Janša tvitnil napačen podatek, Krek sporoča: Če ne bomo upoštevali ukrepov, bo zapiranje nujno

25.10.2021 19:40
Tako direktor NIJZ, ki poudarja, da se covid postelje polnijo na račun drugih bolnikov. Vlada o morebitnih novih ukrepih predvidoma v sredo. Podatki demantirajo tvit premiera Janše.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Milan Krek: "V intenzivni negi lahko obravnavamo do največ 200 covid pacientov, in še to na račun zapiranja drugih programov. In zaenkrat gremo v to smer." 
Igor Napast

Medtem ko število ljudi pred cepilnimi mesti za cepljenje proti covidu-19 vztrajno pada, se nasprotno število novoodkritih okužb intenzivno veča. Vsak dan je med testiranimi vsaj 30 odstotkov takih s potrjeno okužbo, vztrajno pa raste tudi število hospitaliziranih, ki je že pri številki 500, pri čemer jih je danes 127 potrebovalo tudi intenzivno zdravljenje. In prav ta številka bo odločala o morebitnih novih ukrepih. Že sinoči je o covid razmerah razpravljala posvetovalna skupina za covid-19 pod vodstvom infektologinje Mateje Logar, predvidoma v sredo pa bo o morebitnem zaostrovanju ukrepov odločala vlada.

Ne držimo se ukrepov

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek, ki je prav tako član posvetovalne skupine, je še pred sestankom dejal, da bi se morali zgolj držati ukrepov; cepiti se in striktno upoštevati PCT-pogoj. "Imamo popolnoma enake ukrepe kot v Franciji, Nemčiji, na Švedskem, težava je le, da se pri nas teh ukrepov ne držimo," pravi Krek in poudarja, da ko naš zdravstveni sistem enkrat ne bo zmogel več, nam drugo kot zapiranje družbe ne bo preostalo. "Vem, da tega nihče noče slišati in tudi ne na glas povedati, ampak pri nas lahko v intenzivni negi obravnavamo do največ 200 covid pacientov, in še to na račun zapiranja drugih programov. In zaenkrat gremo v to smer." Tako direktor NIJZ, ki ne razume, zakaj se ljudje nočejo cepiti in zakaj s ponarejenimi QR-kodami odhajajo na prireditve, kjer lahko nezavedno širijo virus, saj ljudje zaradi okužb umirajo.

Spomnimo, tudi minister za zdravje Janez Poklukar je v zadnjih dneh, ko je bil povprašan o morebitnem zaostrovanju ukrepov, pozival k cepljenju in poudarjal striktno izpolnjevanje PCT-pogoja. V ta namen so v zadnjih dneh tudi inšpekcijske službe poostrile nadzor nad spoštovanjem tega ukrepa.

A pozivi k cepljenju, če sodimo po številu tistih, ki so se v zadnjih tednih cepili, ne obrodijo sadov. V minulem tednu se je dnevno v državi cepilo od 3000 do 6500 oseb.

Janša ne pozna podatkov?

Pa vendarle ne drži navedba predsednika vlade Janeza Janše na twitterju, da se minulo soboto naj ne bi cepil nihče. Po podatkih Covid sledilnika se je cepilo 118 ljudi, pri čemer podatki še niso bili celoviti, saj imajo, po pojasnilih NIJZ, v cepilnih centrih 48 ur časa, da jih sporočijo. Je pa res, da je delovalo le nekaj cepilnih mest, in še to največ mobilnih enot v Ljubljani. Razlog, da je ob sobotah odprtih le nekaj cepilnim mest, je prav v upadu zanimanja za cepljenje. Aleksander Jus, pomočnik direktorja za zdravstveno nego v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor, pravi, da drugo in tretjo soboto v oktobru sploh ni bilo interesa za cepljenje, pa tudi v zadnjih tednih so na tedenski ravni opravili le dobrih 200 cepljenj, in še to največ na račun tretjega odmerka, zato so minulo soboto cepili le proti gripi. "Cepili smo 1600 oseb, in če bi prišel kdo, ki bi se želel cepiti proti covidu-19, bi mu to tudi omogočili, saj je cepiva dovolj," pravi Jus. In doda, da je nasploh največ zanimanja za Pfizer, nekaj malega za Moderno, medtem ko po AstraZeneci ne povpraša nihče. Podobno tudi v Zdravstvenem domu Ljubljana pojasnjujejo, da interes za cepljenje upada. Če so v tednu od 11. do 15. oktobra skupno cepili 2307 oseb, so še sredi septembra v enem tednu cepili 7165 oseb. Tako je vtis, da je predsednik vlade omenjeni tvit objavil zgolj zato, da je še enkrat okrivil opozicijo, nekatere neodvisne institucije in medije za slabo precepljenost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta