(INTERVJU) Kakšna bo usoda prodane Nove KBM? Sándor Csányi: "Nova združena banka bo morala dobiti novo ime"

Srečko Klapš Srečko Klapš
21.07.2021 05:00
S prvim možem madžarske bančne skupine OTP po nakupu Nove KBM o sinergijah pri zaposlenih in poslovalnicah, imenu, sedežu in novem vodstvu banke ter o financiranju gospodarstva.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sandorju Csanyiu je po dobrem letu in pol s prevzemom NKBM le uspel veliki met na slovenskem bančnem trgu, kjer ima le enega velikega konkurenta, NLB.
Robert Balen
Andrej Petelinsek

Sándor Csányi, solastnik in glavni izvršni direktor OTP banke, ki je predlani prevzela SKB banko, letos pa še Novo KBM, je ta ponedeljek prvič po nakupu mariborske banke o načrtih na slovenskem bančnem trgu spregovoril z novinarji. Csányi je madžarski poslovnež, ki je na čelu skupine OTP že tri desetletja. Po podatkih revije Forbes ima pod palcem več kot milijardo evrov premoženja. Poleg bankirskega posla se spozna tudi na agroživilskega, saj ima v lasti skupino Bonafarm. Ukvarja še z nepremičninskimi posli, njegova družba je med drugim zgradila največje nakupovalno središče v Zagrebu (Arena Centar). V Ljubljani gradi 280-milijonski projekt Emonika, ki zajema poslovno središče ter obnovo ljubljanske avtobusne in železniške postaje. Že naslednji teden naj bi zaprosili za gradbeno dovoljenje.

Sándor Csányi, solastnik in glavni izvršni direktor OTP banke: "Naše izkušnje na Hrvaškem, kjer imamo sedež v Splitu, in Srbije, kjer je sedež v Novem Sadu, kažejo, da za uspešno poslovanje ni nujno treba delovati le v prestolnicah."
Robert Balen

V OTP ne razkrivate zneska, ki ste ga odšteli ameriškemu investicijskemu skladu Apollo za nakup Nove KBM (NKBM). Glede na to, da so slovenski davkoplačevalci v sanacijo bančne luknje vplačali okoli 850 milijonov evrov, je bila kupnina višja ali nižja?

"...(smeh) Zvito vprašanje, ponavljam, da smo v skladu s podpisano prodajno pogodbo zavezani k molčečnosti. Lahko pa rečem, da bi bili zadovoljni, če bi bila kupnina okoli zneska, ki ga omenjate."

Ste v elemente prodajne pogodbe vnesli tudi klavzule o poplačilu nekdanjih imetnikov obveznic in delnic NKBM, ki so jih "izgubili" v postopku bančne sanacije?

"Ne poznam podrobnosti sanacije slovenskega bančnega sistema, povedali so mi, da je slovenska država vanj vložila znatna sredstva. Glede na to, da smo kupili NKBM od ameriškega zasebnega sklada, ta finančna transakcija teh elementov ne vsebuje."

Verjetno ste seznanjeni, da potekajo pravni in pravdni postopki v zvezi s temi zahtevami, tudi finančni ...?

"Smo seznanjeni, toda po zagotovilih naših pravnih svetovalcev ti ne vplivajo na naše načrte z NKBM."

Lahko sinergije med NKBM in SKB banko vplivajo na število zaposlenih in poslovalnic? Teh imata skupno 142.

"Sinergijski učinki zagotovo bodo. Čeprav želimo biti prisotni v vseh večjih slovenskih krajih, morda tudi tam, kjer doslej ni poslovalnice ene od obeh bank, se bo v postopku integracije zmanjšalo število poslovalnic ... O natančnem številu pa danes še ne moremo govoriti."

V obeh bankah, ki ste jih prevzeli, dela okoli 3000 bančnih uslužbencev. Ste morda sklenili kakšne zaveze o ohranjanju delovnih mest?

"Glede na to, da smo NKBM kupili od ameriškega investicijskega sklada in ne od države, te zaveze niso potrebne. Z rastjo, ki jo zagotavljamo v skupini OTP, ter z našimi projekti in načrti, še posebno na področju digitalizacije, pa bomo usposobljen bančni kader še potrebovali."

Bo sedež Nove KBM ostal v Mariboru?

"O tem dobivamo veliko vprašanj tako iz Maribora kot tudi iz Ljubljane, kjer je doma SKB banka. Naše izkušnje na Hrvaškem, kjer imamo sedež v Splitu, in Srbije, kjer je sedež v Novem Sadu, kažejo, da za uspešno poslovanje ni nujno treba delovati le v prestolnicah. Pomembno je, da imajo naše stranke in partnerji enako raven bančne storitve, ne glede na to, kje sedijo direktorji bank."

Spomladi ste se sestali tudi s slovenskim premierjem Janezom Janšo. Ta je ob obisku Maribora po vašem nakupu NKBM dejal, da bo vlada naredila vse, da sedež ostane v Mariboru. In še, da se bodo povezali z lastniki in jih o tem prepričali.

"Razumemo tudi to stališče in na trgih, kjer delujemo, skušamo upoštevati tudi menja regionalne in državne politike. Toda v tem primeru danes tega še ne moremo obljubiti, ker resnično ne razpolagamo z dovolj informacijami."

Po prevzemu SKB banke ste obdržali blagovno znamko in jo odeli v korporativno zeleno barvo skupine OTP. Kako bo po prevzemu NKBM in integraciji obeh bank?

"Kot rečeno, bomo o imenu združene banke, sedežu in o tem, katere poslovalnice bi združevali, zapirali ali odpirali nove, lahko govorili šele, ko prejmemo vsa dovoljenja bančnih regulatorjev. Še prej pa bomo opravili raziskavo o tem, kaj bi bilo najbolje za nadaljevanje poslovanja na slovenskem bančnem trgu. Eno je gotovo: nova združena banka bo morala dobiti novo ime, to bo SKB, Nova KBM ali OTP. Čeprav mi je najbližje OTP, bomo izbrali ime, ki bo najbolj poosebljajo prisotnost banke na slovenskem trgu."

Po prevzemu bodo verjetno tudi spremembe v vodstvu NKBM. Že imate kakšne kandidate v mislih?

"Med skrbnim pregledom smo ugotovili, da ima NKBM zelo dober menedžment, ki je v zadnjih letih veliko naredil na bančnem trgu. Toda tudi v skupini OTP imamo dobre bančne menedžerje, ki lahko pokažejo svoje rezultate. Glede nato, da ne vemo za karierne namere aktualnega vodstva, bo postavitev prave menedžerske ekipe ena izmed prvih nalog, ko pridobimo potrebna dovoljenja."

Pričakujete pri pridobivanju teh kakšne težave ali ovire, glede na to, da boste imeli skoraj tretjino slovenskega bančnega trga in postali številka 1 v državi po bilančni vsoti?

"Ne vidim zadržkov ali ovir na tej poti, tudi za to ne, ker že imamo banko v Sloveniji z vsemi dovoljenji in jo dobro upravljamo. Tudi visoka kapitalska ustreznost in likvidnost skupine OTP sta porok za stabilnost."

Podjetja za okrevanje in zagon po koronskem letu potrebujejo podporo bank. Kakšni so vaši načrti na področju kreditiranja gospodarstva?

"V celotni skupini se osredotočamo na bančne in finančne potrebe malih in srednjih podjetij. Zanje smo pripravili posebne programe, s katerimi povečujemo tržne deleže. In to iz treh razlogov. Prvič, prepričani smo, da so ta podjetja hrbtenica vsake nacionalne ekonomije, zato potrebujejo likvidnost in ustrezen bančni servis. Drugič, tveganje je nižje kot pri velikih podjetjih. In tretjič, največja podjetja želijo dobiti bančni servis po najnižji možni ceni."

Nova KBM je za Maribor in Podravje pomembna finančna inštitucija ter velika podpornica kulturnih in športnih dogodkov. Kako bo s tem pod vašo lastniško roko?

"Kjerkoli delujemo, podpiramo dejavnosti, ki jih omenjate. Prav tako sledimo tradiciji, ki jo imajo na tem področju v okolju banke, ki jo prevzemamo. Tako bo tudi v tem primeru."

Lani ste nam v Budimpešti dejali, da ste pred prevzemom SKB banke obiskali Bled. Ste se že oglasili v Mariboru?

"V preteklosti sem v Mariboru že bil, v času, ko čakamo dovoljenja bančnih regulatorjev za prevzem, pa ne. In tudi ne bi bilo vljudno se oglasiti v Mariboru in ne obiskati sedeža banke ali stati le pred vrati zgradbe. Takoj, ko prejmemo dovoljenja, se zagotovo oglasim."

Verjetno veste, da prihajate v mesto, kjer je največ pokalov nogometnih državnih prvakov, glede na to, da ste predsednik madžarske nogometne zveze in delujete v Uefi?

"Kolikor vem, so letošnji državni prvaki nogometaši Mure, nova nogometna sezona pa se je šele začela."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.