(FOTO in VIDEO) Zaradi snega na cestah številne težave v prometu, ponekod je tudi motena oskrba z elektriko

Va, M.R., STA
09.12.2021 06:55

V Ljubljani je okoli 15 centimetrov snega, v Mariboru okoli 12, največ, od 15 do 20 centimetrov, pa na Notranjskem in Koroškem. Ponekod je tudi žled.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Po večjem delu Slovenije še vedno sneži, na zahodu že od včeraj popoldne. Promet je upočasnjen. Na štajerski avtocesti proti Celju je daljši zastoj. Polno je počivališče tovornih vozil v Lukovici proti Ljubljani na štajerski avtocesti. Promet je oviran tudi pred Slovenskimi Konjicami proti Mariboru. Pa na gorenjski avtocesti proti mejnemu prehodu Karavanke. 

Maribor

Igor Napast

Prometno-informacijski center opozarja, naj vozniki prilagodijo hitrost in varnostno razdaljo ter upoštevajo, da bodo za pot potrebovali več časa. 

V Mariboru so na terenu vse razpoložljive enote Nigrada, ki čistijo sneg. Tudi, če so ceste očiščene, je na cesti potrebna previdnost. Vodja voznega parka Nigrada Mišo Pušnik je za Večer pojasnil, da je na delu 80 plužnih enot, ki morajo počistiti 750 kilometrov občinskih cest in 450 kilometrov pločnikov. Po njegovih besedah se je sneg začel oprijemati med 0.30 in 1.00, takrat so šla vozila tudi na teren. 

Robert Balen
Robert Balen

Poglejte, kako se je na križišču Ptujske in Tržaške ceste v Mariboru zagozdil tovornjak, ki se ne more premakniti.

Robert Balen

Maribor

Igor Napast

Maribor

Igor Napast

Zaradi sneženja je na Koroškem in Štajerskem ponekod bila ali pa je še motena oskrba z električno energijo. Na Koroškem je po besedah vodje cestno-vzdrževalne baze podjetja Voc Celje za Koroško Aleksandra Celana po dolinah zapadlo do okoli 20 centimetrov novega snega, v višje ležečih območjih pa več.

Ravne na Koroškem

Nejc Strojnik

Največ snega je zapadlo na območju Črne na Koroškem, kjer je tudi najprej začelo snežiti. Plužno-posipne enote, skupno jih je 12, so na terenu od srede od 19. ure, tako da so glavne ceste oz. državne ceste po Koroškem po njegovih podatkih nekaj po 7. uri splužene in prevozne z ustrezno zimsko opremo, so pa zasnežene, ker še vedno sneži. Splužena je tudi cesta do smučišča Kope. Več zimskih služb smo srečali tudi na relaciji Slovenj Gradec - Dravograd - Ravne na Koroškem. Na Ravnah so že zjutraj spluženi tudi pločniki. So se pa ob nekoliko bolj obilnem sneženju na socialnih omrežjih hitro začele debate, kam se bi bilo danes vredno podati s sanmi. Priljubljene so Naravske ledine in okolica Ošvena, številni pa so priporočali kar spust z dričko z Uršlje gore. Zaradi sneženja so na območju Lehna v občinI Podvelka zabeležili izpad električne energije, podobno je v Podpeci. Na območju Polene v Mežici pa je promet oviralo podrto drevo. 

Nejc Strojnik
Igor Napast
Igor Napast

Na Kredarici je zapadlo 37 centimetrov svežega snega, na svoji spletni strani piše agencija za okolje (Arso). Na Kaninu in v Ratečah ga je zapadlo 41 centimetrov, na Voglu 39, na Vojskem pa kar 50 centimetrov. V Mariboru je do 7. ure v 12 urah zapadlo 13 centimetrov snega, v Celju in na Ptuju 12 centimetrov, v Ljubljani 11, v Murski Soboti pa le 3 centimetre. 

Igor Napast

Ljubljana

Robert Balen
Andrej Petelinšek

Več zdrsov avtomobilov, v nekaterih tudi poškodovani

Pomurska avtocesta pri Sveti Trojici (foto: Promet.si)

Promet.si

Na podravski avtocesti pa med Zaklom in mejnim prehodom Gruškovje proti Hrvaški v koloni, dolgi 4 kilometre stojijo tovornjaki.

Na cesti Velika Kostrevnica-Lupinica v občini Šmartno pri Litiji so gasilci odstranili večje podrto drevo, ki je padlo čez cesto in blokiralo promet. Tudi na cesto Cerkno-Novaki v občini Cerkno je zaradi snega padlo več vej, dreves in poškodovalo telefonsko napeljavo. Gasilci so cesto očistili, vzdrževalci Telekoma Slovenije pa bodo sanirali poškodovano napeljavo.

Pluženje v Mariboru

Sašo Bizjak

V naselju Jablanica v občini Sevnica je voznik zdrsnil z zasneženega cestišča in obstal na strmini. Gasilci so vozilo zvlekli na cestišče. V naselju Andraž nad Polzelo je osebno vozilo zapeljalo s cestišča in pristalo na boku v potoku. Gasilci so vozilo potegnili iz potoka in postavili na kolesa. V obeh primerih ni bil nihče poškodovan.

Na Koroškem 

Tomaž Ranc

Sneg v Podvelki na Koroškem

Tomaž Ranc
Robert Balen

V naselju Sveta Barbara v občini Škofja Loka je osebno vozilo prav tako zapeljalo s ceste v potok in se prevrnilo. Gasilci so ga dvignili nazaj na cestišče in odklopili akumulator. Poškodovano voznico so oskrbeli reševalci.

Maribor

Sašo Bizjak

V Drstelji v občini Destrnik se je voznik osebnega vozila prevrnil na streho. Gasilci so pomagali dvema poškodovanima. 

Zvečer je v Piranu in Izoli na najnižjih predelih obale prišlo do manjšega prelivanja morja, zaradi neugodne napovedi vetra pa so sprožili sireno javnega alarmiranja z znakom opozorilo na nevarnost.

V petek brez novega snega

Meteorologi Agencije Republike Slovenije za okolje (Arso) so že ves včerajšnji dan opozarjali: na prehodu s Primorske na Notranjsko se bo pojavljal žled. Dogodek bo kratkotrajen, a intenziven. Večina padavin bo padla v obdobju 12 ur, v četrtek zjutraj pa bo sneg od zahoda slabel, vendar bodo razmere na cestah slabe. Danes bo ponekod še rahlo snežilo, v petek pa bo suho.

Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta