Kacin po desetih mesecih na položaju govorca za covid-19 sporoča, da je bil strelovod vlade, pričakane na nož. Do konca je ostal negativen

18.01.2021 11:51
Odslej je Jelko Kacin državni sekretar v kabinetu predsednika vlade. Vsa cepiva, načrtovana za ta teden, so v Ljubljani, je povedal. Kaj je pokazalo preverjanje hitrih testov po dilemah v javnosti?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jelko Kacin
STA

"Z današnjim dnem sem prevzel novo nalogo v kabinetu predsednika vlade. Mojih nastopov v javnosti bo mnogo manj, vsaj upam tako," je prvič v vlogi državnega sekretarja za cepljenje na ponedeljkovi tiskovni konferenci vlade povedal Jelko Kacin.

Ni enostavno biti govorec vlade, saj ga naše vlade že leta in leta niso imele, je povedal po desetih mesecih na tem položaju. Da je bil strelovod vlade, je rekel.

Opravljal da je kar tri naloge hkrati, "saj sem moral biti govorec, po sili razmer pa tudi strelovod in amortizer napadov na vlado, ki jo je velik del javnosti pričakal na nož, svoj odnos z njo pa nekateri še naprej zaostrujejo".

"V vsem tem času nisem ne sam ne nobeden od mojih ključnih sodelavcev zbolel za covidom-19," je zadovoljenKacin je do konca ostal negativen in upa, da bo tako vse do cepljenja. Ves čas je bil previden, tako kot vsa njegova ekipa.  

215 covid tiskovnih konferenc v desetih mesecih z več kot 400 sogovorniki se je zvrstilo v času vladnega govorca, je povedal in se dolgo zahvaljeval vsem sodelujočim. Od ekipe Ukoma, tehnike RTV Slovenija predvsem v prvem valu epidemije, ko so tiskovne konference potekale iz Cankarjevega doma. Zdaj so v glavnem prek zooma.   

Zahvalil se je vsem sodelujočim epidemiološkim strokovnjakom za vsakodnevne nastope in pojasnila. Direktorju NIJZ Milanu Kreku se je zahvalil za številna nočna usklajevanja. Posebej pa "dr. Nuški Čakš Jager, ki je v imenu NIJZ nastopala vedno in pogumno, ko nobenih drugih obrazov NIJZ ni bilo na spregled". 

Poslej bo govorka za covid-19 Kacinova prva namestnica Maja Bratuša. Vodila je današnjo tiskovno konferenco, kot že nekaj prejšnjih. Kacin ji želi, da ne bi bila strelovod, "kot sem bil sam".  

Nova pošiljka cepiva je prispela. Več pove Janša v torek

O cepljenju je Jelko Kacin danes povedal samo toliko, da je nova pošiljka cepiva prispela v Slovenijo. Vse, kar je bilo načrtovano za ta teden, je v Ljubljani, je povedal.

Po besedah novega državnega sekretarja bo pošilja namenjena za drugi odmerek tistim, ki so že bili cepljeni.

Za vse podrobnosti o nadaljevanju cepljenja pa je treba počakati torkovo tiskovno konferenco premierja, je Kacin odvrnil na številna vprašanja, kaj pomeni zmanjšano dobavljanje Pfizerjevega cepiva. 

Jasno pa je, da bo treba cepljenje nekaj naslednjih tednov prilagoditi zmanjšanim dobavam. 

Magajna: "Če je rezultat testa pozitiven, je z veliko verjetnostjo tak človek izločevalec virusa"

"Če je rezultat testa pozitiven, je z veliko verjetnostjo tak človek izločevalec virusa," je na tiskovni konferenci vlade zagotovila državna sekretarka ministrstva za zdravje Marija Magajne po dodatni verifikaciji in interni analizi hitrih testov, ki je bila opravljena, potem ko so se v javnosti pojavile dileme, ali so testi, ki jih je za množično testiranje prebivalstva ministrstvo za zdravje kupilo od podjetja Majbert, ustrezni. 

Negativni test pa pomeni veliko verjetnost, da je testirani negativen v tistem trenutku, je razložila. Kolikšno verjetnost? Vsaj 90-odstotno. 

Od ene desetine do ene petine, tolikšna je verjetnost, da je testiranec vseeno pozitiven, čeprav hitri antigenski test pokaže drugače. 

Testi so ustrezni, je povzela državna sekretarka, natančne številke dodatnih preverjanj pa napovedala za pozneje. Ob pravilni izvedbi hitri testi dajo zelo malo lažno pozitivnih rezultatov, je zagotovila.

"Umirjanje situacije pripisujemo tudi vsem posameznikom, ki se so med prazniki udeležili množičnega testiranja in se tako osamili, če so bili pozitivni. Hvala vam za odgovorno ravnanje, to je dokaz, da na razvoj epidemije vpliva vsak izmed nas," pa je komentirala nekoliko boljšo statistiko epidemije na začetku tedna. 

"V vsakem primeru pa je pred nami še nekaj zahtevnih tednov, dokler se ne bodo začeli kazati učinki precepljenosti," je opozorila državna sekretarka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta