Kaj kaže graf o najverjetnejši lokaciji prenosa okužbe pri nas? Delovno mesto ni več pri vrhu

A.L.
13.01.2021 12:11
Nuška Čakš Jager je povedala, da število potrjenih primerov na 100 tisoč prebivalcev po spolu in starostnih skupinah v obdobju med 30. decembrom lani in 12. januarjem letos kaže sliko druženja in gibanja predvsem mlajše populacije.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni na NIJZ Nuška Čakš Jager je na novinarski konferenci povedala, da v svetu ni drastičnih novosti, še vedno beležijo porast števila okužb in smrti, tudi razmerje med posameznimi celinami je ves čas enako. Večina držav Evropske unije je v času božično-novoletnih praznikov beležila dokaj stabilne ali celo padajoče deležnike pozitivnih primerov na 100 tisoč prebivalcev, beležili so tudi stabilen sprejem in zasedenost bolnišnic ter intenzivnih oddelkov. "Pozitiven trend se je v Evropi znova obrnil navzgor, tako da v zadnjem tednu v primerjavi s tednom prej beležimo 1,3-odstoten porast števila primerov v Evropi."

Bor Slana/sta

Po besedah Čakš Jagrove so novosti pri posameznih državah, da jih je kar nekaj uspelo zaustaviti trend rasti ali pa so ga upočasnili. Pri tem je izpostavila Belgijo, Dansko, Romunijo, Islandijo, Nizozemsko, Liechtenstein in Luksemburg, ki so v precejšnjem odstotku uspeli znižati število primerov, če primerjamo 52. in 53. teden do 3. januarja. S pozitivnim trendom se še vedno ukvarjajo v Španiji, znova pa tudi na Portugalskem, Češkem, Švedskem, Madžarskem, v Franciji in Italiji.

In kaj kažejo podatki za Slovenijo? Nuška Čakš Jager je povedala, da število potrjenih primerov na 100 tisoč prebivalcev po spolu in starostnih skupinah v obdobju med 30. decembrom lani in 12. januarjem letos kaže sliko druženja in gibanja predvsem mlajše populacije, mlajših odraslih med 25 in 54 let, kar je pokazalo tudi večje število primerov znotraj te starostne populacije.

7-dnevno povprečno število potrjenih primerov na 100 tisoč prebivalcev v obdobju med 6. in 12. januarjem nakazuje porast števila okužb v posameznih regijah. Slovenija ima v primerjavi s prejšnjim tednom dvignjen nivo povprečja, pri tem pa je po besedah namestnice predstojnika Centra za nalezljive bolezni na NIJZ zanimivo, da je goriška regija skočila iz spodnjega dela nad povprečje države.

Graf, predstavljen na novinarski konferenci, ki vključuje podatke o najverjetnejši lokaciji prenosa okužbe za zadnji teden decembra 2020 in prvi teden letošnjega leta, kaže, da je močno v porastu število tistih, ki ne vedo ali ne želijo povedati, kje so se okužili. Pri vrhu grafa so tudi družina oziroma skupno gospodinjstvo. V prvem tednu januarja se je povečal tudi delež tistih, ki so kot najverjetnejšo lokacijo okužbe navedli zasebno druženje, zmanjšal pa se je delež tistih, ki so se okužili na delovnem mestu. Delež ljudi, ki so se okužili v trgovinah, ostaja majhen in se ne spreminja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta