(FOTO) Nemška zunanja ministrica prispela v Slovenijo

STA, J.K.
05.12.2023 10:20

Namen obiska je krepiti dvostransko sodelovanje in izmenjava stališč o aktualnih evropskih in zunanjepolitičnih temah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prihod ministric Tanje Fajon in Annalene Baerbock v logistični center Roje.
Robert Balen

Na uradni obisk v Slovenijo je danes prispela nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock. Namen obiska, na katerem jo gosti slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon, je glede na napovedi krepiti dvostransko sodelovanje ter izmenjati stališča o aktualnih evropskih in zunanjepolitičnih temah. Ministrici bosta najprej obiskali Državni logistični center Roje, pogovore bosta nadaljevali na ministrstvu, popoldan pa bosta v Centru Rog v razpravi z naslovom Smo pripravljeni na izzive? Širitev in reforma EU v času svetovnih kriz govorili o izzivih, s katerimi se trenutno sooča EU.

Ministrici med drugim zastopata enaka stališča pri podpori Ukrajini in približevanju držav Zahodnega Balkana Evropski uniji. Pred mesecem dni je Fajon v Berlinu sodelovala na konferenci, posvečeni širitvi EU, ki jo gostila Baerbock. Kot je dejala Baerbock v ponedeljek pred odhodom na obisk v Slovenijo, države Zahodnega Balkana spadajo v celoti v EU. "Tukaj ne gre le za prazne besede, temveč za naše lastne varnostne interese - v Ljubljani, v Berlinu in po vsej Evropi. To zahteva potrebne reforme v državah, ki želijo postati del evropske družine," je poudarila, a hkrati dodala, da mora EU držati besedo in narediti naslednje korake v procesu širitve, ko bodo pogoji izpolnjeni.

Foto: Robert Balen

EU si glede na ruski imperializem ne more privoščiti nobenih sivih con sredi Evrope. Skupaj s Slovenijo si prizadevamo, da bi z reformami v EU postavili smernice razširjene Evrope, je še poudarila prva dama nemške diplomacije, so v ponedeljek zvečer sporočili iz nemškega veleposlaništva v Ljubljani. Nemčija in Slovenija sta prijateljski državi ter politični, gospodarski in strateški partnerici z rednim političnim dialogom na vseh ravneh. Odnosi med državama veljajo za odlične in brez odprtih vprašanj. Nemčija je tudi pomagala Sloveniji po katastrofalnih poplavah, med drugim s pripadniki civilne zaščite, gradbeno mehanizacijo, montažnimi mostovi in helikopterji.

Mzez

Baerbock je sicer ministrico Fajon že julija lani gostila v Berlinu, kamor je Fajon odpotovala na svoj prvi dvostranski obisk na položaju. Na vljudnostnem obisku bo nemško ministrico danes sprejel tudi premier Robert Golob, ki si je lani za svoj prvi bilateralni obisk v tujini prav tako izbral Nemčijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta