(FOTO) Protestniki proti vladi, ki odkrito "podpira fašizem in neonacizem", ustavili so se pred sedežem STA in ministrstvom za kulturo

M.R.
03.09.2021 19:40
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zbrani protestniki na Trgu republike
Robert Balen

V središču Ljubljane poteka shod protivladnih protestnikov, ki so se najprej zbrali na Trgu republike, napovedali pa so da bodo obiskali več "simbolih lokacij" v Ljubljani.

Robert Balen

Opozarjajo, da vlada, ki jo vodi Janez Janša, "odkrito podpira fašizem in neonacizem" ter da se pri lastnem delovanju poslužuje "enakih metod".

Robert Balen

Zbrane na Trgu republike je nagovoril Igor Winkler iz Izole, ki je prenesel sporočilo primorskih protestnikov in pripadnikov borčevskih organizacij, ki se distancirajo od "nenačelne drže" predsednika Boruta Pahorja. Winkler ga je v svojem govoru grajal zaradi poklona žrtvam lani pred fojbo v Bazovici. Hkrati pa je dejal, da se predsednik da še ni obsodil vzpona fašizma. 

Igor Winkler
Robert Balen

Po Winklerjevem govoru je spregovoril še aktivist Jaša Jenull, ki je zbrano množico pripravil do vzklikov: "Janez je fašist." Nato je protestniko povabil, da se podajo na ulice prestolnice in napovedal, da bodo pozneje sledili še drugi nagovori. 

Robert Balen

Nato so se protestniki ustavili pred sedežem Slovenske tiskovne agencije (STA), kjer je spregovorila profesorica Sandra Bašić Hrvatin, ki je opozorila, da STA že 246 od vlade ni prejela denarja za opravljanje javne službe. "V tem času pa se strankarska propaganda širi," je povedala in dodala, da nenehno nastajajo novi mediji.

Policisti
Robert Balen

Jenull je nato povedal, da policisti na repu kolone protestnikov popisujejo udeležence shoda in jih pozval, naj takoj nehajo s tem početjem.

Protestniki so se od sedeža STA sprehodili še do ministrstva za kulturo, kjer je novinar Erik Valenčič povedal, da so se neonacisti sami označili za domoljube, a ti, kot sam ocenjuje, prezirajo vse, ki imajo drugačno mnenje od njih. "Oni prezirajo in sovražijo nevladnike, novinarje, kulturnike, umetnike, akademike, predvsem zgodovinarje in je jasno zakaj, posebej prezirajo naravovarstvenike, študente in dijake prezirajo vsakič, ko povzdignejo svoj glas in zahtevajo pravice, dostojno prihodnost zase. Policisti, prezirajo tudi vas," je povedal Valenčič in nato naštel še sodnike, pravnike, tožilce in dodal: "Verjamem, da ne spoštujejo niti Jezusa, ker če bi ga, bi sledili njegovemu nauku, ki je zelo preprost, sami pa delujejo ravno nasprotno." Dejal je tudi, da prezirajo tudi ženske.

Robert Balen

V napovedi shoda so člani Protestne ljudske skupščine zapisali še, da protest naslavlja tudi vse politike, ki s "svojo pasivnostjo omogočajo porast fašizma in neonacizma". Med njimi je, kot trdijo v Protestni ljudski skupščini, tudi predsednik Pahor, ki da "še naprej ignorira očitne znake fašizma, ki se jih poslužuje vlada".

Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta