Sproščanje protikoronskih ukrepov: Ponekod obvezno testiranje tudi za stranke

Vida Božičko Vida Božičko
06.02.2021 06:00
Novi odlok prinaša sproščanje ukrepov v nekaterih gospodarskih dejavnostih. Odprta večina trgovin, za vse zaposlene v njih bo obvezno tedensko testiranje, v nekaterih dejavnostih bo obvezen negativen test tudi za stranke.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V torek se odpre večina trgovin. Zaposleni se bodo tedensko testirali, za kupce negativen izvid testa ne bo pogoj.
 
Tadej Regent

Epidemiološke razmere se počasi izboljšujejo, zato je zdaj celotna Slovenija obarvana rdeče, kar pomeni, da se ukrepi spreminjajo za vso državo hkrati in ne več po regijah. Semafor sproščanja ukrepov tako v torek prinaša odprtje vrtcev za vse in šol za prvo triado. Znova se odpirajo knjižnice, galerije in muzeji, po vsej državi pa tudi obratujejo smučišča, kjer je za vse smučarje še vedno pogoj negativen test, ki ni starejši od 24 ur.

Odpira se večina trgovin

V soboto oziroma v torek po prazniku se odprejo tudi vse trgovine in servisne storitve v prostorih, ki niso večji od 400 kvadratnih metrov. Ob tem pa še vedno velja pravilo ene osebe na 30 kvadratnih metrov. "Odpirajo se vse trgovine, ne glede na to, kaj prodajajo. Tako se bomo izognili nelojalni konkurenci," je pojasnila predsednica Trgovinske zbornice Mariča Lah. "Omejitev, da se trgovine, večje od 400 kvadratov, ne odprejo, je nekaj časa veljala tudi spomladi," se spominja Lahova, a ob tem doda, da so takrat večje trgovine svoje poslovalnice pregradile, zdaj pa to ne bo mogoče. V praksi ta omejitev pomeni, da kljub temu, da se lahko odprejo trgovine z vsem blagom, zaprta ostaja večina tehničnih trgovin in trgovin s pohištvom, saj so te poslovalnice po kvadraturi običajno večje. "Glede na epidemiološko sliko, ki se izboljšuje, sem pričakovala več. Kljub temu pa razumem načelo previdnosti in to, da se bomo odpiranja lotili postopno," je še dejala.

Tedensko testiranje trgovcev

Pogoj bo tudi redno testiranje zaposlenih. Tedensko testiranje bo obvezno tudi za trgovce, ki so delali že zdaj, torej v živilskih, otroških in kmetijskih trgovinah. Podrobnosti, kako bo to testiranje potekalo, še niso znane. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je sicer zagotovil, da bo stroške testov prevzela država, organizacijsko pa bodo v sodelovanju z gospodarstvom stvari rešili na način, kot so to naredili z zaposlenimi v šolstvu. Za vse, kar je bilo lahko že odprto do zdaj, bo testiranje zaposlenih enkrat na teden veljalo od 12. februarja naprej. Ostale trgovine se s pogojem testiranja enkrat na teden odprejo že danes, če testov še ne bodo mogli zagotoviti, pa v torkek. 

Na večerni tiskovni konferenci pa je državna sekretarka Ajda Cuderman glede zagotavljanja testov dejala: "Odlok za izvajalce določa tedensko testiranje na prisotnost covida, na izvajalcih pa je, da si zagotovijo oziroma organizirajo testiranje." To bo velik organizacijski zalogaj, zlasti v tednu, ki prihaja. Čez vikend množična testiranja razen na smučiščih namreč ne potekajo, prav tako množičnih testiranj ne bo v ponedeljek na kulturni praznik. V torek bi tako morali testirati vse zaposlene v šolstvu, ob tem pa tudi delavce v trgovinah. "To testiranje bo verjetno potekalo v sklopu množičnega testiranja. Podrobnih navodil še nimamo, res pa je, da smo že zdaj zelo obremenjeni, in ne vemo, kako bomo zmogli še to," je dejal Aleksander Jus, pomočnik direktorja mariborskega zdravstvenega doma, ki redno opravlja množična testiranja, testiranja na smučiščih in testiranja zaposlenih v šolstvu.

Bliža se oranžna faza

Ponovno bodo po novem lahko delali še nepremičninski posredniki, odprti bodo kozmetični in drugi saloni za nego telesa, pedikura, saloni za nego živali in individualne storitve strokovnega in poslovnega izobraževanja, kot so inštrukcije in seminarji, a tudi vse to le pod pogojem, da bodo zaposleni enkrat tedensko opravili test na koronavirus. Pri teh dejavnostih bo morala negativen test, ki ne bo smel biti starejši od 24 ur, predložiti tudi stranka. Zakaj so tem dejavnostim kljub drugačnemu dogovoru z obrtno-podjetniško zbornico dodali tudi ta pogoj, pa je državna sekretarka odgovorila: "Ker smo želeli odpreti čim več, je to pač treba storiti pod ustreznimi pogoji."

V zadnjem tednu smo se sicer že zelo približali oranžni fazi. Prvi pogoj, manj kot tisoč covidnih bolnikov v bolnišnicah, smo dosegli, blizu pa smo tudi drugemu pogoju, ki predvideva manj kot tisoč dnevno okuženih v zadnjih sedmih dneh. Ko bomo dosegli oranžno fazo, bi se lahko, glede na veljavni semafor, v šolske klopi vrnili vsi osnovnošolci in dijaki zaključnih letnikov, odprle bi se občinske meje, dovoljeno pa bi bilo tudi zbiranje do deset ljudi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta