Inštitut 8. marec: Državni svetniki z morebitnim izglasovanjem veta ščitijo svoje interese

MAT
20.07.2022 09:57

Državni svet danes odloča o vložitvi vetov na zakon proti škodljivim ukrepom prejšnje oblasti in novelo zakona o RTV Slovenija. Pričakovati je, da bo moral državni zbor o obeh zakonih odločati še enkrat.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nika Kovač: "Državni svet je organ, ki je odtujen od ljudi, sledi svojim interesom in ohranja svoje majhne mehurčke moči."
Luka Mlakar

Komisija državnega sveta za državno ureditev je podprla pobudo Inženirske zbornice Slovenije za vložitev odložilnega veta na zakon za zmanjševanje neenakosti in škodljivih posegov politike ter zagotavljanje spoštovanja pravne države. Zakon je pred aprilskimi volitvami pripravila civilna družba, državni zbor pa ga je minuli teden sprejel z glasovi koalicijskih strank Gibanje Svoboda, SD in Levica. V Inštitutu 8. marec, kjer pravijo, da so skupaj s pravnimi strokovnjaki pripravili zakon proti škodljivim ukrepov prejšnje oblasti, so mnenja, da državni svetniki z morebitnim izglasovanjem veta na zakon ščitijo svoje interese.

"Saga pri sprejemanju zakona še ni zaključena. Zakon je nastal v skupnosti. V Inštitutu 8. marec smo odprli vprašalnik, v katerem smo ljudi spraševali, kaj se jim je zdelo najbolj problematično pri prejšnji vladi. Dobili smo več kot 1000 predlogov. S prostovoljci smo se odpravili na ulice mest in vasi. Gre za voljo široke skupnosti in želimo si, da predstavniki ljudstva to spoštujejo," so poudarili na tiskovni konferenci pred državnim zborom.

Nika Kovač, ki velja za najbolj prepoznaven obraz Inštituta 8. marec, je dejala, da gre pri pobudi za vložitev veta za popolnoma demokratično možnost državnega sveta. "Računamo, da bo državni svet sprejel veto na zakon, pri čemer želimo poudariti, da za zakonom stoji ogromno ljudi, zakon pa vrača osnovna demokratična načela. Državni svet je organ, ki je odtujen od ljudi, sledi svojim interesom in ohranja svoje majhne mehurčke moči," je kritična.

Če bo državni svet danes popoldne izglasoval veto, bodo poslanci znova potrjevali zakon z absolutno večino. Koalicija pri vnovičnem glasovanju ne bi smela imeti težav z zagotavljanjem 46 glasov, saj tri koalicijske stranke skupaj štejejo 53 poslancev. Dodajmo, da bo državni svet danes odločal tudi o pobudi za vložitev veta na novelo zakona o RTV Slovenija. Državni zbor je novelo, ki prinaša depolitizacijo javnega servisa, sprejel minuli teden. Vnovično glasovanje v parlamentu bi po neuradnih informacijah lahko potekalo že pojutrišnjem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.