Presenečenje pri iskanju kmetijskega ministra: Golob je kandidatko našel v poslanski skupini Svobode

MAT
04.01.2024 15:21

Naslednica Irene Šinko bo postala poslanka največje vladne stranke Mateja Čalušić. Po izobrazbi je inženirka agronomije in hortikulture, opravila je tudi tečaj za sommelierko prve stopnje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mateja Čalušič
Jure Klobčar

Predsednik vlade Robert Golob je po treh mesecih iskanja v zadnjem hipu izbral kandidata za kmetijskega ministra. Državnemu zboru predlaga, da za naslednico Irene Šinko na vrhu kmetijskega resorja potrdi poslanko Gibanja Svoboda Matejo Čalušić. Premier Golob ima očitne težave z iskanjem ministrov – Mateja Čalušić je po ministru za javno upravo Francu Propsu že druga poslanka iz vrst največje vladne stranke, ki odhaja v ministrsko zasedbo.

Mateja Čalušić prihaja iz Kopra. "Svoje profesionalno kariero je gradila na področju razvoja podeželja in kmetijstva, kar ji je omogočilo tesne stike in komunikacijo z ljudmi. Specializirala se je s področja varstva kmetijskih rastlin. Kot kvalificirana svetovalka za fitofarmacevtska sredstva in varstvo rastlin je svoje znanje delila v različnih specializiranih kmetijskih prodajalnah. V zadnjih letih je uspela povezati in v okviru lokalne dobavne verige združiti več mladih istrskih vinarjev," pišejo na spletni strani Gibanja Svoboda. 36-letnica je podpredsednica parlamentarnega odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Pred tem je bil glavni kandidat za novega ministra upokojeni polkovnik Slovenske vojske Vojko Adamič, ki se s kmetijsko politiko doslej ni ukvarjal. Njegovo potegovanje za ministra so spremljale kritike iz vrst poslanske skupine Gibanja Svoboda in koalicijskih partnerjev, ki so Adamiču očitali pomanjkanje izkušenj na kmetijskem področju. "Vojko Adamič je predsednika vlade obvestil, da se je po ponovnem temeljitem premisleku odločil, da umakne soglasje za svojo kandidaturo za ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano," pišejo sedaj v Golobovi stranki. 

Matejo Čalušić, ki je po izobrazbi inženirka agronomije in hortikulture, prihodnji teden čaka zaslišanje pred matičnim odborom, nato sledi potrjevanje njenega imenovanja v državnem zboru. Če bo sprejel funkcijo, bo nadomestni poslanec postal nekdanji minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan, ki je v Tolminu prejel več kot 3000 glasov podpore.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta