(FOTO) V Ljubljani in Mariboru shoda za mir: Orožje nikoli in nikdar ne more biti rešitev

Jon Knez, DR
25.02.2022 18:20
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

V središču Ljubljane se je okoli 16. ure v podporo Ukrajini zbralo več kot 100 protestnikov. Čeprav bi bil moral protestni shod potekati pred ruskim veleposlaništvom, to ni bilo mogoče, saj je policija območje varovala, postavljene so bile varnostne ograje, so poročali na portalu N1. Protestniki so se zato zbrali pred Moderno galerijo, potem pa obkrožili rusko veleposlaništvo in nadaljevali naprej proti Prešernovemu trgu, kjer se je protest po dobri uri zaključil.

Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen

Nekaj deset protestnikov se je za mir v Ukrajini, ki doživlja vojaško agresijo Rusije, zbralo tudi na Trgu svobode v Mariboru. Sklicateljica protesta, Emilija Stojmenova Duh, sicer tudi kandidatka SD na prihajajočih državnozborskih volitvah, je povedala, da niso na nikogaršnji strani, temveč se zavzemajo za mir. "Naše sporočilo je, da orožje ni prava izbira za reševanje težav. Potrebno se je pogovarjati. Verjamem, da ima vsaka stran svoje interese, a je to potrebno reševati za isto mizo. To, da nekdo napade državo in ubija nedolžne ljudi, nikakor ni rešitev," je povedala Stojmenova Duh in dodala, da je do zadnjega upala, da ne bo prišlo do vojaških spopadov. Na vprašanje, ali je protest del njene predvolilne kampanje, je odgovorila, da ga je sklicala kot Emilija.

Maribor - protest za mir - vojna Ukrajina Rusija -
Sašo Bizjak

Protesta se je udeležil tudi Uroš Dokl iz Muzeja narodne osvoboditve, ki pravi, da je mislil, da se nekaj podobnega kot v Siriji pred nekaj leti ne more ponoviti. "Zdaj je na vrsti Ukrajina in stvari, ki so se mi nekoč zdele nepredstavljive, so danes realnost. Protestiranje samo po sebi verjetno nima smisla, ampak težko je normalno funkcionirati, medtem ko ljudje po svetu umirajo na popolnoma krivičen način," je povedal Dokl, ki rešitev prav tako vidi v pogovoru in strpnosti: "Orožje nikoli in nikdar ne more biti rešitev. Zaradi tega bomo nedvomno vsi imeli posledice, v bistvu jih že imamo. Ne nazadnje danes stojimo tukaj."

Maribor - protest za mir - vojna Ukrajina Rusija -
Sašo Bizjak

Filozof in profesor na mariborski filozofski fakulteti Friderik Klampfer je na protest prišel, da bi izrazil ogorčenje nad rusko agresijo in solidarnost z ukrajinskim narodom. Nekdanji ravnatelj II. gimnazije Maribor Ivan Lorenčič meni, da gre pri ruski invaziji za grd poseg v suverenost Ukrajine. "Žal pogovori in dogovori niso zalegli, in prišli smo do situacije, ki je od konca druge svetovne vojne ni bilo. Vloga zahodnih držav bi lahko bila aktivnejša. Poskušajo reševati stvari, ki bi jih lahko že prej. Videlo se je, kam vodijo stvari, zahod je bil malo naiven," je še povedal Lorenčič.

Maribor - protest za mir - vojna Ukrajina Rusija -
Sašo Bizjak

Na protest je prišlo nekaj Ukrajincev, odetih v svoje barve in zastave. Zbranim so delil trakove v ukrajinskih nacionalnih barvah. Anton Koptun, ki je na začasnem delu v Sloveniji, se zaradi vojne ne more vrniti v domovino k družini. "Rusi bombardirajo mesta in hiše civilistov. Vsak dan, vsako uro pobijajo tako vojake kot civiliste. Moja družina je doma, prestrašena, saj bombe nenehno padajo. Dogaja se svetovna vojna. Ne vem, zakaj nam nihče ne pomaga. Lahko se zgodi, da bodo Rusi prišli tudi k vam, v Slovenijo," je razlagal ogorčeni Ukrajinec. Rešitev konflikta vidi v pogajanjih s Putinom in evropskimi voditelji. "Upam, da se bodo začeli pogajati in prenehali s streljanjem. Druga Ukrajinka je bila za pogovor preveč pretresena. "Nimam besed, oprostite," nam je dejala s solznimi očmi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta