Interpelacija v sedmih točkah: Očitki dr. Vasku Simonitiju niso novi, skupaj pa tvorijo zajeten sveženj

(pv)
04.02.2021 16:55
"Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti že od nastopa svojega mandata dejansko ne opravlja funkcije ministra za kulturo, ampak zgolj zaseda položaj in uresničuje politične interese vladajoče SDS."
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V sedmih točkah so očitke zoper Vaska Simonitija razložili poslanci štirih opozicijskih strank. 
Nebojsa Tejić/STA

V petek opoldne bodo stranke SD, SAB, LMŠ in Levica vložile interpelacijo zoper dr. Vaska Simonitija. Vlagatelji interpelacije so odgovornost ministra za kulturo definirali v sedmih točkah: odgovornost za neučinkovito ukrepanje pri omejevanju in odpravi posledic popolne blokade dela na področju kulture zaradi omejevalnih ukrepov boja proti epidemiji, odgovornost za napade na svobodo in neodvisnost novinarskega dela ter poskus omejevanja neodvisnosti in pogojev za delo javnega servisa RTV in STA, odgovornost za zadrževanje izplačevanja finančnih sredstev za že opravljeno delo na področju filma in filmske produkcije, odgovornost za deložacijo najemnikov prostorov na lokaciji Metelkova ulica 6, odgovornost ministra za politični odvzem statusa samozaposlenega v kulturi (Zlatan Čordić), odgovornosti za neplačevanje socialnih prispevkov samozaposlenim v kulturi in odgovornost za retrogradno vodenje kulturne politike in suspenz socialnega dialoga.

Gre za znane probleme, na vsakega od njih so sproti opozarjali prizadeti akterji, stanovske organizacije in javnost. Nabiranje in seštevek obtožb pa sta pripeljala do splošne sodbe, da minister "ne deluje v javnem interesu in v dobrobit slovenske kulture ter je s svojim izključevanjem trajno izgubil zaupanje ustvarjalk in ustvarjalcev v polju kulture".

V interpelaciji (oziroma njenem osnutku, ki nam je bil dostopen pred vložitvijo) je največ pozornosti posvečene ministrovemu arbitrarnemu igranju s statusi in s tem z usodami samozaposlenih v kulturi, razgradnji nevladnega sektorja in discipliniranju medijev. "V konkretnem primeru, ki je doživel sodni epilog, se je pokazalo, da je minister za kulturo odločil samovoljno in nezakonito pri postopkih odvzema še veljavnega statusa samozaposlenega v kulturi s plačilom prispevkov, in potrdilo, da minister za kulturo deluje v nasprotju z javnim interesom, kot ga na področju iz njegove pristojnosti opredeljujejo normativni akti," so med drugim zapisali. Predlagatelji se podrobneje ukvarjajo s predlogom zakona o medijih in s finančnim kaznovanjem medijev, kot cilj takšnega ravnanja izpostavljajo preusmerjanje od interesa javnosti k parcialnim in strankarskim interesom.

"Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti že od nastopa svojega mandata dejansko ne opravlja funkcije ministra za kulturo, ampak zgolj zaseda položaj in uresničuje politične interese vladajoče SDS," je ena od generalizirajočih formulacij v osnutku interpelacije. "Samovoljo in vodenje kulturne politike zgolj po meri SDS je žal mogoče prepoznati tudi pri poskusu vzpostavitve novega javnega zavoda - Muzeja osamosvojitve." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta