Furs: Simičeva kosila niso sporna. Pavšič: To je za odstop!

STA, Va
08.12.2021 13:59
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ivan Simič

Nebojša Tejić/STA

Generalni direktor Finančne uprave Republike Slovenije (Furs) Ivan Simič, ki je v torek na preiskovalni komisiji o ukrepanju v epidemiji covida-19 povedal, da najboljšega dohodninskega plačnika vsako leto pelje na kosilo iz spoštovanja, ker je plačal toliko dohodnine, ni kršil zakonodaje, so sporočili iz Fursa. Predsednik državnozborske komisije Robert Pavšič (LMŠ) pa temu ne verjame in bo državnemu tožilstvu, tako je poročal portal 24ur.com, naznanil sum kaznivega dejanja.

Pavšič je na seji opozoril na davčno tajnost, vprašal se je tudi, kako je Simič sploh prišel do podatkov o najboljšem plačniku in ali ni tega počel še v kakšnih drugih, potencialno motiviranih primerih. Simič je odvrnil, da nima česa skrivati. Katera pravna podlaga mu omogoča vpogled v podatke, pa ni povedal. V Fursu so v današnjem sporočilu za javnost zapisali, da "zakon o davčnem postopku v 17. členu določa, da imajo dostop do podatkov, ki so davčna tajnost, vse zaposlene osebe davčnega organa, v obsegu, ki je potreben za opravljanje njihovih delovnih nalog".

Akt o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest v Fursu med nalogami generalnega direktorja med drugim določa tudi odločanje v davčnem postopku in upravnem postopku na prvi stopnji. V skladu s to določbo generalni direktor odloča tudi v postopku letne odmere dohodnine na podlagi informativnih izračunov dohodnine, ki jih tudi podpiše, so sporočili: "Generalni direktor je torej upravičeno, v skladu z zakonom, seznanjen s podatkom o letni odmeri dohodnine zavezancem, saj v teh postopkih odloča."

Trdijo, da Simič ni razkril nobene davčne tajnosti, javnost pa da ni izvedela niti ene dodatne informacije, ki medijem že ne bi bile znane.

Predsednik preiskovalne komsiije pa vztraja, da prvi mož Fursa ni imel utemeljenega razloga za vpogled v podatke z oznako davčna tajnost. Furs pa da v tem primeru ni tisti, ki bi lahko sodil o zakonitosti dejanja, "za to so pristojne druge institucije". Simičevo ravnanje je po njegovem tako sporno, da bi moral odstopiti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta