(FOTO in VIDEO) Profesionalni dron s termalno kamero bo gasilcem na terenu v veliko pomoč

Gregor Grosman Gregor Grosman
25.08.2022 15:02

Po julijskih požarih na Krasu je družba Telemach Gasilski zvezi Slovenije predala visokotehnološki brezpilotni letalnik, s pomočjo katerega bodo njihove intervencije učinkovitejše in varnejše.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Donacija Telemach, One Drone, Gasilska zveza slovenije, brezpilotnik, termalna kamera, dron.
Gregor Grosman

Gasilska zveza Slovenije bo odslej pri svojem delu imela visoko tehnološkega pomočnika, oči iz zraka. Družba Telemach jim je namreč predala v uporabo brezpilotni letalnik - dron DJI Matrice 30T, ki je opremljen tudi s termalno kamero. To bodo lahko gasilci uporabili za lažjo identifikacijo požarnih žarišč.

Franci Petek, poveljnik GZS je povedal: "Dron nam bo v pomoč na več področjih, vsekakor se bo z njegovo pomočjo precej izboljšala varnost. Že doslej smo v poveljniškem vozilu uporabljali dron. To vozilo je bilo tudi ves čas na največjem požaru, vendar je stari precej manj zmogljiv kot novi. Ta ima res vse, kar potrebujemo. Na velikih požarih je veliko dima in se žarišča ne vidijo. S termo kamero se da natančno locirati požar in določiti, kje ga lahko gasimo iz zraka. Tako je gašenje bolj učinkovito."

Petek poudarja, da je s pravimi podatki varnost pri delu gasilcev velike večja, kot če gredo na neznano področje in ne vedo, kaj jih tam čaka. "Dron ni pomemben samo za gašenje požarov, ampak tudi pri drugih intervencijah, na primer poplavah. Pri njih lahko sorazmoerno hitro ugotoviš, kakšno je stanje." S tal je namreč teren v primeru poplave nedostopen, je pojasnil.

Janko Cerkvenik, predsednik GZS je izpostavil, da se je v julijskih dogodkih potrdilo, da mora biti njihovo delo kvalitetno in učinkovito. Takšno pa je lahko samo na podlagi prejetih informacij na komunikacijskem področju, je prepričan. "Dron bo prispeval k poznavanju terena, njegovih posebnosti," je zaključil.

Gregor Grosman

Po besedah strokovnjakov s podjetja OneDron, je model Matrice 30T prilagojen za gasilsko uporabo. Je tudi pol manjši, lažji in cenejši, kot njegov predhodnik. Omogoča letenje v slabih svetlobnih pogojih, prenašati ga je mogoče v nahrbtniku, baterije pa zamenjati tudi v dežju. Prejeti dron je poleg termalne kamere opremljen tudi s širokokotno kamero, leti pa lahko tudi v najbolj ekstremnih pogojih. Težav mu ne povzroča niti vročina, niti mraz, njegova posebnost pa je možnost povezovanja v platformo v oblaku, ki precej olajša nadzor in koordinacijo. Operater lahko prek spleta določi pot letenja, območja, ki ga zanimajo, doseg drona pa znaša približno sedem kilometrov. Brezpilotni zrakoplov tudi samodejno prenaša visoko ločljiv video. V kolikor je na terenu več dronov, imajo uporabniki prek enotne spletne platforme enostaven pregled nad njihovim delovanjem, pri OneDron pa so ponudili tudi izobraževanje za vse gasilce, ki bodo te veščine pri svojem delu potrebovali.

Urška Kos, članica poslovodstva telemacha je povedala, da so takoj po koncu operacije na Krasu vzpostavili stik z Gasilsko zvezo Slovenije (GZS). "Odločili smo se za nakup visokotehnološkega drona v vrednosti 15.000 evrov in dodatnih 5000 evrov finančne donacije. Verjamemo, da bo donacija pomemben prispevek k varnosti pri delu gasilcev," je povedala.

Gregor Grosman
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta