Gibanje Svoboda: Mateja Čalušić ni zavajala z lažno izobrazbo, odgovornost za napako v celoti prevzema stranka

STA, M.R., L. M.
08.01.2024 09:31

Kandidatka za kmetijsko ministrico Mateja Čalušić se je po tem, ko je na spletni strani DZ prišlo do domnevne napake glede njene izobrazbe, na poročanje medijev odzvala, da se ni predstavljala z izobrazbo, ki je nima.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mateja Čalušić zanika, da bi zavajala javnost z lažno izobrazbo.
Jure Klobčar

Po pisanju nekaterih portalov je bila tam kot njena izobrazba še nedavno navedena univerzitetna diploma, a ima le visokošolsko. "Izobrazba ni pogoj za položaj, ki ga opravljam, in tudi ni vplivala na to, da sem leta 2022 kandidirala za poslanko. Nenazadnje pa je tudi iz mojega javno objavljenega diplomskega dela jasno razvidno, v okviru katerega študija sem pridobila izobrazbo. Zato mi je neizmerno žal, da je prišlo do te neželene administrativne napake," so odziv Mateje Čalušić sporočili iz poslanske skupine Svoboda. Da je pri vnosu podatkov o poslanki in njeni izobrazbi prišlo do napake, so že v soboto navedli v poslanski skupini.

Po navedbah nekaterih portalov je bila poslanka z univerzitetno izobrazbo predstavljena že na kandidatni listi, ki jo je pred parlamentarnimi volitvami leta 2022 objavila Državna volilna komisija (DVK). Ob tem so priložili izpis s kandidatne liste, kjer je pod njenim imenom navedeno univerzitetna diplomirana inženirka agronomije. Tudi na spletni strani državnega zbora je bilo po navedbah medijev ob poslankini predstavitvi še v minulih dneh zapisano, da ima univerzitetno diplomo na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, iz njene javno objavljene diplome pa je medtem razvidno, da ima le diplomo visokošolskega strokovnega študijskega programa prve stopnje.

Napačna izobrazba že na kandidatni listi za zadnje parlamentarne volitve

Iz Državne volilne komisije (DVK) so danes sporočili, da je bila v primeru Čalušić napačna stopnja izobrazbe navedena že na kandidatni listi Gibanja Svoboda ob volitvah v državni zbor leta 2022. Na predlogu kandidatne liste Gibanja Svoboda je bilo pri Čalušić v rubriki stopnja in naziv izobrazbe navedeno "VII. stopnja, univerzitetna diplomirana inženirka agronomije", v rubriki strokovni ali znanstveni naslov pa "univerzitetna diplomirana inženirka agronomije", so sporočili iz DVK. Liste kandidatov se na volitvah v državni zbor vlagajo pri volilnih komisijah volilnih enot, vendar pa te pri predhodnem preizkusu zakonitosti kandidatur ne preverjajo navedb posameznih kandidatov o pridobljenem strokovnem ali znanstvenem naslovu, saj za to ni pravne podlage. Stopnja izobrazbe namreč ni pogoj za kandidiranje na volitvah v državni zbor, so pojasnili na DVK.

Odgovornost za zaplet z izobrazbo Čalušić nosi stranka, pravijo v Gibanju Svoboda.
Jure Klobčar

Ob tem ne gre spregledati, da DVK najpozneje 15 dni pred dnevom glasovanja javno objavi seznam potrjenih list kandidatov in seznam kandidatov, o katerih se glasuje v posameznih volilnih okrajih. V zvezi z javno objavo seznama potrjenih list kandidatov v volilni enoti Postojna, kjer je kandidirala Čalušić, pa na DVK nikoli niso prejeli nobenega obvestila o morebitni napačni navedbi strokovnega naziva konkretne kandidatke. DVK je prav tako posredovala pisno soglasje takratne poslanske kandidatke Čalušić, da sprejema kandidaturo. Na slednji kandidatka sicer ni navajala izobrazbe, saj soglasje tega ne zahteva.

Svoboda: Odgovornost za napako v celoti prevzema stranka

V Gibanju Svoboda so danes vnovič poudarili, da se Čalušić sama ni nikoli predstavljala z napačno izobrazbo, ampak da je prišlo do administrativne napake, za katero odgovornost v celoti prevzema stranka: "Napako smo, kjer smo to lahko storili, popravili, jo obžalujemo in se zanjo opravičujemo." Do omenjene napake je po njihovih besedah prišlo že pri pripravi in vložitvi kandidatnih list za zadnje državnozborske volitve. "Ker smo pri pripravi življenjepisov za spletno stran državnega zbora podatke črpali tudi iz omenjenega gradiva, se je napaka ponovila tudi tam. To napako smo, ko smo bili nanjo opozorjeni, takoj popravili," so sporočili iz največje vladne stranke pod vodstvom premierja Roberta Goloba.

V Gibanju Svoboda so zato zavrnili očitke, da se je Čalušić kadarkoli sama predstavljala z napačno izobrazbo. Razen omenjene napake v javni objavi DVK tudi ni nobenega volilnega gradiva, na katerem bi, kot so poročali nekateri mediji, "novačila volivce" z napačno izobrazbo, so poudarili v stranki: "Tudi v vseh dokumentih, ki jih je stranki posredovala Mateja Čalušić, med drugim v pristopni izjavi, je njena izobrazba pravilno navedena, prav tako je bila njena izobrazba pravilno zapisana v predstavitvi poslanke na spletni strani Gibanja Svoboda," so še sporočili iz stranke. V Golobovem kabinetu pa so poudarili, da predsednik vlade tudi po zapletu z navajanjem izobrazbe vztraja pri imenovanju Čalušić za novo ministrico. Ministrska kandidatka, ki jo v sredo čaka predstavitev pred matičnim odborom državnega zbora, uživa zaupanje predsednika vlade, so še dodali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta