Pred današnjim protestom Trg republike ograjen. "Tako naša vlada odgovarja na napoved protesta za mir in proti vojni v Ukrajini?"

A.L.
25.02.2022 14:46

Današnji protest bo posvečen 30. obletnici izbrisa ter bo hkrati tudi protest proti vojni, ki se je ta teden začela v Ukrajini, so sporočili iz Protestne ljudske skupščine. "Vlada je pred napovedanim protestom poskrbela za novo sramoto! Trg republike je danes znova ograjen! Tako vlada izkazuje spoštovanje protestu ob 30-letnici izbrisa? Tako naša vlada odgovarja na napoved protesta za mir in proti vojni v Ukrajini?"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Protestna ljudska skupščina

Opozarjajo, da so v Moskvi včeraj več sto protivojnih protestnikov aretirali. In se sprašujejo: "Naj bomo v Sloveniji veseli, da bodo samo delili kazni in račune 'organizatorjem', grozili tistim, ki predvajajo glasbo, in z ograjami omejevali našo svobodo izražanja na mirnih protestih? Naj ponovimo še enkrat: v slabih dveh letih je bilo izvedenih že 96 protestov, ki so bili vsi brez izjeme mirni in nenasilni! Hkrati pa smo vsakič znova soočeni s prekomerno policijsko prisotnostjo: konjenico, policijskimi psi, vodnimi topovi, kaznovanjem posameznih protestnikov, napadi strankarskih medijev in žalitvami s strani vladne garniture! Gre za popolnoma enake metode, kot jih v bolj ekstremni obliki uporablja Putin za utišanje vseh drugače mislečih v Rusiji."

Na današnjem protestu bodo spregovorili izbrisani in njihovi svojci

Jutri bo 30. obletnica izbrisa, ko je bilo 25.671 prebivalk in prebivalcev izbrisanih iz registra stalnega prebivališča. S tem so jim bile kršene človekove pravice, povzročena jim je bila neizmerna škoda, kar je priznalo tudi več sodišč, vendar pa kljub temu država v 30 letih ni prevzela jasne odgovornosti za to ali se jim opravičila. Danes so izbrisani po 30 letih kršenja človekovih pravic in poniževanja končno dobili opravičilo države. Izrekel ga je predsednik države Borut Pahor, zahteva po državnem opravičilu pa je sicer tudi ena izmed 138 zahtev iniciative Glas ljudstva, sporočajo v Protestni ljudski skupščini. "Borut Pahor je to seveda naredil veliko prepozno in vse krivice, ki so bile z izbrisom povzročene, zaradi tega še nikakor niso popravljene. Vendar pa gre za prvi korak k priznavanju jasne odgovornosti države. Pozivamo tudi predsednika vlade in vse ostale politične predstavnike in odgovorne za to krivico, da se javno opravičijo izbrisanim in uredijo pravni status tistim izbrisanim, ki ga še vedno nimajo."

Na današnjem protestu bodo tako spregovorili izbrisani in njihovi svojci, govor pa bo imel tudi pravnik Dragan Petrovec. Na Trgu republike bo tudi simbolična akcija. "Prav tako kot pred 30 leti v Sloveniji pa danes, kot posledica geopolitičnih igric globalnih velesil, novi tisočeri izgubljajo svojo prihodnost! Vzorci današnjega časa so izjemno podobni tistim izpred 30 let: hujskanje, strah, nacionalizem, mahanje z zastavami, oportunistični politiki, elite, ki računajo dobičke, in 'mali ljudje', ki neizogibno plačujejo ceno tovrstnih politik."

V Protestni ljudski skupščini še opozarjajo, da je "vlada spet zatajila: obešanje ukrajinskih zastav ne bo pomagalo slovenskim državljanom, ki so ostali v Ukrajini. Slovenija je zaprla svojo ambasado in jasno napovedala, da ne bo nudila nobene konzularne pomoči ne slovenskim ne ukrajinskim državljanom v prihodnjih dneh in tednih. Hkrati pa sta v Kievu ostala celo dva uslužbenca, ki sta pripravljala odpovedano Janševo samopromocijsko akcijo v Ukrajini."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta