Maršal Twito analizira: Na dan, ko smo zabeležili 1685 okužb, naj bi Janša na Twitterju preživel več kot 3 ure časa

Gr.G.
03.12.2020 10:01
Inštitut Danes je nov dan je zagnal projekt Maršal Twito - Sledilnik, ki beleži in analizira aktivnosti Twitter profila Janeza Janše. Razvijali ga bodo tudi v prihodnosti in redno dodajali nove analize, obljubljajo, v intervalih pa zaenkrat še ne upoštevajo premierjevih drugih aktivnosti, kot so všečkanje tvitov, saj jih je težje beležiti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša spremlja dogajanje na svojem pametnem telefonu. 
Robert Balen

V povprečju objavi 3 lastne tvite na dan, skupno je v dobrih treh mesecih napisal 295 lastnih tvitov, medtem ko je na svojem profilu premier Janez Janša retvital 8219 objav, nekaj posameznih je tudi komentiral. Daleč največ je Janša "čivkal" 31. avgusta letos, ko je objavil kar 28 lastnih tvitov, nadpovprečno veliko pa tudi 24. oktobra (15 tvitov) in 8. ter 18. novembra (13 oziroma 16 tvitov), razkriva Twito, sledilnik, ki beleži in analizira njegovo aktivnost na Twitterju.

Aktivnost premierja na Twitterju na dan ameriških volitev. 
Posnetek Zaslona Twito

15 dni je v obdobju med 25. avgustom in 1. decembrom takšnih, ko premier ni objavil nobenega lastnega tvita. Po izračunih portala Twito je skupno za komunikacijo prek Twitterja v omenjenem obdobju porabil 7435 minut, kar je blizu 124 ur oziroma več kot 5 dni. Sreda, 4. november, pa je bil dan, ko je premier za aktivnosti na družbenem omrežju Twitter porabil največ časa v enem dnevu, to je 194 minut, torej več kot 3 ure. To je dan, ko so v ZDA potekale predsedniške volitve in ko smo v Sloveniji potrdili 1685 okužb z novim koronavirusom, takrat pa je umrlo 30 bolnikov s covidom-19, kar je bilo največ do tedaj. Le dve minuti manj časa naj bi mu tvitanje vzelo dan pozneje, 5. novembra.

Danes Je Nov Dan

Da predsednik vlade veliko tvita, ni novost, projekt Maršal Twito pa je sledilnik, ki beleži in analizira njegovo aktivnost na Twitterju. "Tvitanje je eden Janševih osrednjih političnih instrumentov. Kot predsednik vlade državljanom in medijem na Twitterju sporoča pomembne odločitve, ukrepe in poteze. Obenem pa ga uporablja za utrjevanje strankarske baze, mobilizacijo skrajne desnice in dajanje potuhe sovražnemu govoru," so projekt opisali njegovi avtorji, ekipa Danes je nov dan, ki stoji med drugim tudi za projektom Parlameter. S sledilnikom Maršal Twito želijo opozoriti na to stanje in z analizo podatkov pridobiti vpogled v propagandistično aktivnost najbolj vplivnega Twitter profila v državi. "Že vrsto let ga uporablja tudi za osebne napade na posameznike, ideološka obračunavanja z institucijami in mediji, promocijo lastnega medijskega podjetja Nova24TV, mobilizacijo skrajne desnice in podpihovanje sovražnega govora, lažnih novic in teorij zarote," so zapisali v sporočilu za javnost.

Ekipa, ki stoji za projektom, pojasnjuje, da je videti, da tvite Janša večinoma piše sam, glede na njihovo pogostost (še posebno retvitov) pa je mogoče slutiti, da na omrežju preživlja veliko časa. "Dokler je v funkciji predsednika vlade in to še posebej v času epidemije, je njegova zasvojenost z družbenimi omrežji zaskrbljujoča in pomembna za širšo družbo," so dodali. Pogosto je premier najbolj aktiven v večernih urah. Namen sledilnika je opozoriti na nevarno odvisnost predsednika vlade od družbenih omrežij. 

Da nameravajo sledilnik razvijati tudi v prihodnosti in redno dodajati nove analize, pojasnjujejo, v intervalih pa zaenkrat še ne upoštevajo premierjevih drugih aktivnosti, kot so všečkanje tvitov, saj jih je težje beležiti, dodajajo. Prepričani so, da je iz analize oziroma vizualizacije Twitter podatkov možno razbrati marsikaj zanimivega. "Še posebej se želimo osredotočiti na semantične oziroma vsebinske analize njegovih tvitov in iskanje vzorcev, ki nakazujejo na koordinirano neavtentično delovanje širše skupine Twitter profilov, ki širijo sovražne vsebine in dezinformacije, predsednik vlade pa jim pogosto pomaga z dajanjem platforme in jačanjem njihovih sporočil," pojasnjujejo. Metodo sledilnika so izbrali po vzoru projekta Sledilnik COVID-19, ki ga vidijo kot eno od boljših zgodb učinkovitega in pomembnega angažiranja digitalne civilne družbe, vendar pa Maršal Twito s Covid-19 sledilnikom ni povezan.

Danes Je Nov Dan
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta