(FOTO in VIDEO) "Zahtevamo šolo - vrnimo si prihodnost": Policisti v Mariboru popisovali dijake, ki zahtevajo odprtje šol

B.Br., U.M.
09.02.2021 16:52
V Mariboru in Ljubljani je popoldne potekal protest, ki so se ga udeležili dijaki in starši, ki zahtevajo ponovno odprtje šol. V Mariboru so policisti popisali nekaj protestnikov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policisti so popisali nekaj udeležencev protesta v Mariboru.
Sašo Bizjak

Približno sto ljudi se je zbralo okoli 16. ure na Trgu svobode v Mariboru. Dijaki, starši in profesorji. Preko megafona je bilo glasno posredovano sporočilo "Zahtevamo šolo", nakar so udeleženci glasno odgovorili: "Vrnimo si prihodnost". Sicer pa so s transparenti sporočali "Manj zooma več razuma", "Dovolj nam je", "Zahtevamo šolo"

Sašo Bizjak
Protest dijakov v Mariboru.
Sašo Bizjak

Mirno so na razdalji stali okoli Tihčevega spomenika NOB na trgu. Policisti so k par protestnikom pristopili in jih popisali. Izpostavljati se protestniki ne upajo. Povedno pove ena profesorica: "Strah me je, ker sem tukaj, ker vidim, kaj se zgodi z ljudmi, ki so preglasni. Vendar sem imela izbiro, da me je strah ali da bi me bilo sram, ker nisem prišla." Od Trga svobode so se sprehodili do mariborskih srednjih šol.  

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Ljubljana: "Ni prav, da se obnašajo kot da nas ni"

Na Kongresnem trgu v Ljubljani se je na protestu v podporo odprtju šol zbralo le ducat protestnikov. Med njimi tudi Lana in Val, dijaka 4. letnika ene od ljubljanskih gimnazij. "Jezni smo, obenem pa se počutimo povsem nemočne, saj je jasno, da šola v tej državi ni prioriteta in da samo čakamo, kaj se bo zgodilo. Prišla sva, da tudi s tem pokaževa, da se tako z nami ne sme delati," sta povedala, razočarana tudi nad nizko udeležbo na protestu. "Bolj kot na starejšimi sva razočarana nad sovrstniki, da so tako pasivni," je dejal Val, ki se je tudi dopoldne odklopil s pouka na daljavo, medtem ko je Lana sodelovala pri pouku, saj ni čutila podpore sošolcev za bojkot.

Protest v Mariboru.
Sašo Bizjak

Dijakinji Srednje oblikovne šole, ki sta želeli ostati anonimni, prav tako popoldne nista sodelovali pri bojkotu pouka na daljavo. "Vodstvo šole nam je sporočilo, da bomo dobili neopravičene ure, če nas ne bo pri pouku," je povedala ena od njih. Druga pa je dodala, da sta se protesta udeležili zaradi odnosa oblasti do mladih: "Ni prav, da se obnašajo kot da nas ni. Želimo si samo nazaj v šolo!" 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta