(FOTO) Leto po prvem obisku Janez Janša spet v Kijevu

Va, STA
27.03.2023 20:41

Premierji Slovenije, Poljske in Češke so lani kot prvi tuji voditelji kmalu po začetku ruske invazije obiskali ukrajinsko prestolnico. Kaj je po Janševem mnenju danes, ko vojna v Ukrajini še kar traja, drugače?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Twitter

"Po letu dni spet prijateljsko srečanje v Kijevu s predsednikom ukrajinske vlade Denisom Šmihalom," je na twitterju sporočil bivši premier, predsednik SDS Janez Janša. "Ukrajina je danes mnogo močnejša, podpora svobodnega sveta pa bistveno večja kot v temnih dneh marca 2022 takoj po brutalni ruski agresiji. Vendar pa je pomoč Ukrajini še vedno mnogo premajhna in prepočasna, zamude pa se žal plačujejo s človeškimi življenji. Boj Ukrajincev proti ruskemu agresorju je boj dobrega zoper zlo, ki ogroža varnost celotnega kontinenta in širše," je tvitnil.

Janša je kot prejšnji predsednik slovenske vlade sredi marca lani, kmalu po začetku ruske agresije, s premierjema Poljske in Češke, Mateuszem Morawieckim in Petrom Fialo, prvič obiskal ukrajinsko prestolnico Kijev, da bi izrazil podporo napadeni državi. V delegaciji je bil lani tudi podpredsednik poljske vlade Jaroslaw Kaczynski. V Kijevu jih je sprejel ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in se jim zahvalil za izraženo podporo.

Trije premierji so kot prvi tuji voditelji po začetku ruske invazije obiskali ukrajinsko prestolnico. Kasneje so jim sledili tudi drugi tuji voditelji, pa tudi več slovenskih vladnih predstavnikov.

Da bo tudi aktualni premier Robert Golob v kratkem obiskal Kijev, je nedavno potrdila zunanja ministrica Tanja Fajon, ki se je v ukrajinski prestolnici mudila julija lani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta