Iskanje kadrov za Slovensko vojsko: Razmišljajo, da bi sprejeli tudi nesposobne za služenje

Timotej Milanov
17.01.2022 13:14

V lanskem letu je prispelo več vlog za prostovoljno služenje vojaškega roka glede na leto 2020. Na ministrstvu za obrambo ocenjujejo, da je to že rezultat novega koncepta pridobivanja kadrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V letu 2021 je bilo na prostovoljno služenje vojaškega roka napotenih 285 oseb, željo za to pa je izrazilo 578 oseb. 

Andrej Petelinsek

V lanskem letu je bil med mladimi izražen povečan interes za prostovoljno služenje vojaškega roka. Generalni direktor Direktorata za obrambne zadeve na Ministrstvu za obrambo RS Valter Vrečar meni, da je to že rezultat novega koncepta pridobivanja kadrov, ki so ga uvedli lani in ki temelji na prostovoljnem služenju vojaškega roka ter enotni vstopni točki v Slovensko vojsko.

Mladim, ki se odločijo za služenje, omogočajo tudi nekatere praktične vsebine, ki se izvajajo ločeno od vojaškega programa. Ena takih je možnost, da v tem času opravijo del potrebnih obveznosti za vozniški izpit. Trinajsttedenski program usposabljanja v okviru služenja je možno opraviti na več lokacijah: v Vipavi, Bohinjski Beli, Murski Soboti in Novem mestu. Izboljšalo se je tudi plačilo za tiste, ki se odločijo za prostovoljno služenje vojaškega roka, za čas služenja bodo tako prejeli 2175 evrov, po uspešnem zaključku pa še dodatnih 1024. Prav tako se je lažje vključiti v program, saj so starostni pogoj dvignili s 27 na 30 let. V letu 2021 je bilo na prostovoljno služenje vojaškega roka napotenih 285 oseb, željo za to pa jih je izrazilo 578, kar je več kot leta 2020, ko je prispelo 197 vlog, na služenje pa je bilo napotenih 106 kandidatov. Več vlog in sprejetih kandidatov je bilo tudi na področju pogodbene rezerve. Tudi na področju zaposlovanja v stalni sestavi in v pogodbeni rezervi se je v minulem letu povečalo število ljudi. Več je tudi štipendistov, lani je bilo z izbranimi kandidati sklenjenih 55 pogodb o štipendiranju, skupaj imajo trenutno 109 štipendistov.

Stalna sestava Slovenske vojske je v preteklem letu štela 6375 vojakov, kar je enako kot leto prej, pogodbena rezerva pa 733, kar je več kot leta 2020. Na voljo je še veliko delovnih mest, v stalni sestavi 802, v pogodbeni rezervi pa 677, razpisanih je 230 kadrovskih štipendij. Za služenje vojaškega roka imajo odprte tri termine, prvi je že februarja, zanj se je možno prijaviti že do konca januarja. Preostala termina sta julija oziroma avgusta. Kot je ob tem še povedal Vrečar, veliko prijavljenih kandidatov ne izpolnjuje zdravstvenih pogojev za vključitev v Slovensko vojsko. Pri tem opažajo spremembe pri siceršnji psihofizični pripravljenosti mlade generacije, zato bodo premislili, ali bi morda zaradi tega že letos sprejeli tudi kakšnega od kandidatov, ki so začasno ali trajno nesposobni za opravljanje vojaškega poklica, in jim pri tem ponudili neko drugo delo, ki bi ga glede na svojo izobrazbo sicer lahko opravljali v vojski.

Profesorica na Fakulteti za družbene vede in nekdanja obrambna ministrica dr. Ljubica Jelušič meni, da povečanje števila mladih na prostovoljnem služenju vojaškega roka še ne pomeni, da se bodo ti kasneje tudi zaposlili v Slovenski vojski.

Tit Košir

Profesorica obramboslovja na Fakulteti za družbene vede in nekdanja obrambna ministrica dr. Ljubica Jelušič meni, da povečanje števila mladih na prostovoljnem služenju vojaškega roka še ne pomeni, da se bodo ti kasneje tudi zaposlili v Slovenski vojski. "To storijo samo redki. Morda je upanje, da se bodo ti mladi bolj množično potem vključevali v pogodbeno rezervo, ker se doslej niso. Treba pa je tudi priznati, da se Slovenska vojska ni prav nič trudila razvijati pogodbeno rezervo, v kateri je bilo pred desetimi leti 2500 ljudi, danes jih je pa še samo okoli 700." Tudi načrtovani vojaški visokošolski zavod po mnenju Jelušičeve ne bo namenjen povečanju števila mladih v častniških vrstah: "Bolj bo namenjen temu, da se bodo oni sami prestrukturirali znotraj centra vojaških šol, tako da se bodo prerazporedili na neke pomembnejše pozicije. Znotraj zavoda so predvidene tudi določene vodilne funkcije, kar jim je zdaj zanimivo. Pri tem pa bomo skoraj celotni študij izvedli na civilnih fakultetah." Jelušičeva poudarja, da bi vojska lahko že danes lahko povečala število mladih častnikov s tem, da bi sprejela večje število ljudi od zunaj, saj, kot pravi, je interesentov dovolj. Slovensko vojsko poleg pomanjkanja kadra v zadnjih letih pesti tudi neprimerna struktura zaposlenih. Po podatkih o sestavi vojske iz letošnjega januarja je od 6300 pripadnikov vojske bilo 1026 častnikov, 1904 podčastniki, 2263 vojakov, 683 vojaških uslužbencev in 424 civilnih oseb. Do takšnega razmerja je kritična tudi Jelušičeva: "Imamo dva vojaka na enega častnika. To ni normalno. V urejenih vojskah pride na enega častnika pet vojakov." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.