(FOTO) Predsednik Pahor na Kongresnem trgu: Imamo svojo državo. Nocoj praznujemo. Skupaj zmoremo, vse nam je dosegljivo

Va
24.06.2022 22:41

Nimamo razlogov za pasivno vdanost v usodo, malodušje ali celo strah, čeprav je čas, ki ga vsi skupaj živimo, spet zelo zahteven, je poudaril predsednik republike, slavnostni govornik na državni proslavi 31 let po razglasitvi samostojne Slovenije. Država je od vseh, to je odmevalo z odra tudi v umetniškem programu na predvečer dneva državnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Država ni popolna, je pa naša. Predsednik republike Borut Pahor je prepričan, da imamo vse možnosti tudi za dobrih naslednjih 30 let. Če le hočemo in kljub zapletenim časom.  
Robert Balen

Poln Kongresni trg pod ljubljanskim gradom je nocoj, na predvečer 25. junija, praznoval dan državnosti, 31 let od osamosvojitve Slovenije. "Nocoj praznujemo ustanovitev lastne, samostojne, naše države. Mnogi narodi, večji od našega, hrepenijo po njej, pa je nimajo. Mi jo imamo. Ni popolna, a je naša," je zanosno-dejstveno začel slavnostni govornik, predsednik republike Borut Pahor.

Robert Balen

Vemo, da zmoremo, imamo zgodovinski dokaz za to

V renesansi demokratične in geopolitične preobrazbe po padcu berlinskega zidu smo bili Slovenci sposobni ustvariti razmere za ustanovitev lastne države. "V tem edinstvenem podvigu smo zmagovito uspeli. Uspeli smo, ker smo vse te spremembe razumeli. Uspeli smo, ker smo se o njih med seboj demokratično sporazumeli. Uspeli smo, ker smo jih skupaj soustvarjali. Nismo bili prehlajeni predmet zgodovine. Nismo bili zgodovinski zamudniki. Bili smo gospodar svoje usode. Prihodnost smo si ustvarili po svoji podobi. Nocoj slavimo to našo sposobnost. Vemo, da zmoremo. Imamo zgodovinski dokaz, da za nas nič ni nemogoče, če tako skupaj hočemo," je povedal rojakom za praznik.

Robert Balen

V dobrih tridesetih letih vsega nismo dosegli in v marsičem tudi nismo uspeli, je nadaljeval. Predsednik republike to pripisuje zgolj temu, da nismo znali, zmogli ali celo nismo hoteli razpreti vseh kril naših sposobnosti. Kljub temu "v tem trenutku, na začetku nove dobe ponovnega zgoščanja zgodovine", ocenjuje, da je "naša Slovenija, naš skupni dom, postavljen na trdnih temeljih, pripravljena, da se spoprime s spremembami in jih obrne v prid naših skupnih stremljenj". Želi si, da vsi skupaj razumemo, da tudi obdobje pred nami zelo verjetno ne bo čas običajnih problemov in enostavnih rešitev. Tako kot ni bilo tisto pred trideset in več leti.

Prvi predsednk Republike Slovenije Milan Kučan pravi, da je pogumna sedanja vlada in da je bila tudi prejšnja, "saj za uničevanje ustave potrebuješ pogum".
Robert Balen
Robert Balen
Po rdeči preprogi se je na Kongresni trg sprehodila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič in spet se govori o njej. Na poti do sedeža, ki ji je bil namenjen, se je ustavljala, vrtela, "koketirala" s publiko. Tega državni protokol ne pozna.      
Robert Balen

Okrepimo demokracijo, institucije, vrednote

"Vstopamo v zelo kompleksen, prepleten in zapleten čas v Evropi in svetu. Ukrajina je napadena in v vojni. Skupaj z zavezniškimi državami ji bomo pomagali po najboljših močeh in je ne bomo pustili na cedilu," je poudaril. In kako izjemno pomembno je, da dosežemo pravičen mir, sicer ne bo trajen. Spremembe, ki se že dogajajo, so kolosalne, pravi Pahor. Dve državi, ki sta se skoraj dve stoletji zanašali na nevtralnost, želita članstvo v zvezi Nato. Skoraj vse države se dodatno oborožujejo. Nekatere znatno! Visoka inflacija, ki jo poganjajo tudi posledice vojne, zdaj upočasnjuje okrevanje in maje temelje socialne stabilnosti. Skupaj z razvitim svetom se Slovenija nahaja pred obdobjem, v katerem bo zelo pomembno, da nakopičene probleme rešujemo strpno, preudarno in razsodno. V teh razmerah, je poudaril predsednik republike, moramo dodatno okrepiti vse elemente državnosti, okrepiti demokracijo, njene institucije in vrednote. Zelo skrbno moramo paziti, da politična razhajanja ne prerastejo v razkol. Mir, varnost in blaginja Slovenije so in bodo v odločilni meri odvisne od miru, varnosti in blaginje Evropske unije.

Ljubljana, Kongresni trg. Osrednja državna proslava na predvečer dneva državnosti, slavnostni govornik je bil predsednik republike Borut Pahor.
Robert Balen

30 in več let kasneje, ko imamo svojo državo in smo čvrst in ugleden del evropske družine in zahodnega sveta, nimamo razlogov za pasivno vdanost v usodo, malodušje ali celo strah, pravi predsednik. Zgradili smo se kot skupnost, ki zna biti tudi samozavestna, ambiciozna in ponosna.

V taki skupnosti zdaj rastejo naši otroci. Predsednik si želi, da se bo ponosno o domovini govorilo tudi čez 30 let: ​"Če se ne bomo sovražili in če se ne bomo izključevali, če se bomo pogovarjali in če se bomo slišali, če se bomo upoštevali, če se bomo bodrili, če si bomo pomagali, če bomo povezana in solidarna skupnost, nam je skoraj vse dosegljivo. Skupaj zmoremo."

Zgodovina je vedno osebna, prihodnost vedno skupna

Država je od vseh je odmevalo z odra tudi po predsednikovem govoru. Za naslednji dan državnosti bo v predsedniški palači že druga oseba. Državna proslava se je začela s topovskimi salvami z gradu. Zamislila sta si jo Klemen Dvornik in Tomaž Letnar na temeljnem sporočilu, da je zgodovina vedno osebna, prihodnost pa je vedno skupna. Srečka Kosovela so izrekali igralci Maruša Majer, Barbara Ribnikar, Branko Jordan in Matija Vastl.

Robert Balen
Robert Balen

Proslavljali smo obenem uspešne žive Slovence, ki prihodnost že ustvarjajo: Ana Roš, Aleš Kristančič, dr. Samo Zver, dr. Jure Knez, dr. Tomaž Zwitter, Dušan Šarotar, Petra Majdič. Plesalci v koreografijah Lukasa Zuschlaga so plesali domovini. Ob spremljavi akademskih glasbenikov so nastopili Mešani mladinski pevski zbor Veter pod vodstvom Tereze Podlogar ter solisti Gregor Strasbergar (MRFY), Eva Černe, Metod Banko in Laetitia Pohl - Kiki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta