Izjemno zanimanje za hiške na Cresu: V slovenski in hrvaški agenciji pojasnjujejo, katere nepremičnine na Jadranu zanimajo Slovence in kje

Miha Raičevič Miha Raičevič
01.12.2021 12:57

Potem ko se je izkazalo ogromno zanimanje za počitniške hiške Primorja na Cresu, najdražja je bila prodana za več kot 450 odstotkov izklicne cene, smo dve nepremičninski agenciji, eno slovensko in eno hrvaško, prosili za komentar glede interesa Slovencev in tujcev za nepremičnine ob morju. Med drugim so nam pojasnili, kje na Jadranu vlada med Slovenci največje zanimanje za nakup vikendov in za kakšne nepremičnine se sploh zanimajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Slovenci na Kvarnerju največ zanimanja kažejo za nepremičnine na Krku, v Crikvenici, Novem Vinodolskem in Opatiji.

Profimedia

Na Cresu se nadaljuje prodaja počitniških hišk gradbenega podjetja Primorje. Hiške v Stari Gavzi so bile v prvem sklopu prodane po več kot trikratniku izklicnih cen, tista, ki je bila prodana za največ denarja, pa je dosegla kar 4,5-kratnik izklicne cene. 

V prvem sklopu je stečajni upravitelj za hiško, ki je bila naprodaj po izklicni ceni 63.734 evrov, na koncu iztržil 180.000 evrov, tri hiške, ki so se prodajale po izklicni ceni 77.816 evrov, pa so bile prodane za 204.000, 270.000 ter rekordnih 360.000 evrov. Slednjo je po poročanju portala N1 kupil italijanski državljan, ki naj bi po pripovedovanju domačinov že 20 let počitnikoval na Cresu. Ostale štiri so kupili slovenski državljani. 

Predstavnik stečajnega upravitelja Primorja David Gajić je za Večer povedal, da so z izkupičkom v prvem sklopu dražb zadovoljni. Zanimanje za hiške je bilo izjemno. Najmanj zanimanja je bilo za 40,25 kvadratnega metra veliko hiško, ki je bila del dvojčka. Za nakup te hiške je bilo prijavljenih 54 dražiteljev, za hiško, ki je bila prodana za 360 tisočakov, pa je bilo prijavljenih 232 dražiteljev. 

Na vprašanje, ali so se pričakovanja glede prodaje hišk na dražbi po prvem sklopu kaj spremenila, je Gajić za Večer pojasnil, da bistvenih sprememb ni, saj da so glede na povpraševanje pred prodajo pričakovali velik interes za nakup. 

Katere nepremičnine zanimajo Slovence na hrvaški obali?

Da je zanimanje med slovenskimi državljani za nakup nepremičnin na Kvarnerju veliko, nam je potrdil tudi lastnik reške nepremičninske agencije Casa De Mar nekretnine Igor Butorac. Pri tem kot kraje, kjer je povpraševanje med Slovenci največje, omenja otok Krk, Crikvenico, Novi Vinodolski in Opatijo ter seveda Istro, saj gre za destinacije, ki so Sloveniji najbližje. "Hkrati pa nudijo visoko raven storitev, ki so pomembne za nemoteno uživanje v nepremičnini ob morju," dodaja. Slovenci kupujejo hiše, stanovanja, še posebej pritlična, ki imajo tudi svoj vrt in parkirišče. 

Town of Opatija and Slatina beach and waterfront aerial view, Kvarner bay of Croatia,Image: 632542293, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: Profimedia (foto: Profimedia)

Profimedia

Tudi Butorac priznava, da so bile hiške Primorja v prvem sklopu na Cresu prodane po visokih cenah. Poudarja, da je male hiške težko najti, saj investitorji večinoma gradijo najmanj 150 kvadratnih metrov velike nepremičnine. "Moram poudariti, da edinstvene in neponovljive lokacije 'nimajo cene'," je povedal in dodal, da na takšnih lokacijah pri oblikovanju cene stroški gradnje nimajo nobenega vpliva. 

Hrvaška zanimiva tudi za Italijane, Avstrijce, Nemce in Madžare

Sicer pa je Hrvaška s svojim velikim potencialom zelo zaželena destinacija številnih Evropejcev, pravi Butorac. "Rekel bi, da je interes med državljani drugih članic EU za nakup nepremičnin na hrvaški obali na rekordno visoki ravni. Temu je med drugim doprinesla tudi pandemija covida-19, saj so se številni kupci začeli zanimati za lokacije, ki jih lahko z avtomobilom dosežejo ob največ 6 do 8 ur dolgi vožnji. V tem smislu je Hrvaška odlična destinacija za kupce iz Slovenije, Avstrije, Nemčije in Madžarske," našteva sogovornik. 

Pojasnjuje, da se gradijo tudi nove nepremičnine, pri tem pa opozarja, da zaradi težav pri dobavi gradbenega materiala, njegovi podražitvi, pomanjkanju delavcev in višjih stroškov dela cene rastejo v nebo. Leta 2023 bo Hrvaška postala del evroobmočja, kar se bo po mnenju Butorca že prihodnje leto odrazilo v višjih cenah nepremičnin. 

Na vprašanje, ali se za nepremičnine zanimajo tudi državljani nečlanic EU, na primer Rusije, pa odgovarja, da se je število ruskih investitorjev v zadnjih letih nekoliko zmanjšalo. "Se pa močno povečuje število kupcev iz Avstrije in Nemčije, pri tem pa je zanimivo poudariti, da interes vsekakor dviguje cene, hkrati pa otežuje nakup nepremičnin ob morju Hrvatom in Slovencem, ki lahko odštejejo nižje zneske kot kupci iz teh dveh držav," je povedal Butorac.

Opozoril je, da za tiste, ki si želijo nekaj kupiti na hrvaški obali, strategija čakanja v tem trenutku ni več prava izbira. "Hkrati pa nekateri prodajalci niso več pripravljeni nižati cen in svoje ponudbe celo umikajo in čakajo, da bo Hrvaška prevzela evro," zaključuje. Samo v zadnjem času so cene po njegovih besedah narasle za 10 do 30 odstotkov. 

Image: 302974067, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: Profimedia (foto: Profimedia)

Profimedia

Kaj pa se kupuje na slovenski obali?

Kako pa je z nepremičninami na slovenski Obali? S pojavom pandemije so se pojavljale napovedi o padcu cen na področju nepremičnin na splošno, a se je zgodilo ravno obratno, pravi Maja Kapelj iz nepremičninske agencije Re/max. Povpraševanje je večkrat preseglo ponudbo, zato je dvig cen logična posledica, hkrati je cene v začetku poletja navzgor potisnila tudi ugodna obrestna mera v bankah.

Maja Kapelj, vodja agencije Re/max Obala​

Mladi kupci so prava redkost, če pa se že pojavijo, se odločijo za nakup večstanovanjske hiše, ki jo kupujejo skupaj s starši. Domačini pri nas bolj kupujejo hiše v zaledju, ki so ugodnejše, večinoma pa se kupuje nepremičnine v mestnih jedrih ali tik ob obali. Pri tem gre ali za investicijske nakupe za namene oddajanja ali pa za nakupe nepremičnin, ki jih zasebniki koristijo ob vikendih. 

Tisti, ki želijo z nepremičnino zaslužiti, kupujejo izključno stanovanja v mestnih jedrih ali turističnih naseljih, za stalno vselitev pa se pretežno prodajajo hiše in stanovanja v etažiranih hišah, ki so bile nekoč enostanovanjske in imajo tudi košček vrta. Te nepremičnine dosegajo nekoliko nižje cene v primerjavi s stanovanji v urejenih blokih. 

Piran

Robert Balen

Bodo cene padle?

Na Obali po mnenju Maje Kapelj zaradi velikega povpraševanja cene v prihodnosti ne bodo drastično padle. "Cene na trgu lahko zniža le presežek ponudbe nad povpraševanjem," poudarja vodja agencije Re/max Obala. 

Prepričana je, da je izplen na dražbi hišk Primorja presenetil vse. "Ljudje želijo zaščititi vrednost svojega kapitala z investicijo v nepremičnino, ne glede na ceno. To vidim kot edini razlog takega izplena," je komentirala. 

Tujci po njenih besedah tudi na slovenski obali v zadnjem času kažejo interes za nakup nepremičnin, a pravi, da jih bolj zanimajo nepremičnine na Hrvaškem. Tujci pri nas sicer bolj dolgoročno najemajo nepremičnine, večinoma pa to počnejo zaradi zaposlitve, ki jo dobijo pri nas.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.