Hrup na cestah: Specializirana enota za nadzor prometa meri tudi glasnost vozil, bomo dobili protihrupne radarje?

Miha Raičevič Miha Raičevič
28.07.2023 13:28

Vas je že kdaj presenetil glasen hrup s ceste in ste mislili, da se mimo pelje Francesco Bagnaia s svojim ducatijem ali pa Max Verstappen s hondo, pa ste potem ugotovili, da ni nič od tega, temveč, da si je nekdo dal duška?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Vozniki namreč neredko predelajo svoje vozilo, pa naj si bo to avtomobil ali motor. Predelave so po zakonu dovoljene, a je zanje potrebna ustrezna homologacija. Če jo vozilo ima, potem je lahko z njim vse ok, če pa je nima, potem je voznik v prekršku. 

Te vrste prekrškov ugotavljajo policisti Specializirane enote za nadzor prometa. V ta namen so opremljeni s fonometrom Noise patrol 3665. Z njim merijo raven hrupa, ki jo potem primerjajo z zgornjo mejo, ki je zapisana v homologaciji ali pa odobritvi za vozilo, ki je udeleženo v cestnem prometu. 

Med kršitvami policisti precej pogosto ugotovijo, da je bil predelan izpušni sistem. V le-tega je nameščen dušilec zvotak oziroma tako imenovani db killer, neredki motoristi ali pa vozniki osebnih vozil, pa ga odstranijo in tako povečajo glasnost vozila. Med nekaterimi motoristi namreč kroži prepričanje, da je zanje bolj varno, če so slišni, ker da jih bodo tako drugi udeleženci prej opazili. 

A odstranitev db killer ja ni dovoljena, saj poveča hrup nad dovoljeno mejo. Zagrožena je kazen v višini 4000 evrov za pravno osebo oziroma 400 evrov za fizično (tako imenovana polovička stane kršitelja lahko 200 evrov). Policist pa lahko tudi odredi izredni tehnični pregled in odvzame prometno dovoljenje in registrske tablice z vozila, če sumi, da vozilo ne izpolnjuje predpisanih zahtev glede hrupa.

Posebne evidence prekoračitev ravni hrupa policija ne vodi, vodi pa evidenco prekrškov zaradi nedovoljenih predelav vozil. Teh je bilo letos že 255, so odgovorili za Večer. Dodali so, da policija zre tudi v prihodnost in da se nenehno strokovno usposabljajo ter si tudi z drugimi policijami izmenjujejo mnenja ter stališča o sodobni in uporabni tehnični opremi za nadzor prometa. 

Bomo dobili protihrupne radarje?

Problema hrupa, ki ga na cestah povzročajo nekatera vozila, se zavedajo tudi na ministrstvu za infrastrukturo. Prav tako se zavedajo pomembnosti ukrepov za zmanjšanje hrupa v prometnem okolju. V nekaterih državah (Francija in Nemčija ter Velika Britanija in Švica) merijo glasnost vozil kar stacionarni protihrupni radarji. Gre za mikrofone, ki merijo hrup posameznega vozila, če preseže dovoljeno mejo, ga kot pri radarju za nadzor hitrosti, posname kamera, voznik pa dobi na dom kazen. 

Na ministrstvu so nam odgovorili, da so s takimi napravami seznanjeni, a da "za zdaj še niso prejeli predloga za postavitev tako imenovanih stacionarnih protihrupnih radarjev". "Ko bomo prejeli predlog za uvedbo takih radarjev, ga bomo skrbno preučili in analizirali," so zaključili. Na tem področju tako ministrstvo za zdaj ne pripravljajo nobenih sprememb.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta