Tonin dvomi v učinek interpelacije proti vladi. Janša: Žal spominja na pot Ljudmile Novak

Luka Mlakar Luka Mlakar
07.03.2023 14:39

NSi ne bo prispevala podpisov pod interpelacijo o delu vlade, ki so jo prejšnji teden vložili v SDS. Predsednik vlade Robert Golob je interpelacijo označil za norčevanje iz težav ljudi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
NSi ne zanimajo konflikti, ampak rešitve, je poudaril Matej Tonin.
M. L.

Opozicija mora z vladajočo koalicijo tekmovati v boljših rešitvah, ne pa v kritikah, je poudaril predsednik opozicijske NSi Matej Tonin. Vladi Roberta Goloba po njegovi oceni v zadnjih desetih mesecih ni uspelo narediti tega, kar je napovedala. Bistvenih premikov ni, na številnih področjih smo celo nazadovali, namesto reform smo dobili antireforme, vsakodnevno spremljamo tudi posebne ukrepe revanšizma, kar ne pelje v pravo smer, je dejal Tonin. Od napovedanega reformnega leta ne bo ostalo veliko, resnih reform Slovenija žal ne bo deležna, vendar pa to v opoziciji ne sme vzbuditi "lažnih pričakovanj", je dodal prvak NSi.

Od odgovorne opozicije po njegovem mnenju ljudje upravičeno pričakujejo predvsem alternativne rešitve. NSi se bo v soboto zbrala na programski konferenci, kjer bodo predstavili svoje rešitve na področju zdravstva. Kot je spomnil, so v stranki zaradi ukinitve samostojnega muzeja slovenske osamosvojitve pripravili interpelacijo zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko: "To, da nismo uspeli zbrati dovolj podpisov, nas je postavilo v okoliščino, da smo ponovno premislili o naši politiki, zato smo se odločili, da našo pobudo proti preoblikujemo v pobudo za." Namesto interpelacije proti Vrečko so v NSi v obravnavo vladi in državnemu zboru zato predlagali priporočila za krepitev vrednot slovenske osamosvojitve, do katerih se bodo zdaj morali opredeliti poslanci.

Je SDS pri interpelaciji vlade prepisovala od NSi?

"Konflikti nas ne zanimajo, zanimajo nas rešitve"

Ko gre za interpelacije, je Tonin dejal, da se bodo slednjim v prihodnosti izogibali: "Dosedanje interpelacije so se izkazale kot orodje, ki je predvsem okrepilo vladno koalicijo in še dodatno poudarilo njene napačne politike. Tega si v NSi nikakor ne želimo, zato bo NSi tudi v prihodnosti delovala na konceptu za." Po njegovih besedah glavna naloga opozicije ni, da stalno kritizira in ruši vlado, ampak da ji z boljšimi rešitvami in predlogi nastavlja ogledalo: "Konflikti nas ne zanimajo, zanimajo pa nas rešitve." Interpelacije lahko po njegovi oceni dosežejo svoj namen samo v primeru, če je vlada manjšinska oziroma če je vladna koalicija zelo šibka in ima tesno večino: "Kadarkoli pa so večine velike in trdne, pa so te interpelacije vedno okrepile koalicijo."

Kritiziranje in rušenje vlade po njegovem mnenju desni sredini ne bosta pomagala do novih zmag na volitvah. Interpelacijo o delu vlade so v parlamentarno proceduro vložili poslanci SDS, NSi pa k temu niso povabili. Predsednik največje opozicijske stranke Janez Janša je prejšnji teden sicer pojasnil, da se lahko NSi kadarkoli pridruži in prispeva podpise pod interpelacijo, a se v NSi po Toninovih besedah za to ne bodo odločili. "Interpelacija zoper vlado je vložena brez podpisov NSi," je spomnil Tonin. Interpelacije vlade v NSi ne bodo podprli, saj ta ne predlaga nobenega sklepa, kar je po njegovem mnenju "zgovorno", hkrati pa ni predvideno, da bi se interpelacija preoblikovala v konstruktivno nezaupnico vladi.

"Če kdorkoli uporablja rešitve NSi, smo veseli"

Poslanci NSi bodo po njegovih besedah sicer sodelovali v razpravi o interpelaciji in opozorili na stranpoti vladne koalicije. Na vprašanje, kako komentira poročanje Večera, da so v SDS del interpelacije o delu Golobove vlade prepisali iz interpelacije, ki so jo proti ministrici Vrečko spisali v NSi, pa je Tonin odgovoril, da so veseli, da tudi druge stranke v njihovem delu prepoznavajo kvaliteto: "Če kdorkoli uporablja rešitve NSi, smo veseli, ker mislimo, da so dobre. Bolj kot bodo uporabljene, boljše bo za Slovenijo."

V SDS so se na Toninove besede odzvali z navedbami, da so interpelacijo proti vladi vložili tudi na podlagi javnega poziva Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) in predsednika združenja Lojzeta Peterleta, sicer tudi ustanovitelja nekdanjih Krščanskih demokratov in današnje NSi. "Poziv je bil naslovljen na vse politične stranke, tudi na NSi," so zapisali v odzivu za STA.

Janša: Tonin gre po poti Ljudmile Novak

Janša je medtem na Twitterju zapisal, da se sprenevedanju koalicije, da gre pri interpelaciji za rušenje vlade, zdaj pridružuje tudi NSi, Tonin pa da gre po poti nekdanje predsednice in sedanje evropske poslanke NSi Ljudmile Novak. "Žal spominja na pot Ljudmile Novak. Ima tudi istega prometnika, Roberta Ilca. Povsod si predsedniki strank izbirajo tajnike oziroma generalne sekretarje, le v Novi Sloveniji si generalni sekretar izbira in menjuje predsednike. Ko zavozijo na poti, ki jim je bila odkazana," je na Twitterju zapisal Janša in vsem, ki so razočarani nad NSi, predlagal včlanitev v SDS.

V opoziciji medtem še vedno niso rešili spora glede razdelitev mest v parlamentarnih komisijah za nadzor javnih financ in nadzor varnostnih in obveščevalnih služb. SDS v omenjeni komisiji, kjer ima po poslovniku državnega zbora večino opozicija, še vedno ni imenovala svojih članov. Tonin je danes poudaril, da je za NSi zelo pomembno, da opozicija v celoti opravlja svoje naloge, ki so določene z ustavo in zakoni: "Ti dve komisija sta izjemno pomembni, ker zagotavljata parlamentarni nadzor nad izvršno vejo oblasti."  Ko bo SDS zasedla mesta v omenjenih komisijah, bo NSi prispevala podpise za odreditev parlamentarne preiskave, ki bo pod drobnogled vzela poslovanje podjetja Gen-I v času, ko ga je vodil sedanji premier Golob. NSi je podpise za ustanovitev omenjene preiskovalne komisije že zbrala, kdaj bo ta ustanovljena, pa je v celoti odvisno od SDS, je še dodal Tonin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta