Julija medletni upad izvoza za 5 odstotkov, uvoz nižji za kar dobrih 19,1 odstotkov

STA, M.R.
04.09.2023 11:05

Obseg izvoza se je z rekordnih junijskih vrednosti julija znižal. Slovenska podjetja so v sedmem mesecu letos izvozila za 4,4 milijarde evrov blaga, kar je pet odstotkov manj kot julija lani.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Še bolj se je zmanjšal uvoz, in sicer za 19,1 odstotka na 3,8 milijarde evrov. V države članice je Slovenija julija izvozila za 2,5 milijarde evrov blaga, kar je 7,5 odstotka manj kot julija lani. Manj izrazit je bil upad izvoza v države nečlanice EU - zmanjšal se je za 1,6 odstotka na 1,9 milijarde evrov.

Pri izvozu je bila na prvem mestu Švica, pomembni trgi so bili še Srbija, Bosna in Hercegovina, Združeno kraljestvo, Ruska federacija in ZDA, so sporočili iz državnega statističnega urada.

Na uvozni strani je ta slika obrnjena. Vrednost uvoza iz držav nečlanic EU se je zmanjšala za 24,6 odstotka na 1,4 milijarde evrov, iz držav članic EU pa za 15,4 odstotka na 2,4 milijarde evrov.

Občutno znižanje julijske vrednosti uvoza pri trgovanju z državami nečlanicami EU je po pojasnilih statistikov posledica precejšnjega zmanjšanja trgovanja z medicinskimi in farmacevtskimi proizvodi. Upad je bil najopaznejši pri trgovanju s Švico in Rusijo.

Vseeno v trgovanju s to skupino držav pri uvozu najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije ostaja Švica, sledile so Kitajska, Savdska Arabija, Srbija, Bosna in Hercegovina ter Turčija.

Pokritost uvoza z izvozom je bila julija 115,9-odstotna. Presežek pri blagovni menjavi se je zmanjšal na 606 milijonov evrov.

V prvih sedmih mesecih skupaj je vrednost skupnega izvoza zrasla. Slovenska podjetja so izvozila za 32,8 milijarde evrov blaga, uvozila pa so ga za 32,5 milijarde evrov. Izvoz je bil za 9,3 odstotka večji kot v enakem obdobju lani, uvoz pa je ostal na enaki ravni. Pokritost uvoza z izvozom je bila 101-odstotna.

Nemčija julija izvozila manj blaga

Nemčija je julija izvozila za 130,4 milijarde evrov blaga, kar je 0,9 odstotka manj kot junija. Julijski padec sledi malenkosti rasti izvoza v prejšnjem mesecu. Uvoz je bil s 114,5 milijarde evrov po podatkih nemških statistikov višji za 1,4 odstotka.

Julijski padec izvoza je bil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP manjši od napovedi analitikov. Ti so ocenjevali, da se bo izvoz na mesečni ravni znižal za 1,5 odstotka.

Zunanjetrgovinski presežek se je v sedmem mesecu malenkost znižal, in sicer na 15,9 milijarde evrov, kažejo podatki nemškega statističnega urada Destatis. Junija je bil pri 18,7 milijarde evrov.

"Trgovina ni več močno gonilo rasti nemškega gospodarstva kot nekoč, ampak predstavlja oviro," je ocenil ekonomist pri ING Carsten Brzeski.

Nemški izvoz zaradi težav v dobavnih verigah, krhkega svetovnega gospodarstva in vztrajne visoke inflacije že več mesecev zaostaja za nekdanjimi številkami. Inflacija v največjem evropskem gospodarstvu se je sicer avgusta rahlo znižala na 6,1 odstotka, a je še vedno na trikrat višji ravni od ciljne ravni Evropske centralne banke.

Nemško gospodarstvo je sicer v drugem četrtletju stagniralo, potem ko se je v prejšnjih dveh četrtletjih skrčilo. Vodilni gospodarski inštituti v državi pričakujejo, da se bo gospodarstvo letos skrčilo za od 0,2 do 0,4 odstotka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta