(FOTO) Z Expa 2020 v Dubaju: Ko dobiš žulje na poti do slovenskega paviljona

15.10.2021 02:38
Pot do slovenskega paviljona na svetovni razstavi Expo 2020 v Dubaju je lahko precej dolga, če se zamotite z ogledom paviljona še katere druge države, ne le Slovenije. Sodeluje jih namreč kar 191.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenski paviljon ponazarja lebdečo zeleno oazo na vodni gladini, s čimer je avtor paviljona želel izpostaviti slovensko modrost, inovativnost in energijo. Foto: Gregor Grosman
Gregor Grosman

Z Dubajem ni šale. ​Kljub še veljavnemu PCR-testu iz Slovenije te že po pristanku na letališču čaka - ponovno testiranje. Osebje testiranje izvaja kot po tekočem traku in opraviti ga morajo vsi, brez izjeme. Negativni rezultati so bili kar hitro znani, nanje sploh ni treba čakati na letališču. Vzeli smo pot pod noge in se z vlakom odpravili na prestižno svetovno razstavo Expo 2020, na kateri se predstavlja tudi Slovenija.

A že na vlak - prva napaka prišleka - smo moški nepazljivo zakorakali pri napačnih vratih, tam, kjer je to dovoljeno samo nežnejšemu spolu, a so nas domačinke prijazno opozorile na napako. Tujci pač. Toda nihče izmed četverice, ki je imela ta dan skupen cilj, obisk in ogled slovenskega paviljona, si tistega jutra ni predstavljal, kaj nas čaka. Za lažje razumevanje dimenzij: vsak od nas je do večera naredil krepko čez 30.000 korakov.

Paviljon Savdske Arabije Foto: Gregor Grosman
Gregor Grosman

Expo zasenči Hannover in Las Vegas

Vsi smo doslej obiskali že kar nekaj velikih sejmov, berlinsko sejmišče, kjer gostuje IFA, ali tisto v Hannovru, z nekdaj mogočnim CeBIT-om, pa tudi megalomanski Comdex v Las Vegasu, a Expo 2020 zasenči vse. Paviljoni in povezovalna infrastruktura zasedajo namreč nepredstavljivih 1080 arov površine, ki je bila še pred kratkim gola puščava, sedaj pa tam stojijo poslopja, kakršna bi povsod drugod preveč izstopala. Med podobnimi arhitekturnimi podvigi se dopolnjujejo in obiskovalcem - mimogrede, v Dubaju je treba tudi na prostem ves čas nositi masko - iz oči sije navdušenje.

Različne države, različni koncepti, različne izkušnje. To je bistvo in srce Expa. Vsak paviljon zase je zaključena celota, nekateri so prijetni na pogled od zunaj, a vsebina razočara. Spet drugi navzven ne pokažejo tega, s čimer so snovalci želeli prepričati goste, da bi obiskali državo, morda vzpostavili poslovno sodelovanje. Vse je mogoče. Svetovno razstavo namreč obiskujejo poslovneži, družine, staro in mlado. V šestih mesecih, kolikor bo skupno trajal Expo v Dubaju, pričakujejo 25 milijonov obiskovalcev. Domačini se seveda ne bodo izpostavljali in po razgretih tlakovanih poteh hodili pri 40 stopinjah Celzija, kar smo izkusili mi, zato iz prve roke: če načrtujete obisk, se vsekakor oblecite v lahka oblačila in se udobno obujte. Žulji so pač bojne rane, ki jih v notranjosti večinoma prekomerno klimatiziranih razstavnih prostorov blažijo videne lepote.

Notranjost paviljona Savdske Arabije Foto: Gregor Grosman
Gregor Grosman

Švica škropi, Emirati blestijo z vodo in peskom, Nizozemski beli dežnik preseneti

Mnogi stavijo na tehniko in 360-stopinjske predstavitve - tudi slovenski paviljon je takšen, drugi, na primer Švicarji, so poškropili vso sobo, medtem ko smo se vzpenjali do vrha. Posebno mesto na lestvici najboljših si nedvomno zasluži paviljon Združenih arabskih emiratov. Voda in pesek ter zanimivo popotovanje skozi zgodovino te države. Tudi Savdska Arabija pri snovanju svojega objekta gotovo ni izbrala najcenejšega ponudnika. S tekočimi stopnicami smo se mimo miniaturnih v skalo vklesanih gradov povzpeli v osrednji predstavitveni prostor, kjer smo na velikih zaslonih spoznali vse zanimivosti države.

Paviljon ZDA kot magnet za fotografiranje Foto: Gregor Grosman
Gregor Grosman

V paviljonu ZDA so se vsi želeli fotografirati pred maketo enega izmed roverjev, obisk paviljona emiratskega logističnega podjetja DP World pa smo izkoristili za ogled transportnega sistema Hyperloop. Zelenja poln je bil paviljon Singapurja, kjer čistočo pišejo z veliko začetnico. Za vstop v Nizozemsko virtualno izkušnjo sta bila potrebna spust med debelimi kovinskimi ograjami in bel dežnik. Vsi smo bili prepričani, da bo po nas deževalo, a smo čez nekaj sekund ugotovili, da beli dežnik služi kot platno za projekcije.

Ve se, kdo je tukaj šef. Z robotom ni šale. 
Gregor Grosman

Svetovno razstavo Expo 2020 v Dubaju je sicer najbolje obiskati popoldne, ko se temperature nekoliko spustijo. A v enem dnevu vam zagotovo ne bo uspelo obiskali vseh paviljonov. Verjetno niti polovice ne. Posebna atrakcija je "policijski" robot, ki patruljira po promenadi. Če mu prekrižaš pot, te najprej vljudno prosi, da se umakneš, nato pa z bolj odločnim glasom pove, da je on tukaj šef. Namenjen je preverjanju, ali obiskovalci, kot je zahtevano, nosijo maske, v nasprotnem primeru jih k temu pozove. Njegov manjši brat pa je bolj informator in ikona za fotografiranje z najmlajšimi. Oranžna barva in jajčasta oblika pač naredita svoje.

Slovenski paviljon ponazarja lebdečo zeleno oazo na vodni gladini, s čimer je avtor paviljona želel izpostaviti slovensko modrost, inovativnost in energijo. Foto: Gregor Grosman
Gregor Grosman

Najbolj zelen paviljon je slovenski!

Slovenija, ki v Dubaju simbolizira zeleno srce Evrope, svetovno javnost nagovarja z zgodbami, ki govorijo o edinstvenem prepletu neokrnjene narave, znanja, inovacij in prebojnega gospodarstva. Jurček Žmauc, direktor slovenskega paviljona na Expu 2020, in slovenski komisar za Expo Matic Volk z ekipo imata veliko dela. Povedala sta nam, da so ena od maloštevilnih ekip, vendar pa so se na razmere in delo v vročem Dubaju medtem že privadili. Poskusno odprtje Expa, ki ga je tisti dan obiskalo okoli 50.000 izbrancev, je sicer zaznamoval puščavski vihar. A strehe ni odpihnilo in najbolj zeleni paviljon na Expu, takšen je slovenski, je ostal nepoškodovan. So pa pečeni od 17. do 30. oktobra, ne toliko zaradi vročine kakor zaradi pestrega programa, ki ga pripravljajo - od tematskih tednov doživetij, nenehnih videoprojekcij naravne in kulturne dediščine, prebojnih rešitev gospodarstva, promocijskih dogodkov ...

V paviljonu Združenih arabskih emiratov ob vodi in pesku potuješ skozi zgodovino te države. Foto: Gregor Grosman
Gregor Grosman

Med drugim se bo od 20. oktobra kot prvo slovensko mesto predstavil Maribor. Za obiskovalce našega paviljona so med drugim pripravili interaktivno sobo, v kateri spoznavajo nekatere naše najbolj prepoznavne turistične destinacije. Privlačno zasnovana zunanjost paviljona ponazarja slovenski gozd. Po obodu objekta iz lesene konstrukcije je nameščeno rastlinje, ki bo v času razstave s pomočjo inovativne tehnologije, plodu slovenskega znanja, ves čas ustrezno hlajeno in vlaženo ter bo tako obiskovalcem ponujalo blagodejno osvežitev. Inovativnost slovenskega gospodarstva predstavlja kot sito oblikovana streha objekta iz slovenskega lesa.

Airbus A380, ki ga ima v lasti letalska družba Emirates, je v nizkem letu poletel nad plažo Jumeirah Beach in Cesto šejka Zajeda​ v Dubaju. 
EPA

Da si Dubaj od Expa veliko obeta, kaže tudi promocijska akcija, ki so jo izvedli v torek. Jeklenega velikana, airbus A380, ki ga ima v lasti letalska družba Emirates, so okrasili v barvah Expa 2020 in v nizkem preletu je poletel nad plažo Jumeirah Beach in Cesto šejka Zajeda​ v Dubaju. Emirates na svojem paviljonu predstavlja prihodnost potniške aviacije. Da je obiskovalcev na desetine milijonov, zato ni nobeno presenečenje ...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta