Jadranka Rebernik odstopila kot odgovorna urednica informativnega programa TVS, namesto nje začasno Polona Fijavž

B.P., M.R.
19.09.2023 16:22

Odgovorna urednica informativnega programa na TV Slovenija Jadranka Rebernik je nepreklicno odstopila. Na položaj vršilke dolžnosti odgovorne urednice je bila imenovana Polona Fijavž.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jadranka Rebernik
Robert Balen

Včeraj je uprava RTV Slovenija vršilca dolžnosti direktorja TV Slovenija Andraža Pöschla zadolžila, da Jadranko Rebernik pozove k pripravi poročila o aktivnostih.

S tem so se odzvali na poziv sveta delavcev RTV Slovenija k pripravi analize stanja. Svet delavcev je namreč preteklo sredo obravnaval razmere v informativnem programu TV Slovenija. Člani aktiva novinarjev so poudarili, da je stanje nevzdržno, kot največje težave pa izpostavili kadrovsko podhranjenost, slabo organizacijo in nekompetentno vodenje.

Upravo in vodstvo TV Slovenija je svet delavcev pozval, da opravi analizo stanja in preveri način organizacije dela v informativnem programu TVS. Preverijo naj odobritve dolgotrajne odsotnosti urednikov v času kadrovske stiske, nesmotrno in diskriminatorno razporejanje ter obseg dela.

Člani sveta delavcev so upravo pozvali, naj razišče in odgovori, ali informativni program 1. programa TVS še deluje tako, da lahko opravlja svoje zakonske in statutarne dolžnosti, ter ali odgovorna urednica programa Rebernik opravlja zakonske in statutarne naloge. Upravo so pozvali tudi, da v čim krajšem času pripravi sanacijski program, je v sporočilu za javnost zapisal predsednik sveta delavcev Robert Pajek.

Jadranka Rebernik je bila za odgovorno urednico imenovana 4. marca lani. Na ta položaj jo je na predlog takratnega vršilca dolžnosti direktorja TV Slovenija Valentina Areha imenoval takratni generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough. Pred njenim imenovanjem za poln mandat je dobila nekaj manj kot 22-odstotno podporo tistih zaposlenih v uredništvu, ki so oddali svoj glas. Zanjo je namreč glasovalo 22 od 139 upravičencev. Veliko več glasov (83) je dobil drugi kandidat Mitja Prek

Leta 2018 je bila razrešena

Spomnimo, Jadranka Rebernik je bila razrešena s položaja odgovorne urednice informativnega programa Televizije Slovenija leta 2018. Njeno razrešitev je tedaj predlagala direktorica javne televizije Ljerka Bizilj, postopek pa je izvedel takratni generalni direktor Igor Kadunc. Slednji je pri svoji odločitvi upošteval tudi predhodno pozitivno mnenje, ki ga je k razrešitvi Rebernikove dalo uredništvo informativnega programa. Z razrešitvijo sta se namreč strinjali skoraj dve tretjini uredništva. Rebernikovi je tedaj Biziljeva očitala prepogosto odsotnost in slabo odzivnost, kar je vnašalo nemir in nezadovoljstvo v uredništvo.

Jadranka Rebernik je nase opozorila tudi ob vladnem izčrpavanju Slovenske tiskovne agencije. "Če bi direktor STA podpisal pogodbo in posredoval podatke, ki jih je želel ustanovitelj, težav ne bi bilo. Če je to stavka, ni sklicana v skladu s pravili. Na dan, ko poteka vrh EU na Brdu, ste si vzeli politično motivirani 'prost dan'. Sramota," je na Twitterju tedaj komentirala zapis STA na tem družbenem omrežju. Čeprav je omenjala stavko in prosti dan, se to takrat sploh ni zgodilo. STA je namreč v začetku oktobra povsem običajno poročala z vrha EU-Zahodni Balkan na Brdu pri Kranju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta