja oranžno opozorilo zaradi neviht, ki velja za vse dele države, razen za severozahod.

Prihodnji teden proti 30 stopinjam Celzija 

Sobota bo po jutranji megli po veliki večini suha. Popoldne se lahko lokalno pojavi tudi kaka nevihta, a v večjem delu države bo suho in večinoma sončno vreme. Več padavin bo spet v nedeljo. Dopoldne bo sicer še večinoma sončno vreme, popoldne pa spremenljivo oblačno z nekaj plohami in nevihtami.

Višinsko jedro hladnega zraka bo na vreme pri nas vplivalo še v ponedeljek, v torek bo vpliv že precej oslabel, nato bodo v višinah predvidoma zapihali vetrovi zahodnih smeri, z njimi bo k nam pritekal nekoliko bolj suh in vse toplejši zrak. V torek bi tako lahko lokalno še nastale posamezne popoldanske plohe ali nevihte, od srede dalje pa bo suho in dokaj sončno vreme. V drugi polovici tedna se bodo temperature glede na napovedi dvigovale proti 30 stopinj Celzija, lahko pa bi jih tudi dosegle, je za Večer zaključil Velkavrh.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta